Mladá progresivní generace v Praze představí evoluci death metalu

Nejedno kované tech death srdce se při zveřejnění tohoto sakra nadupaného balíčku rozbušilo. Mít pohromadě RIVERS OF NIHIL a FALLUJAH, dvě z kapel, které se poslední roky zasluhují o evoluci death metalu, je sen každého extrémního progresivisty.

Progresivní deathmetalisté RIVERS OF NIHIL jsou americký (vč. saxofonisty) sextet, který svou kariéru odstartoval pod vlivem kapel jako Morbid Angel nebo Suffocation. Ale už jejich debutová nahrávka je ukázala ve světle velkých nadějí neopakujících zavedené.

Pár let píle a vlastních představ je však ve vývoji přivedly na „zcestí“, neb RIVERS OF NIHIL nalezli výrazový jazyk a našli svou cestu. Zkrotili brutalitu, přidali atmosféru, začli si více hrát se stavbou písní a na posledních dvou albech „Where Owls Know My Name” a „The Work” do svého zvuku zaimplementovali progrockovou psychedelii, artrockové polohy i zvukové experimenty, aniž by ztrátou tlaku přišli o deathmetalovou energii. Pozoruhodná kapela, od které v budoucnu lze čekat cokoli.

Původně oznámení Archspire ze sestavy nakonec odpadli, neb se chtějí soustředit na skládání nového alba, ale adekvátně je nahradili jedineční FALLUJAH, kterým v září vyšla nová deska „Empyrean”. Na ní vizionáři z Bay Area po třech letech od experimentální desky „Undying Light” v nové sestavě navazují na styl a zvuk geniálních opusů „The Flesh Prevail” a „Dreamless”.

Čerstvá sestava kosmických atmosferiků se s novým hlasem Kylea Schaefera a Evanem Brewerem za basou (ex-Animosity, The Faceless, Entheos ad.) vrací k astrálnímu tech deathu, kde se ukazuje, že Scott Carstairs a Andrew Baird dokázali novou hudební formu do té osvojené zakompovat. Výsledkem je šťavnatě natlačený a emocemi naditý smrtikov s typickými kytarovými eskapádami do ambientních poloh. Jedno z alb roku!

Tyto dvě zásadní prog/tech deathmetalové kapely posledních let na Faces of Death v Evropě navíc podpoří ještě další tři interpreti. ALLEGAEON představí téměř dokonalou symbiózu technického, progresivního a melodického death metalu, INFERI jsou rovněž techničtí a melodičtí, ale do deathového zvuku začleňují blackened odér a výrazně dynamické písně, a HARBINGER, kteří jako jediní ze sestavy turné nepochází ze Spojených států, ale z Londýna. Jejich hudba je plna technických deathcore riffů podepřených hutným groovem, hymnickými refrény a vznešenými sóly. Máte se po celý večer nač těšit! 

Faces Of Death Tour 2022: RIVERS OF NIHIL, FALLUJAH, ALLEGAEON, INFERI, HARBINGER
16. 11. 2022 – Praha, Futurum
FB event: https://fb.me/e/21mSs4baN
e-TICKET: https://obscure.cz/cs/tickets/detail/id/400

Zdroj: Obscure Promotion