Miro Jaroš vydáva nový album pre dospelých – Milujem život svoj. Slávnostne ho pokrstila jeho mama počas online koncertu pre všetkých fanúšikov.

Od chvíle, kedy Miro Jaroš vydal svoj debutový album Exoterika ubehlo už 15 rokov. Medzitým sa stal číslom 1 medzi slovenskými tvorcami hudby pre deti a popri tom vydal ďalších 5 albumov pre dospelé publikum. V týchto dňoch prináša ďalší album, novinka je určená jeho dospelým fanúšikom a nesie názov Milujem život svoj. Album oficiálne vyšiel 27. novembra a Miro ho slávnostne pokrstil počas online koncertu v nedeľu 6. decembra. Krstnou mamou albumu sa stala jeho mama, ktorá mu bola veľkou inšpiráciou pri tvorbe nových skladieb.

6 rokov, 14 skladieb a 1 album plný radosti a pokory k životu

Milujem život svoj sa do diskografie Mira Jaroša zapíše ako v poradí šiesty štúdiový album. Prináša pestrú kolekciu 14tich skladieb, ktoré vznikali postupne s prestávkami od roku 2015 až dodnes. „Melódiu na prvý singel Hora a skladbu Bude to dobré som napísal asi pred 5 rokmi. Ostatné piesne vznikali neskôr – keď som niečo zažil, hneď som si to zaznamenal a potom som z týchto nápadov vyberal,“ spomína Miro. Skladby boli nahrávané v prešovskom Basem3nt štúdiu. „Na pesničkách so mnou pracovalo viac ľudí, ale o finálny zvuk sa postaral Randy Gnepa, s ktorým spolupracujem už roky. S Randym sme si sadli, rozumie mi.“

Ako sám hovorí, jeho nový album je odrazom výrazného vnútorného vývoja, ktorý sa v ňom odohral za posledné roky. „Album sa volá „Milujem život svoj“, pretože je to tak. Posledné roky sa toho u mňa veľa zmenilo. Aj ja som hľadal svoj vnútorný pokoj, ten povestný zmysel života. Dlho som si myslel, že to, čo potrebujem k šťastiu, je dosiahnutie niečoho veľkého. Túžil som po hviezdach, a keď som sa ich dotkol, bol som sklamaný, že mi šťastie nepriniesli. Uvedomil som si, že to výnimočné, to, za čím som sa hnal a čo mi chýbalo, som mal celý ten čas pri sebe. Obyčajné ľudské srdce, v ktorom sa to všetko začína! Že jazvy na ňom sú len odrazom toho, že dokážem milovať a nemám sa báť pokračovať. To, čomu som včera nerozumel a smial sa z toho, je dnes mojou súčasťou. Prijal som tiež, že nie každý deň pôjde podľa mojich predstáv, ale ak verím, že to zas bude dobré, tak je to v poriadku. Všetko časom zapadne do seba a niektoré veci pochopím neskôr. Uvedomil som si, čo ma skutočne robí šťastným, a naučil som sa brať ľudí takých, akí sú, bez toho, aby som ich súdil, lebo nežijem ich príbeh a nepoznám dôvody ich konania. Včerajšok je preč, neviem, čo bude zajtra, žijem tu a teraz. Naplno, presne tak, akoby to bolo naposledy.“

Prevažná väčšina melódií a textov na albume je Mirovým autorským dielom. Výnimkou sú iba dve skladby: Cover verzia balady „I´ve Never Been To Me“, ktorú v origináli naspievala americká speváčka Charlene: „V slovenčine som ju nazval Nenazrel som do seba. Prespievalo ju už veľa ľudí, v češtine dokonca Karel Gott. To som sa dozvedel, až keď moja verzia bola už nahratá. Je to krásna skladba zo 70. rokov, dlho som túžil po tom, že ju raz nahrám,“ rozpráva Miro a dodáva, že druhou výnimkou na albume, ktorú nenapísal sám, je pieseň Hora –skladba s textom z pera Jany Kirschner, ktorá sa zrodila ako úplne prvá zo všetkých pesničiek na albume a v týchto dňoch sprevádza ako titulný singel vydanie CD Milujem život svoj.

Špeciálny online krst s koncertom pre všetkých fanúšikov

Na album si Miro prizval hneď niekoľkých hostí, ktorí prispeli svojimi vokálmi vo viacerých skladbách. Môžeme počuť hlas Katky Koščovej, Roba Pappa, Martina Císara, Anabely Mollovej a Karolíny Frajtovej.

Zoznam hostí uzatvára hosť zo všetkých najvzácnejší. „Najšpeciálnejším hosťom je pre mňa určite moja mama. Boli sme spolu na Maldivách, mala po rádioterapiach a sediac pri mori mi rozprávala o živote. Zaznamenával som si to bez toho, aby o tom vedela a ešte v ten deň som napísal pesničku „Nič nie je lepšie“. Neskôr som mamu pozval do štúdia, či by mi tie múdrosti života porozprávala ešte raz na mikrofón. Bola z toho v strese, ale niečo predsa len povedala, použili sme to v pesničke a v závere spolu aj spievame. Teda, ona tvrdí, že ja spievam a ona recituje,“ smeje sa Miro pri spomienke na vydarený featuring s mamou. Pieseň Nič nie je lepšie, ktorú jej venoval, je bezpochyby jedným z jeho najosobnejších skladateľských počinov.

Práve Mirova mama Štefánia sa stala krstnou mamou albumu, pretože je jeho celoživotnou inšpiráciou a výrazne ovplyvnila ako album znie. CD spoločne pokrstili červeným vínom (podľa textu „stúpa mi do hlavy červené od mamy“ v skladbe Stúpa mi do hlavy). „Prajem albumu, aby sa dobre počúval a aby urobil radosť veľa poslucháčom, aby si aj v tejto „korona-dobe“ našli čas na radosť, pretože milujem svoj život,“ zapriala albumu jeho krstná mama. Krst sa uskutočnil v nedeľu 6. decembra večer počas online koncertu, ktorý na Mirovom YouTube kanáli mohli zadarmo sledovať všetci jeho fanúšikovia. „Keďže sa momentálne nemôžeme stretávať a fanúšikovia sú v tomto prípade najdôležitejší, rozhodol som sa album uviesť do života spolu s nimi,“ hovorí Miro na margo nápadu na špeciálny online krst. Počas koncertu zaznelo prvýkrát naživo v sprievode kapely, sláčikového kvarteta a dychovej sekcie viacero skladieb z nového albumu – Hora, Nenazrel som do seba, Milujem život svoj, Stúpa mi do hlavy a Bude to dobré. Slávnostný krst moderoval Vratko Sirági a súčasťou online koncertu bol medzi jednotlivými skladbami tiež dokument o tom, ako album vznikal. „Ja som šesť rokov písal pesničky pre deti a tak sa to hromadilo vo mne, že mám pocit, že mám čo povedať aj tým väčším a chcel som sa podeliť o svoje myšlienky. Možno ma nebudú poznať až tak ako ma spoznajú na tomto albume, lebo je to veľmi osobný album, ktorý je o tom, čo som zažil, čo som sa naučil a je v ňom napríklad aj veľa múdrosti, ktorú som sa naučil nielen od života ale aj od mojej mamy. Celé je to tam a ľudia, keď si to vypočujú, tak zistia o čom to celé je,“ povedal Miro počas krstu.

Emočné tsunami v štúdiu

Celý album Milujem život svoj je jednou otvorenou, priamočiarou a osobnou výpoveďou plnou silných emócií. Ktorá z piesní na tomto albume je pre Mira tou úplne najosobnejšou? „Nenazrel som do seba alebo Bez teba,“ prezrádza. „Obe sme nahrávali s niekoľkými prestávkami, lebo som si v štúdiu musel prejsť „emočnými tsunami“, aby som mohol pokračovať….“ spomína s odstupom času na nahrávanie.

Úprimnú, osobnú a emotívnu atmosféru albumu dokresľujú a vystihujú ústredné fotografie, ktoré pre Mira nafotil uznávaný slovenský fotograf Branislav Šimončík. Ako Miro hovorí – fotili ich tam, kde sa cíti najlepšie – v prírode.

„Album „Milujem život svoj“ vás vezme do sveta, ako ho vnímam ja. Sveta, v ktorom majú najväčšiu cenu tie najobyčajnejšie ľudské gestá. Budem rád, ak vám urobí radosť. Milujme nezištne, majme srdcia otvorené, opierajme sa jeden o druhého a snívajme. Pretože bez snov sa ťažko kráča dopredu,“ dodáva.

Koncertné turné k svojmu novému albumu vzhľadom k aktuálnym protipandemickým opatreniam zatiaľ neplánuje. „Veľmi by som si prial svoju „dospelácku“ tvorbu priniesť k fanúšikom aj v tejto podobe, no obávam sa, že nateraz to nie je možné. Plánujeme, však špeciálny silvestrovský koncert s týmto programom,“ prezrádza dobrú správu na záver.

Viac info: https://mirojaros.sk/ | www.facebook.com/mirojarosmusic | www.instagram.com/jarosmiro

Zdroj: SOUL FOR SHOW