Na bratislavský Filmový chodník slávy pribudne pamätná dlaždica prvej dámy slovenske filmovej a divadelnej tvorby – pani Emílie Vášáryovej.

Bratislavský filmový festival včera ocenil výnimočnú umelkyňu a jednu z najvýraznejších osobností slovenského herectva. Tohtoročnou laureátkou ocenenia za dlhoročnú umeleckú tvorbu a držiteľkou pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy je uznávaná herečka a prvá dáma slovenskej filmovej a divadelnej scény – pani Emília Vášáryová. 14. novembra, počas slávnostného večera osobne uviedla jeden z najznámejších slovenských filmov Medená veža (1970), režiséra Martina Hollého.

Medzinárodný filmový festival Bratislava v spolupráci s Hlavným mestom SR Bratislava v roku 2009 založili tradíciu vzdávania úcty za dlhoročnú umeleckú tvorbu významným slovenským filmovým a divadelným umelcom, tvorcom a profesionálom. K pamätným dlaždiciam na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave pribudne popri Ladislavovi Chudíkovi, Márii Kráľovičovej, Jozefovi Adamovičovi, Štefanovi Kvietikovi, Eve Krížikovej a Ivanovi Palúchovi aj meno Emílie Vášáryovej.

ocenenie-pani-Emília-Vášáryová

Slávnostné odhalene pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy prebehne v júni budúceho roku, počas otvorenia 41. ročníka multižánrového mestského letného festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2016.

Socenenou Emíliou Vášáryovou sa budú môcť diváci stretnúť osobne aj vďalších slovenských mestách. Do kín totiž prichádza hraný debut režiséra Marka Škopa Eva Nová (2015), v ktorom Emília Vášáryová stvárnila hlavnú úlohu. Snímka má distribučnú premiéru 19. novembra, no už od pondelka 16. novembra do piatku 20. novembra sa jeho tvorcovia vyberú na turné po mestách Nitra, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Sabinov, Prešov, Košice, Martin a predstavovanie filmu ukončia v bratislavskom kine Lumière. Film Eva Nová (2015) získal na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte prestížnu cenu kritikov FIPRESCI.

ocenenie-pani-Emília-Vášáryová-2

Ďalšie informácie o programe Medzinárodného filmového festivalu Bratislava nájdete na internetovej stránke www.bratislavaiff.sk a na Facebooku.

17. MEDZINÁRODNÝ FILMOVÝ FESTIVAL BRATISLAVA
12. – 17. november 2015
Kino Lumière, Kino Mladosť, Kino Nostalgia, Gorila.sk Urban Space

Zdroj: MFF Bratislava