Na Bratislavskom hrade ožijú monumentálne dekoláže Mimma Rotellu

16. ročník Talianskeho festivalu na Slovensku Dolce Vitaj otvorí v predstihu autorská výstava Mimma Rotellu. Významného predstaviteľa talianskeho umenia 20. storočia preslávili monumentálne dekoláže, ktorými sa vymedzoval voči radikálnym spoločenským zmenám, konzumu a vplyvu masmédií. Výstava otvorí svoje brány pre verejnosť 20. apríla 2023 o 17.00 hod na Bratislavskom hrade za účasti kurátora Simoneho Frittelliho a predstaví dvadsať veľkorozmerných diel. Pripravil ju Taliansky kultúrny inštitút v spolupráci so Slovenským národným múzeom – Historickým múzeom.

 Mimmo Rotella patril medzi najvýznamnejších talianskych umelcov 20. storočia. Preslávil sa najmä svojimi dekolážami, ktorými ako prvý tvorca tejto umeleckej techniky reagoval na rastúci blahobyt, konzum a vplyv médií v povojnovom období. 

 „Strhávanie plagátov z múrov vnímam ako pomstu, ako protest proti spoločnosti, ktorú prešla chuť na veľkolepé zmeny a transformácie. Naliepam plagáty a potom ich strhávam: rodia sa tak nové nepredvídateľné formy. Na znak tohto protestu som sa vzdal maliarskeho stojana. Je to proces hľadania, ktorý sa však nevzťahuje na estetiku, ale na nepredvídateľnosť, na samotné nálady materiálu,“ povedal Mimmo Rotella o svojej tvorbe.

Súčasťou výstavy je 13 diel z cyklu Cinecittà venovanému filmovým plagátom, ktorý bol vyvrcholením jeho štyridsaťročného tvorivého úsilia. Umelec sa nepokúša film komentovať a stavať tak filmové umenie nad výtvarné, jeho tvorba je predovšetkým odpoveďou na plagát a témy, ktoré načrtáva. Rotella plagát nečlení na časti, nemení jeho proporcie, ako to robili pri práci s kolážou Warhol či iní umelci; podstata jeho dekoláže spočíva v prijatí celku a v členení obrazu odoberaním častí tak, aby bolo jasné, čím bol pred umelcovým zásahom. Súbor útržkov pôsobí ako zachytenie emocionálneho dojmu vyvolaného pohľadom na plagát.

„Od šesťdesiatych rokov sa Rotella pravidelne vracal k práci na filmových plagátoch, k dielam zasväteným hrdinom západného moderného sveta, vtedajším ikonám filmového priemyslu: Marilyn Monroe, Marlonovi Brandovi, Jamesovi Deanovi a mnohým ďalším. Diela z cyklu Cinecittà tvoria v rotellovskej poetike jednoliaty celok, predstavujú neustále sa opakujúce gesto vzbury voči mýtom konzumnej spoločnosti a zároveň sú svedectvom o Rotellovej bezhraničnej vášni k filmu,“ povedal o bratislavskej výstave jej kurátor Simone Frittelli.

Okrem obrazov s filmovou tematikou výstava predstaví aj dva takzvané blanky, diela,  ktorými sa autor začal vymedzovať v 80. rokoch minulého storočia voči obrazovej presýtenosti jeho predchádzajúcej tvorby. Blanky tvoril prekrývaním propagačných plagátov jednofarebnými hárkami papiera. Podnety pre tvorbu blankov nachádzal na ulici, pozoroval čisté plochy po skončení reklamnej kampane a vytušil ich estetický potenciál.

Mimmo Rotella, 2004, Gioventù bruciata, décollage su tela, cm 195,5×140,5

Unikátom výstavy je dekoláž s názvom Rozhovor s Bohom z cyklu Sväté pašie.

Od roku 2000 Rotella pracoval na projekte zameranom na slávne talianske sakrálne diela. Zachovalo sa z nich len niekoľko vrátane veľkorozmernej dekoláže Rozhovor s Bohom z roku 2004, ktorej základ tvorí plagát z výstavy pisanského sakrálneho sochárstva 13. storočia, ktorá sa konala v roku 2000 v Pise. V tom čase tam Rotella pripravoval svoju profilovú výstavu a nezvyčajné zobrazenie Krista na kríži s ovisnutou rukou neušlo umelcovmu pozornému oku.

„Rotella svojím dielom vychádza v ústrety našej nenásytnej túžbe po obraze a slove, odpútava pozornosť od ich podstaty a súvislým tokom posolstiev ich smeruje k tomu, čo sa v nás uchovalo počas dňa. Jeho diela nám ponúkajú nový pohľad na umenie, a tak aj on, podobne ako Lucio Fontana či Alberto Burri, začal písať novú kapitolu v dejinách výtvarného umenia,“ uzatvára Simone Frittelli, kurátor výstavy, ktorá potrvá na Bratislavskom hrade do 18. septembra 2023.

Mimmo Rotella (Catanzaro, 1918 – Miláno, 2006) patril medzi najvýznamnejších predstaviteľov medzinárodnej umeleckej scény druhej polovice 20. storočia. Vo svojej tvorbe sa hlásil k umeleckým hnutiam nový realizmus a pop art.

V 30. rokoch minulého storočia vyštudoval Akadémiu umení v Neapole a následne sa presťahoval do Ríma. Na začiatku svojej umeleckej kariéry experimentoval s rôznymi technikami ako fotografia, fotomontáž, dekoláž, asambláž z rôznorodých objektov a venoval sa aj zvukovej poézii. Začiatkom päťdesiatych rokov sa presunul do USA, kde získal Fulbrightovo štipendium najprv ako študent a neskôr ako umelec. Počas pobytu v USA prichádzal do kontaktu s predstaviteľmi nových smerov súčasného umenia, ako boli Robert Rauschenberg, Claes Oldenburg, CY Twombly, Jackson Pollock, Yves Klein. Na jednom z koncertov Milesa Davisa objavil džez, ktorý na neho zanechal výrazný dojem a ovplyvnil jeho ďalšiu umeleckú tvorbu.

Experimentovanie s ikonickými filmovými plagátmi ho preslávilo po celom svete a prinieslo mu uznanie medzi kritikmi, galeristami a zberateľmi. Jeho diela vystavujú galérie po celom svete od Zurichu, Londýna, New Yorku, Tokia až po Peru a Mexiko. V New Yorku sa zoznámil s Andym Warholom a bol hosťom Jeanne Claude a Christa, ktorí podobne ako on vyznávali filozofiu nového realizmu Pierra Restanyho.

Jeho diela sú súčasťou zbierok významných múzeí, ako Galéria moderného a súčasného umenia v Ríme, Múzeum moderného umenia nadácie Ludwigových vo Viedni, Centrum Pompidou v Paríži, Tate Gallery v Londýne, Kolekcia Peggy Guggenheim v Benátkach, múzeum MART v Trento a Roverato, Národná galéria vo Washingtone, múzeum LAKMA v Los Angeles, Stedelijk Museum v Amsterdame, múzeum Ludwig v Kolíne, Coleção Berardo v Lisabone.

Kurátor výstavy: Simone Frittelli
Vernisáž: 20.4.2023 17:00
Trvanie výstavy: 21.4. 2023 – 18.9.2023
Organizátori: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave
V spolupráci s: Slovenské národné múzeum – Historické múzeum, Frittelli Arte Contemporanea – Florencia 
Miesto: Bratislavský hrad – 3. poschodie
Podujatie sa koná v rámci festivalu Dolce Vitaj 2023.
Organizátori festivalu: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Talianske veľvyslanectvo, Taliansko – Slovenská obchodná komora
Partneri: VUB, Generali, Brovedani
Mediálni partneri: RTVS, in.ba, citylife, gregi.sk, TASR, aktuality.sk, Historická revue, pravé slovenské

Viac informácií ponúkajú webové stránky: dolcevitaj.eu / iicbratislava.esteri.it https://www.facebook.com/events/751329313118148/?ref=newsfeed

Zdroj: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave