Mladí Trenčania berú Garáž z Pohody do Parku M.R. Štefánika v Trenčíne. Prvú augustovú sobotu ju otvoria umelci z Fest Art a koncerty.

Garáž z Pohody sa vydala na cestu po Trenčíne a na tri mesiace zaparkovala v Parku M. R. Štefánika. Alternatívny kultúrny priestor prinesie koncerty, čítačky aj vizuálne umenie. Za programom stoja mladí ľudia z Trenčína, Yasmine Cabanová a Marek Niejadlík, ktorí prevádzkovanie Garáže vyhrali v otvorenej výzve od Trenčín 2026 a festivalu Pohoda. Garáž otvoria v sobotu 6. augusta koncertami Charmsove deti s Matúšom Oravcom, Random Choices, JAAN a DJ Matwe, headlinerkou je Tamara Kramar. Počas dňa môžeme sledovať aj umelcov z Fest Art, ktorí dajú Garáži nový look. 

Garáž je najmenší stage festivalu Pohoda. Ide o ozajstnú betónovú garáž pretvorenú na alternatívny kultúrny priestor čerpajúci zo zázemia trenčianskeho undergroundu. V spolupráci s Trenčín 2026 sa dostáva aj mimo areálu festivalu do mesta. 

Projekt Garáž prichádza s ambíciou vychovať novú, schopnú generáciu producentov, kapiel, umelcov a umelkýň, či ďalších profesionálov z kreatívneho priemyslu. Poskytuje im priestor na uplatnenie, pre začiatočníkov aj na vyskúšanie si všetkého, o čom doteraz len snívali. Nenecháva ich však na to samých. Súčasťou projektu je aj zdieľanie know-how od Trenčín 2026 a festivalu Pohoda, mentoring a aktívna organizačná, marketingová aj technická podpora.

Pilotná fáza projektu bola spustená v trenčianskom skateparku v roku 2021 počas kandidatúry mesta Trenčín na Európske hlavné mesto kultúry. 

“Projekt Garáž je súčasťou Bid booku – nášho plánu pre Európske hlavné mesto kultúry 2026 – a má preň veľký prínos. Jednak v roku 2026 bude Trenčín potrebovať veľa ľudí, ktorí sú schopní organizovať kultúrne podujatia. Zároveň vzdelávanie v oblasti kultúry je jednou zo zásadných úloh Európskeho hlavného mesta kultúry. Vedomosti, skúsenosti a šikovní ľudia, to je to, čo nám zostane aj po roku 2026,” vysvetľuje Lenka Kuricová, umelecká riaditeľka tímu Trenčín 2026. 

Noví prevádzkovatelia sú dvaja mladí ľudia z Trenčína

Na obdobie od augusta do októbra si Garáž do trenčianskeho Parku M. R. Štefánika pritiahli Yasmine Cabanová a Marek Niejadlík. Dvaja kamaráti z Trenčína, ktorých spája záujem o umenie a chuť získavať nové skúsenosti, vnímali otvorenú výzvu na nových prevádzkovateľov Garáže ako obrovskú príležitosť.  

Yasmine Cabanová hovorí: “Keď bola vyhlásená otvorená výzva na predkladanie projektov, mladí z Trenčína si možno ani neuvedomili, o akú príležitosť ide. Myslím, že podobný projekt na Slovensku nemá obdoby. Už pri plánovaní sme získali mnoho cenných skúseností, ktoré sa nám budú hodiť pri našej budúcej práci. Výhrou sa nám otvoril nový svet, je to už taká reťazová reakcia.” 

V súkromnom živote sa obaja venujú hudbe. Yasmine študuje dramaturgiu a manažment hudby na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, jeden ročník strávila aj na katedre Hudobnej produkcie Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne. Marek organizuje vlastné drum and bassové podujatie s názvom Deer Bass a je spoluzakladateľom rapového zoskupenia Spicy India, pre ktoré tvorí hudbu. 

“Garáž je tiež pre nás možnosť, ako na jednom mieste ukázať, že Trenčín má veľa kvalitných kapiel, výborných vizuálnych umelcov a umelkýň, a vie ponúknuť aj iné formáty. Preto domácim umelcom dávame v programe najväčší priestor,” objasňuje Marek Niejadlík. 

Pri organizovaní podujatí v Garáži oslovili množstvo kapiel a umelcov a umelkýň. Pomáhajú im známe trenčianske kultúrne značky, ako napríklad Fest Art a občianske združenie Formaat, ktoré založila skupina trenčianskych výtvarníkov. 

Otváračka Garáže v Parku  

Trojmesačný program Garáže v Parku otvorí podujatie v sobotu 6. augusta. Najprv za hudobného sprievodu DJ-ov z Face2bass crew dajú Garáži nový look umelci a umelkyne z Fest Art. Tvoriť budú na tému klimatickej krízy a riešení, ktoré môžu pre planétu priniesť mladí ľudia. Vnútri Garáže vzniknú vzory zo slov, ktoré môžu navrhovať aj účastníci podujatia. Neskôr sa tešíme na vystúpenie trenčianskych hudobníkov a hudobníčok Random Choices, JAAN a DJ Matwe. Zahrá aj kapela spájajúca slovenských a zahraničných hudobníkov Charmsove deti spolu s Matúšom Oravcom. Atmosféru otváračky doplní jedinečný hlas Tamary Kramar

Garáž bude pokračovať augustovým programom v piatok 19. 8.. Známy trenčiansky formát autorského čítania Divotvorba doplnia koncerty. Vystúpi speváčka a hudobníčka Veronika Jarábková, inštrumentálna trenčianska kapela Personal Spaces a video projekciou svoju hudbu doplní Analogrunner s Larou Abou Hamdan. Viac o podujatiach v Garáži nájdete na stránke www.trencin2026.eu/garaz.

Garáž v Parku finančne podporili Mesto Trenčín, Trenčiansky samosprávny kraj a Nadácia ZSE.
Partnerom Garáže v Parku je Európska únia, TRAKT a Fest Art. Garáž v Parku prevádzkuje neformálne zoskupenie Clique.

🎶 Program Otváračky Garáže v Parku 6.8.2022:
12:30 – 18:00  Garáž x Fest Art
18:30 – 19:20  Random Choices (TN), funk-rock
19:50 – 20:40  JAAN (TN), inštrumentálna hudba
21:00 – 21:40  Tamara Kramar (BA) funk, jazz, blues
22:10 – 23:10  Charmsove deti (ZA) & Matúš Oravec (TN), indie-folk         
23:30 – 00:30  Matwe (TN), techno

Interpreti:
Tamara Kramar: https://www.youtube.com/channel/UCeRz8u04oM7ciOqbCEkNkew
Random Choices: https://www.youtube.com/channel/UCRFpoMIifTYh6i0H_rL0hhg
Charmsove deti: https://www.youtube.com/channel/UCnOh_oWEeqqMBEKaEfCWtFw
DJ Matwe: https://soundcloud.com/matwe

Viac informácií:
https://www.facebook.com/events/1106226996629819/?active_tab=discussion
www.trencin2026.sk/garaz

Zdroj: TS