Music Production Workshop a Wake Up vol. 2 party.

Už túto sobotu  22.2. o 17:00 sa v Trnavskom Art klube uskutoční prvý producentský workshop v Abletone . Prednášať budú Slovenkí top producenti, ktorí  sa so svojou produkciou dostali do sveta hudby  a chcú sa o svoje poznatky podeliť aj s Vami.

Workshop

Aby ste sa dozvedeli o nich a o tom,čo budú prezentovať  trochu viac, pripravili sme si pár  otázok ,na ktoré nám odpovedali .Po prezentáciách je pripravená party Wake Up , na ktorej zahrá svoj sound aj jeden z prednášajúcich, a to producent a dj Bollo.

***Minor Rain***

minorrain

1. Ahoj Jakub,to že si skvelý dj aj producent už vieme,ale povedz nám ako to všetko začalo.Čo ťa priviedlo k hudbe?
Ahoj, no tak k hudbe ma po prvý krát priviedli rodičia a to tým že ma v detstve prihlásili na hru na klavír čo zahŕňalo taktiež hudobnú teóriu kďe som sa vlastne dostal k hudobným základom. Počas navštevovania umeleckej školy ma očaril ďalší hudobný nástroj saxofón, na ktorý som sa taktiež prihlásil. Po dvoch rokoch som však hru naň ukončil nakoľko som sa dostával do puberty a začal som mať odlišné myšlenkové a záujmové pochody. To bol taktiež dôvod ukončenia aj hry na klavír ktorému som sa venoval okolo 5 rokov.  Do 16 roku som hudbu vnímal veľmi plytko a nerobil som v nej zásadné rozdieli. Delil som ju tak ako ostatný, to čo sa mi páčilo bola dobrá hudba, to čo sa mi nepáčilo bola hudba zlá. Všetko zásadné sa však odohralo koncom mojej šestnástky keď som bol pozvaný na kamarátovu chatu. Na chate som sa stretol s vela ľuďmi, s ktorými som dlhší čas nebol v kontakte. Stretol som sa tam s Máriom, kamarátom s ktorým som počas puberty strávil pomerne dosť vela času spoločnou záľubou-skateboarding. Na tej chate sme sa začali baviť o hudbe a mojom hudobnom vzdelaní. Pri poháriku sa začalo zasväcovanie mojej osoby do sveta drumandbasu , ktorý už vtedy Mário aktívne počúval. Do tej doby som bol k drumandbassu skeptický, nakoľko mi ho pár kamarátov púšťalo akurát s telefónu čo znelo len ako kopa hajtiek a pazvukov náhodne rozhádzaných. Potom mi Mário púšťal nejaké jeho pokusy tvorby čo znelo o dosť duchaplnejšie ako té “šušťáky” s telefónov. Po dlhej debate, presviedčania ma a xy pohárikov sme sa radikálne rozhodli postaviť štúdio a pokúsiť sa o niečo ako produkcia. Dali sme do kopy dáku techniku čo nebol až taký problém nakoľko sa naši otcovia v hudbe pohybovali taktiež odjakživa no a čoskoro prvé pokusi uzreli svetlo sveta pod našim spoločným pseudonymom SoundNbeatS. Pár mesiacov sa nám zdala byť naša tvorba strašne dobrá no s odstupom času sme zisťovali ako to za nič nestojí  a to bol prvý správny krok, ktorý sa prirodzene začal vyvýjať. Začali sme získavať tzv. objektivitu taktiež sa začal vyvíjať cit pre rozlišovanie zvuku a začali sme si rozširovať obzor aranžových postupov. Za pomerne krátky čas sme sa dostali  k prvému release na ktorý si už vážne nespomeniem ale pamätám sa že to bol rok 2009 ktorý, možno označiť ako začiatok mojej “kariéry”.

2.Určite by nás zaujímalo,kde berieš inšpiráciu k tvorbe a ako často sa venuješ produkcii
Inšpiráciu nachádzam predovšetkým v sebe. Človek musí v prvom rade nájsť v sebe schopnosť tvoriť, potom to už ide vo vačšine prípadov samo. U mňa osobne pomáhajú prechádzky a výlety s priateľmi kde sa z mysľe filtrujú preč zbytočnosti, stres a frustrácia z každodenných povinností. Najnáročnejšia časť, krorá sa produkcie týka je však čas, ktorého ako všetci vieme je dosť málo. Popri práci, škole  je nesmierne ťažké vyčleniť si čas na produkciu čo je v konečnom dôsledku aj tak k ničomu,keďže produkcia sa nedá programovať  pokiaľ chceme produkovať “organicky” . Myslím tým to, že keď si človek povie “Idem produkovať od 18-20” neznamená to že bude produktívny znamená to že si za to sadne no vo vačšine prípadov nevytvorý nič maximálne niečo na silu čo má hlavný dopad na kvalitu výsledku . Toto sa však netýka začínajúcich producentov, ktorí sa potrebujú v prvom rade naučiť všetko ovládať. Čo sa mňa osobne týka teraz je to tiež komplikovanejšie čo sa týka času na tvorbu. V začiatkoch mojeho aktuálneho projektu “Minor Rain” som produkciou trávil 6 hodín denne bez výnimky. Ročne som mal pauzu cca 2 mesiace.  Do polovice roku 2013 to bol extrémne okolo 10- 12 hodín denne s pauzov približne piatich dní na mesiac. Proste keď sa snažíte byž v niečom dobrý musíte byť schopný obetovať to čím ste pre to čím chcete byť. Ja som obetoval piatkové diskotéky, kontraproduktívne alkoholické  výkendy ,nič nerobenie  a vymenil som to za permanentné vzdelávanie v oblasti tvorby elektronickej hudby a to v štýle samouk. Môžete sa naučiť milión kníh o tvorbe no keď to neviete aplikovať v praxi  môžete akurát múdrovať. Keď Vás učí prax ste vždy o krok napred, preto to nieje o Vašom teoretickom vzdelaní ale o tom koľko času za tým prakticky trávite.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/6769742″ params=“auto_play=false&hide_related=false&visual=true“ width=“100%“ height=“450″ iframe=“false“ /]

3. Ako sledujem tvoj web pripravuješ svoj nový album s názvom DOMINIA.Je plný nádherných atmosfier a hudobných príbehov.čo by si nám v stručnosti povedal o tomto projekte?
Projekt vznikol v Januári 2013 kedy som sa rozhodol zavŕtať trošku do iného smeru ako drumnbass. Počas práce na projekte mala na mňa zásadný vplyv moja priateľka ,preto som sa rozhodol jej tento album venovať. S toho dôvodu dominuje na artworku ona samotná. Pre album som vopred vybavil vydavateľstvo Loodma Recordings, ktoré na to ako kŕatko je na scéne má neskutočný potenciál. Album obsahuje 12 skladieb, ktoré sú tóninovo a tempovo odlišné. Prvá skladba je dokonca nahrávaná v realtime s dynamickým bpm (nemá merné tempo). Na albume som pracoval 4 mesiace grafiku riešil môj grafik a ešte niekoľko ľudí za čo im nesmierne ďakujem. Album vychádza 25.02.2014 a bude dostupný na CD nosičoch ale taktiež aj len digitálne.

4. Posledná otázočka bude hlavne o workshope na ktorom budeš spolu s Bollom prednášať o tvorbe.Radi by sme vedeli s čím sa s nami podelíš a čo podla teba je najviac dôležité v tvorbe?
Tak ako mi bolo povedané workshop má byť predovšetkým o produkcií  a tak ukážeme si nejaké základné postupy, čo robia efekty a stavbu zvukového diela. Je ťažké prispôsobiť prednášku všetkým ktorý sa zúčastnia keďže každý bude mať odlišne bohaté skúsenosti. Budem sa snažiť zamerať hlavne na ľudí ktorí chcú s produkciou začať. Čiže budeme riešiť hlavne basics. Takýto session budem hostovať  prvý krát takže to bude 100% improvizácia no budem sa snažiť vysvetľovať veci úplne laicky tak aby každý rozumel. Každopádne sa teším na účasť nech už bude akákoľvek. Možno teraz veľa ľudí zaskočím a viacerí čakali odpoveď v stýle “ Najviac dôležitý v tvojbe je váš sample pack a to ako viete ovladať VSTi Massive” no sklamem Vás. V tvorbe je najdôležitejšia duševná rovnováha. Nieje to náhoda že enormné množstvo ľudí z hudobného priemyslu pácha sebevraždy, divné správanie, berie tvrdé drogy a pod. Občas má  producent kontraproduktívne obdobie, ktoré ho vie priviesť do dosť zvláštneho stavu. Mozog ako keby chcel zo všetkého vycúvať. Začnete sa pýtať sami seba či ste na správnej ceste tým čo robíte a rozmýšlate či sa niekde posúvate alebo len stojíte na mieste a či jedného dňa pride ten vytúžený vrchol, ktorý je naozaj v nedohľadne, či je na to život dosť dlhý a pod. Toto však platí pre ľudí ktorý tvoria resp. chcú tvoriť originálne a organicky svojim vnútrom. Či ste to vy to dokážete zistiť veľmi jednoducho. Stačí nájsť skladbu, ktorá má toľko sily Vás za každým keď si ju pustíte rozplakať.

https://www.facebook.com/MinorRain?fref=ts

***Bollo***

bollo

1. Ahoj,mohol by si mi v skratke niečo o sebe povedať?
Mohol, čo konkrétne by ta zaujímalo?

2. Ako si sa dostal k hudbe ako takej a ako k djingu?
Hudbu,ako takú,som mal vždy tak nejak v sebe, bola vždy mojou súčasťou, od malička. Vždy som to tak cítil, že asi by som chcel niečo okolo muziky robiť, napriek tomu že moja najbližšia rodina,ma k tomu nikdy nejak neviedla.Hlavne ma v prvom rade bavilo hudbu vytvárať.Takže toto som začal robiť v takej významnejšej miere asi ako 16 ročný (pred 17 rokmi). Vtedy sa nám ani nesnívalo o takých možnostiach,ako sú teraz. Nebol skoro žiadny internet, totálne žiadne info, odkiaľ by si mohol získať know how, takže sme robili všetko štýlom pokus-omyl. Mal som pentium stovku a na nej pod DOS-om bežiaci program FAST TRACKER. Oproti tomu čo je dnes dostupné, to bolo veľmi primitívne, ale bol som šťastný,že to vôbec búchalo. Vtedy to bolo niečo nove, boli sme skutoční nadšenci. Virtuálne syntáky neexistovali, takže ak si sa tým chcel vážnejšie zaoberať, musel si mat hardware a ten stál nemalé peniaze. A tak som si ako 18 ročný kúpil za asi 25 000 korún,môj prvý analógový synták YAMAHU CS1X.Postupom času pribúdali ďalšie veci, skúsenosti a prve vydané tracky. K djingu som sa dostal o par rokov neskôr, keďže ako som už spomínal všetka technika bola drahá, takže som nemohol mať všetko naraz a aj na Technics-y, mixák a platne som si musel najprv zarobiť.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/39511″ params=“auto_play=false&hide_related=false&visual=true“ width=“100%“ height=“450″ iframe=“false“ /]

3. Viem,že nie si len dj,ale aj skvelý producent a majiteľ labelu. Ako dlho sa venuješ produkcii a čo ta doviedlo k vytvoreniu vlastnej značky?:
Ako som už povedal, v prvom rade sa považujem za človeka čo tvorí  muziku, až potom za dja.Samozrejme, djing už tak nejak k tomu patri.Môj label Soluble Recordings som sa rozhodol založiť jednak preto, že v tom čase na Slovensku nikto nič podobné nerobil (s podobnou hudbou), mam pocit že to tu vždy bolo orientované skôr na minimal, techno, d’n’b atď., ale deep houseu sa nikto príliš nevenoval. No a jednak preto,že to bol jeden z mojich plánov už dlho pred tým, bol to taký milník,ktorý som si splnil.Je to skvelá skúsenosť, vďaka labelu spoznávam stále veľa nových zaujímavých ľudí po celom svete, prinieslo mi to aj nejaké zahraničné hrania atď. Na druhej strane to ale zaberie aj veľmi veľa času, ak chceš aby sa labelu darilo, musíš sa tomu naplno venovať.Nehovoriac o tom,že treba investovať aj veľa peňazí.

4. Čo ta najviac inšpiruje pri tvorbe hudby a koľko času sa jej denne venuješ?
Inšpiráciou pri tvorbe hudby je pre mňa jednak hudba samotná a jednak život ako taký, rôzne životné skúsenosti,ktorými  všetci prechádzame.Proste máš nejakú náladu a niečo ťa napadne, napríklad nejaká melódia, sadneš si do štúdia a začneš tu myšlienku rozvíjať a stvárňovať do reálnej podoby. Postupne prichádzajú ďalšie myšlienky, nápady a takto sa to na seba nabaľuje až kým z toho nie je hotový track. Niekedy tie myšlienky prichádzajú veľmi rýchlo, takže je dôležité ich rýchlo zachytiť a na to treba vedieť ako to technicky urobiť. Ak toto vieš, urobíš track povedzme za 3 dni.Niekedy je to pomalšie a robíš na tracku trebárs 2 hodiny denne po dobu 3 týždňov. Prípadne si dávaš prestávky a robíš medzi tým na inom tracku, nechávaš to vyzrieť,aby si získal trochu odstup, lepšie tak potom zistíš čo tomu ešte chýba. Vzhľadom na to že mám veľmi málo času, tvorbe sa teraz venujem asi tak 2 hodiny každý druhý deň. Vždy ten track o čosi ďalej posuniem a takýmto spôsobom to mám povedzme za 2 týždne hotové.

5. Predpokladám,že na party budeš prezentovať hlavne svoj label a svoju produkciu,ale mňa a všetkých,ktorý prídu kvôli produkcii zaujima o čom budeš prednášať?:
Mám teraz práve veľa nových skvelých trackov od rôznych iných producentov a labelov, takže budem prezentovať čokoľvek sa mi tam v danej chvíli bude hodiť.Čo sa týka workshopu,budem sa snažiť vysvetliť základné princípy mixu, ako postupovať,aby mal track čo možno najlepší zvuk,lebo toto je v akejkoľvek hudbe extrémne dôležité. Bude to zamerané skôr všeobecne, takže je jedno v čom robíte muziku. Žiadne poučky, ukážem a vysvetlím,ako to robím ja sám.

https://soundcloud.com/solublerecordings

Event s viac info môžete sledovať na facebooku https://www.facebook.com/events/237044379800601/?fref=ts

Workshop

Zdroj: Redface