Múdrosť a ponaučenia ukryté v bájkach pomôžu poslucháčom nájsť Goldflam, Zedníček či Postlerová. Vychádza audiokniha 50tich najznámejších bájok.

Arnošt Goldflam, František Kreuzmann, Malvína Pachlová, Simona Postlerová a Pavel Zedníček – táto pätica skvelých a osobitých hercov sa zišla v nahrávacom štúdiu, aby dopomohla ku vzniku novej audioknihy. Tá je zostavená z najlepších a najznámejších bájok, ktoré v priebehu vekov napísali traja autori, ikonickí pre tento špecifický literárny žáner.

Prerozprávané bájky Ezopa, La Fontaina a Krylova tvoria album, ktorý aktuálne vydáva Supraphon. Audiokniha „50 nejznámějších bajek“ je prístupná najmladším poslucháčom predškolského veku, ale iste zaujme i tých starších. Všetky snímky spája prívetivý a láskavý štýl interpretácie a príjemná hudba.  

Bájka je literárny žáner, stredobodom ktorého sú zvieratá, rastliny či veci, ktorým sú pripisované ľudské vlastnosti. Bájka nemusí sprostredkovávať iba ponaučenie; jej úlohou je tiež sprístupniť čitateľovi všeobecne známe skúsenosti, ľudové múdrosti a životné pravidlá. Bájka síce ponúka svojmu čitateľovi múdrosti, ale mala by ho zároveň i pobaviť. Forma vtipu hrá v tomto literárnom žánri dôležitú rolu, keďže tým bájka vytvára zábavnú formu ponaučenia.

V priebehu niekoľkých storočí spísali rôzni autori množstvo bájok. K najznámejším z nich patria bezpochýb zakladateľ gréckej bájky Ezop, francúzsky spisovateľ Jean de la Fontaine a ruský klasik Ivan Krylov. Vďaka týmto trom velikánom bájky môžeme jednoducho porozumieť históriu i zmysel celého žánru.

Audioknihu 50 nejznámějších bajek vydáva Supraphon na CD i v digitálnych formátoch.

MULTILINK: https://lnk.to/50nejznamejsichbajek

Zdroj: TS