Moderná americká komédia otvorí 15.MFF Bratislava.

Americká komédia Už ani slovo režisérky Nicole Holofcener, ktorá mala premiéru na filmovom festivale v Toronte, otvorí 15. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Slávnostné otvorenie sa uskutoční v stredu 6.novembra v  Kine Nostalgia, v spoločenskom dome NIVY – v prvom bratislavskom klasickom digitalizovanom kine.

Už ani slovo je príbehom ženy v strednom veku: rozvedená Eva je na začiatku nového vzťahu, no pod vplyvom svojej kamarátky, ktorá až príliš nadáva na svojho bývalého manžela, tento vzťah spochybňuje. Film humorným a prenikavým spôsobom skúma chaos, ktorý prichádza, keď sa znova pustíme do vzťahu. Vo svojej poslednej filmovej úlohe tu zažiaril James Gandolfini, známy z kultového seriálu Sopranovci.

Ani tento rok nebude chýbať obľúbená Papučová noc, celonočné premietanie v Kine Mladosť, počas ktorého diváci uvidia tri filmy. Noc otvorí najnovší film Stephena Frearsa Philomena, ocenený v Benátkach za najlepší scenár, o 50-ročnom hľadaní dieťaťa, ktorého sa jeho matka musela vzdať; nasledovať bude Zasľúbená krajina Gus Van Santa, thriller o ťažobnom priemysle a jeho následkoch nielen na miestnych obyvateľov, ale aj prírodu; a posledným filmom bude Zoran, môj debilný synovec talianskeho režiséra Mattea Oleotteho o lenivom 40-ročnom mužovi a jeho synovcovi, ktorý je fenomenálny hráč šípok.

Festivaloví diváci sa okrem filmov môžu tešiť aj na stretnutia s tvorcami v podobe Q&A po projekciách, či vo forme Master Classu, ktorý bude mať scenárista a člen poroty James Ragan 11. novembra na Akadémii umení v Banskej Bystrici.

enough-said

Ocenenie MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii si osobne prevezme dánsky režisér, držiteľ Oscara a dvojnásobný víťaz Zlatej palmy z Cannes Bille August. Slávnostné odovzdanie ocenenia sa uskutoční 8. novembra pred projekciou jeho posledného filmu Nočný vlak do Lisabonu v Kine Lumière. Nočný vlak do Lisabonu rozpráva príbeh univerzitného profesora z Bernu, v podaní Jeremyho Ironsa, ktorý sa odrazu ocitá v Lisabone a postupne rozkrýva tajomstvá spojené so životom mladého spisovateľa v čase Salazarovej diktatúry.

Za dlhoročnú umeleckú tvorbu bude ocenená aj slovenská herečka Eva Krížiková, ktorá sa stane držiteľkou pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava. Slávnostné odovzdanie ceny sa uskutoční 9. novembra v Kine Lumière a bude spojené s projekciou slávnej komédie Štvorylka.

15. ročník MFF Bratislava sa uskutoční  od 6. do 12. novembra v piatich mestských kinách – v dvoch sálach Kina Lumière, v Kine Mladosť, v Kine Nostalgia a v Kine FILM EUROPE. Miestom festivalových premietaní bude aj Batelier a Park Inn Danube Hotel, ktorý poskytne  festivalové zázemie pre akreditačné stredisko, festivalových hostí a novinárov.

MFF Bratislava okrem kvalitnej a rôznorodej programovej ponuky prinesie svojim návštevníkom aj množstvo zaujímavých sprievodných podujatí v rámci partnerského projektu Danube Art Cargo, ktorého domovom sa stane počas festivalu Batelier.

Podrobnejšie informácie o 15. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Bratislava nájdete na internetovej stránke www.iffbratislava.sk a na Facebooku.

15. Medzinárodný filmový festival Bratislava
6. – 12. november 2013
Kino Lumière, Kino Mladosť, Kino Nostalgia, Kino FILM EUROPE,
Batelier, Park Inn Danube Hotel

Zdroj: MFF Bratislava