Mišák Štramák a EP Neviem ako akustická odpoveď na všetky otázky

„Neznášal som ten pocit, keď človek nevie. Posledný rok ma ale naučil, že aj keď občas neviem, môže to byť príjemný pocit, pretože ponúka nové zážitky,“ takto opisuje vznik nového EP Mišák Štramák. Nesie názov Neviem a pomenované je po jednej zo štyroch piesní, ktoré sa na ňom nachádzajú. „Tento text dokonale vystihoval všetky moje pocity a od začiatku mi bolo jasné, že tak sa bude nahrávka volať.“ 

Celé EP vznikalo počas pandémie, ktorá nastavovala zrkadlo medziľudským vzťahom a bez milosti so sebou brala ľudské životy. Jedným z nich bol aj Mišákov strýko, ktorého bolestivý odchod a zanechaná gitara mu ukázali nový smer, ktorým sa sám vybral.

„Nevedel som vôbec ako, nevedel som nič … Ako dieťa, ktoré sa učí rozprávať, aj ja som musel v sebe objaviť nový spôsob vyjadrovania a nový jazyk. Zvuk akustickej gitary vo mne natoľko rezonoval, že začali vznikať prvé pesničky,“hovorí Mišák, ktorý sa od roku 2003 pohybuje na punkovej scéne. 

Na nahrávaní, ktoré prebiehalo v divokých podmienkach malej záhradnej chatky a na záver sa presunulo do skúšobne v Trenčíne, sa podieľali Pavel Chrenčík a Jozef Bittera. Skladby sú obohatené o cajon a perkusie, o ktoré sa postaral šikovný mladý bubeník Matúš Spurný. Surovina potom putovala do rúk majstra zvuku Mariána Fera, ktorý sa postaral o finálny zvuk. Obal EP zdobí linoryt z dielne Kataríny Krajčovičovej, ktorá tvorí vo svojom ateliéri v Prahe.

„Textovo to nie je konceptuálne dielo, ale páčilo sa mi, akú náladu a obrazy vytvárajú s hudbou texty, ktoré napísal môj kamarát Andrej Križan. K jeho textom som dopísal jeden autorský na záver nahrávky a kruh sa uzavrel,“ opisuje vznik piesní Mišák. Práve posledná pieseň je osobným vyznaním, ktorá oslavuje život a zamýšľa sa nad hodnotou smrti v kolobehu života. 

EP je dostupné na Bandcampe, Bandzone a Youtube. Aktuálne sa pracuje na jeho fyzickom prevedení v podobe CD a vinylu. Možno si ho objednať cez profily na sociálnych sieťach alebo na koncertoch, ktoré sú plánované v blízkej dobe v Českej republike a na Slovensku.

Mišák Štramák je hudobník, pre ktorého je EP Neviem akustická prvotina. Hudbe sa začal venovať na strednej škole, kedy založil punk-rockovú kapelu Anonym Kids. Hral vo viacerých undergroundových zoskupeniach na gitaru alebo bicie. Po rozpade Anonym Kids vznikla v roku 2014 nová skupina BOX, ktorá pôsobí dodnes v Trenčíne.

 

Zdroj: TS