Na ďalšom Exitab večierku zahrá Jamie Stewart zo Xiu Xiu!

Ktosi raz povedal, že ak vyhodíte popsong z piateho poschodia a necháte ho rozpadnúť sa, bordel, čo zostane na chodníku po dopade, sa dá nazvať Xiu Xiu.

Avant-pop-noise-darkwave-post-punk, lacné synťáky, excentrický vokál, ultraintímne a surové texty. To je pár vecí, ktoré je rozhodne namieste spomenúť niekomu, kto nevie do čoho ide. Alebo v rámci srandy radšej nespomenúť.

Zasvätení vedia, že Xiu Xiu bol vždy najmä Jamie Stewart. Či už hral “druhé husle” Cory McCulloch, Greg Saunier z Deerhoof alebo aktuálne Angela Seo. Stewart je hnacím motorom, otcom a matkou celého konceptu. Od zárodkov v roku 2002 až po ostatný album ‚Always‘ vystriedal okrem množstva hudobníkov aj niekoľko rešpektovaných vydavateľstiev. To prvé, Kill Rock Stars, má svojim názvom k poetike celého projektu najbližšie.

Popri viac-menej priznanej inšpirácii Joy Division by asi nikto netipoval, že Jamieho masívne ovplyvnila klubová hudba vychádzajúca z pirátských rádií v San Jose raných 90. rokov. A samozrejme Deerhoof, s ktorými ho spája schopnosť konfrontovať obludnú disonanciu s takmer indiepopovou senzibilitou pre melodickosť.

Od debutu ‚Knife Play‘, cez prístupnejší prelom ‚Fabulous Muscles‘, až po drsnejšie osobné spovede ‚La Foret‘, ‚The Air Force‘ alebo ‚Women As Lovers‘, Stewart vždy išiel nadoraz. A že to platí aj o koncertoch, je jasné každému, kto ho aspoň raz počul naživo.

Okrem Stewarta 18 marca v A4 zahrá aj “visual artist turned psychofolk musician” András Cséfalvay. Cséfalvay je vo svojej tvorbe oddaný princípu DIY, a so Stewartom ho spája minimálne fascinácia fenoménom rozkladu. Tu jedna skladba z kompilácie Zvukolom, ktorá znie samozrejme úplne inak ako to čo predvedie v A4.

https://www.youtube.com/watch?v=wiWnGY-0IFU

POZOR! Prvých 60 lístkov za zvýhodnenú cenu 6. Zvyšok / na mieste 8. Listky si môžete zakupiť priamo cez facebook event alebo cez exitab.org

Zdroj: Exitab