Motorkársku fiestu na Zemplínskej Šírave vybrúsila šou v Klietke smrti !

Zemplínska Šírava sa už po desiatykrát premenila na medzinárodnú motorkársku fiestu, ktorá na spanilú jazdu okolo vodnej nádrže prilákala viac ako štyritisíc motocyklov. MOTOZRAZ oslávil svoje jubileum so všetkými poctami a ani tento rok účastníkov nesklamal.

Motozras

Prehliadka motorkárskej vášne ponúkala zážitky ako na bežiacom páse a v priebehu troch dní servírovala pôsobivé divadlo na plný plyn. Spoločenskú hodnotu dodali desiatemu ročníku vystúpenia poľskej rockovej kapely Chico, Deep Purple rev., maďarských AB-CD, Grey Dogs, Horkýže Slíže, či superstaristov Lukáša Adamca a Gabriely Gunčíkovej. Na pódiu nechýbali ani krásky v súťaži Miss Mokré Tričko a dav zohriala aj šteklivá módna prehliadka.

Motozras

S bianco šekom na adrenalín pricestoval na východ Slovenska kaskadér Attila Gomboš. Jeho jazda v Klietke smrti, kde zdoláva preťaženie vyššie ako 7G, dosiahla vrchol v momente, keď sa do oceľovej gule postavil asistent s naštartovanou motorovou pílou, obaja si nasadili kuklu a maďarský dobrodruh sa začal okolo neho preháňať. Trialovú šou zase predviedol 20-násobný majster Slovenska Vlado Kothay. Moderátor mu postupne na zem naukladal deväť komparzistov a náš šampión si nad nimi s úsmevom na tvári zalietal. „Počet vždy závisí od toho, koľko sa nájde odvážlivcov. Zatiaľ som to skúšal maximálne s dvanástimi. Hoci spolu so strojom nie sme ťažkí a ak by som po nich prešiel, nikomu by sa nič nestalo, no skákanie cez ľudí je už niečo iné. Pre lepšiu ilustráciu poviem, že na jednej akcii som pri päťmetrovom nájazde na špeciálnej rampe preskočil latku vo výške 4,5 m. Jednoducho, ak sú správne podmienky, dá sa skákať vysoko a aj ďaleko,“ vysvetľoval V. Kothay.

Motozras

Desiaty ročník zrazu na Zemplínskej Šírave si nenechali ujsť ani členovia najstaršieho motorkárskeho klubu na Slovensku VIKINGS Chopper Club Púchov na čele s jeho zakladateľom Ľubom „Rypákom“ Rosinom. Jeho strieborný Viking patril medzi najexkluzívnejšie stroje zrazu. „Choppre som si zamiloval kvôli pohodovej piánko jazde a preto som im ostal verný až dodnes. Investované peniaze nepočítam, ale času ma to stálo dosť. Pri tejto motorke som použil motor z Yamahy MT1 a všetko ostatné je vlastná výroba,“ uviedol Ľubo „Rypák“ Rosina.

Motozras

MOTOZRAZ neponúkol iba motocyklovú modernu demonštrovanú v sile, technike a fantázii. Čestné miesto v programe mala aj súťaž veteránov. Jej víťazom sa stal Prešovčan Pavel Muška s legendárnou Jawou 250. „Keď som ju kúpil za päťsto korún od brata, 20 rokov stála v izbe a stodole, až mi raz jeden kamarát povedal, prečo ju nespojazdním. Začal som teda na nej pracovať a po piatich mesiacoch som bol s dielom hotový. V Čechách mi dokonca ešte zle pochrómovali diely a preto som musel kupovať nové, ale myslím si, že to stálo za to. Dnes som dokonca na nej prvýkrát povozil aj manželku, ktorá sa veľkých motoriek bojí. Pekne sa ma však držala a určite ju zveziem i nabudúce,“ rozdával okolo seba dobrú náladu P. Muška.

Motozras

Otcom myšlienky zrazov na Zemplínskej Šírave je predseda redakčnej rady časopisu Svet MOTOcyklov Peter Turanyi. Organizátor mnohých motocyklových akcií, vrátane Medzinárodnej šesťdňovej súťaže, majstrovstiev sveta a majstrovstiev Európy v motokrose a endure hľadal pred desiatimi rokmi vstupnú bránu na východ Slovenska a keďže k nej našiel správny kľúč, výsledkom je úspešné podujatie potvrdené časom a zvyšujúcou sa návštevnosťou. „Mojím prianím je rozdať maximum zážitkov, či už prostredníctvom časopisu alebo takýchto podujatí. Preto sme v našej redakcii rozmýšľali o veľkej akcii na východnom Slovensku, kde bolo pred desiatimi rokmi pole neorané. Naše rozhodnutie padlo na Zemplínsku Šíravu, pretože sme tu našli výborné priestorové podmienky a najmä množstvo príjemných ľudí. Na začiatku sme si mohli iba priať, aby sme dosiahli úspech týchto rozmerov, ale po treťom ročníku sme pochopili, že to bola správna voľba,“ uviedol P. Turanyi.

Zdroj: Imrich Makó
Publikoval: Redakcia GREGI.NET