Colette – Boj o život do posledného dychu.

Druhá svetová vojna prináša veľa strastiplných príbehov a jeden z nich je vyrozprávaný v tomto príbehu odohrávajúcom sa v koncetračnom tábore, kde vzplanula medzi odsúdenými láska.

Dramatický príbeh je zameraní na vzťah medzi Villim(Jiri Mádl) a Colette (Clémence Thioly) väznenými v tábore smrti, kde akékoľvek zlyhanie pri ich pracovných povinnostiach môže znamenať smrť. Prežívajú denno denný boj o život, o prežitie z minimálnych životných prostriedkov.

Colette (2)

Obidvaja sú opatrní ale v pätách ich popri tom je neúprosní dôstojník Weissacker, ktorý je ambiciózny a verí vo veľký rozmach tretej ríše. Časom sa situácia čoraz viac vyhrocuje, musia sa pokúsiť o únik z tábora aj keď možnosti na útek sú minimálne ale nádej zomiera posledná…

O filme: V našich končinách ide v poslednej dobe o ojedinelý filmový kúsok z danou tématikou akých dnes už moc netočíme. Jednak ide o dosť nákladné projekty a svojou výpoveďou už nemusia až tak rezonovať, lebo podobných tématických filmov tu už je viacero(Schindlerov zoznam, Pianista). Naposledy keď sme zaryli do tejto háklivej tématiky vznikol pôsobivý Nedodržaný sl’ub(2009), ktorý svojou úrovňou dokázal prekvapiť a hlavne na naše kinematografické pomery posledných rokov.

Colette (3)

Film režiséra Milana Cieslara nakoniec zaujal a v určitom ohľade sa dokázal aj priblížiť Polanskému Pianistovi(2002), štýlom prevedenia sa dá porovnať aj z americkými produkciami ako Hartova vojna(2002).

Hlavnou devízou tvorcov bola výprava, výber lokácii, zaujímavá kamera, taktiež vytipovaný herci dokázali zaujať, jedine Jiri Mádl pôsobil troška neobratne vo svojej úlohe ale našťastie ju mal napísanú tak aby zbytočne nakazil dej, takže moc dialógov od neho nečakajte. Napríklad taká mladá francúzska Clémence Thioly milo prekvapí vo svojej úlohe a dobrý je aj jej náprotivok Eric Bouwer ako dôstojník Weissacker, takže sa tu nájdu aj herecký ťahúni.

Colette (4)

Dejovo je film vystavaní tak aby upútal, má stále čo ponúknuť, život medzi väzňami a ich prebíjanie sa ťažkými osudmi zaujme, príbeh ponúkne dokonca aj niekoľko drsných scén ale tie režisér nedokázal úplne predať pre danú tému, nemajú patričný dopad, nedokážu sa dostať divákovi pod kožu, čo je na škodu, lebo by boli silnejšou výstuhou pre dramatický film. Takto ide aspoň o veľmi slušný priemer z našich končín, ktorý má čo ponúknuť.

Hodnotenie filmu: 70%
Originálny názov filmu: Colette
Komerčný ohlas filmu Colette (k 22.9.2013):
Rozpočet: $? miliónov
Tržby Celosvetovo: $300,257 (tržba z Česka a Slovenska)

V Slovenských kinách od 12.9.2013

Colette (1)

Napísal: Matúš Gajdošech