Mosty umenia: Bratislava – Györ!

Liszta a Rolling Stones vystrieda Čajkovskij – na scéne Györskeho baletu v podaní umelcov Baletu SND. Skvelá klasická tradícia Labutieho jazera v exkluzívnom obsadení – s hviezdnymi sólistami Ianou Salenko a Sergej Jegorov osloví našich južných susedov už vo štvrtok 23. júna 2011.

Umelecké kontakty medzi súbormi Slovenského národného divadla (SND) a baletným súborom z Györu sú veľmi intenzívne. Hosťovanie maďarských tanečníkov, ktorí sa v Bratislave predstavili na konci mája inšpirujúcou Lisztovou Maďarskou rapsódiou a moderným pohybovým stvárnením hudby Rolling Stones, opláca balet SND klasikou – Labutím jazerom.

Balet Labutie jazero vyžaduje vynikajúcich baletných umelcov s citom pre tanec, hudbu i herecký prejav. V Györi sa v úlohe Odetty-Odílie predstaví primabalerína sólistka Štátneho baletu Berlín Iana Salenko a v úlohe Princa Siegfrieda Sergej Jegorov, sólista Baletu SND.

Iana Salenko účinkuje s baletným súborom SND vďaka vynikajúcim kontaktom vedenia SND s riaditeľom Štátneho baletu Berlín Vladimirom Malachovom. Ten napokon Ianu Salenko aj objavil oceňujúc jej umelecké kvality, nesmiernu ľahkosť a pôvab, ako aj herecké precítenie postáv, ktorých osud v tanečnej podobe na javisku tlmočí.

Iana Salenko pochádza z Kyjeva, svoje prvé profesionálne „kroky“ absolvovala v ukrajinských divadlách. Od roku 2005 pôsobí v Štátnom balete Berlín. Vo svojom repertoári má všetky hlavné postavy klasických baletov, napríklad Giselle, Don Quijote, La Sylphide, Romeo a Júlia, Spiaca krásavica a ďalšie. Venuje sa aj modernému baletu a ako hviezda zdobí mnohé galavečery a benefície.

Je držiteľkou viacerých ocenení z tých najprestížnejších svetových baletných súťaží vo Varne, Helsinkách, Nagoyi, Diaghilevovej ceny, ceny na súťaži ruského baletu „Arabesque“ a ďalších.

Zdroj: Slovenské národné divadlo
Publikoval: Redakcia GREGI.NET