Muzikálová Johanka z Arku prináša nadčasový odkaz o ženskej statočnosti!

Muzikál Johanka z Arku mal premiéru v roku 2000 a len v Česku ho za tri roky videlo viac ako 350 000 divákov. Titulná pieseň Most přes minulost sa stala najhranejšou skladbou roka 2001 a album získal za 60 000 predaných kusov platinovú platňu. V dušiach divákov si však našli pevné miesto aj ďalšie piesne Ty jsi ten déšť, Láska je Bùh, Dalas jim víc alebo Proklínam.

Autorsky sú pod dielom podpísaný skladateľ Ondřej Soukup, textárka Gabriela Osvaldová a scenárista Jiří Hubač. V hlavných úlohách sa predstavili viaceré hviezdy muzikálového neba ako Lucie Bíla, Bára Basiková, Lucia Šoralová, Petr Muk, Petr Kolář, Vilém Čok, či Kamil Střihavka. „Téma muzikálu ma chytila okamžite. Príbeh je sám o sebe nositeľom veľkej škály emócií a z hudobného hľadiska mi vďaka dobe a miestu, kde sa odohráva, poskytol možnosť použiť zvuky keltskej melodiky, ako aj stredoveké postupy,“ zaspomínal si Ondřej Soukup.

Johanka z Arku

Johanka z Arku sa na divadelné dosky vrátila v roku 2009. Režisér obnoveného naštudovania Lubomír Fritz obsadil opäť do hlavnej úlohy herečku a speváčku Báru Basikovú, ktorá za stvárnenie legendárnej francúzskej svätice získala nomináciu na cenu Thália 2010. Podobne ako legenda o charizmatickej Božej bojovníčke nestratila nič zo svojej podstaty ani po stovkách rokoch, rovnako strhujúci odkaz si zachoval aj muzikál. „Už v roku 2001, keď som hrala v prvom naštudovaní, som bola nadšená, pretože O. Soukupovi a G. Osvaldovej sa spolu s J. Hubačom podarilo uviesť mimoriadne nádherné dielo. Johanka je náročná postava herecky, aj spevácky a preto tri hodiny na javisku prežívam stále ako prvýkrát. Táto úloha patrí medzi moje najobľúbenejšie, lebo mi prináša silný nielen umelecký, ale i profesionálny zážitok,“ uviedla Bára Basiková.

Johanka z Arku

Panna Orleánska, ako Johanku z Arku prezývali, sa narodila v rodine sedliaka v dedine Domrény, v provincii okupovanej anglickými vojskami. Od štrnástich rokov počúvala Božie hlasy, ktoré ju vyslali na kráľovský dvor, aby požiadala o armádu. S jej pomocou dosiahli Francúzi víťazstvo pri Orleánse, čo umožnilo korunováciu kráľa Karola VII. Pavučina svetských a cirkevných intríg ju nakoniec dostali na hranicu, kde bola upálená. Očitý svedkovia popravy tvrdili, že jej srdce v ohni nezhorelo. Katolícka cirkev vyhlásila Johanku z Arku v roku 1920 za svätú. „Na Johanke ma fascinuje jej statočnosť, sila a odhodlanie bojovať za pravdu a spravodlivosť. Pri svojom postoji sa nenechala zlomiť a dokonca za neho položila život. Mne osobne tieto smutné a melancholické typy postáv vyhovujú. Preto som rada, že sa muzikál po rokoch vrátil na scénu. Celý príbeh je nabitý silnými emóciami, pričom navyše je nadčasový a aktuálny aj v dnešnej dobe,“ dodala B. Basiková.

Divadlo CASSIA uvedie muzikál Johanka z Arku v divadle Nová scéna v Bratislave 24. – 25. apríla 2012 a v Košiciach 27. – 28. apríla 2012. Vstupenky sú v predaji na www.ticketportal.sk. Viac informácií získate na www.divadlocassia.sk.

Zdroj: Imrich Makó, PR a produkčný manažér / GRAND STUDIO, s.r.o.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET