Mila Medvedovska a Daniel Špiner vydávajú emočne a žánrovo farebný debut Za dlaňou

Je to hudba, ktorá vznikla z priateľstva, vzájomnej podpory a kreatívnej spolupráce umelcov z dvoch susediacich krajín. Pesničky, ktoré majú potenciál osloviť Slovákov aj Ukrajincov. V piatok 27. októbra vychádza vo vydavateľstve Slnko Records album „Za dlaňou“ ukrajinskej speváčky Mily Medvedovskej a slovenského skladateľa a klaviristu Daniela Špinera.

Materiál na album sa začal veľmi spontánne rodiť hneď od prvých momentov spolupráce tejto autorskej dvojice, krátko po tom, ako Mila Medvedovska prišla s dcérou do Bratislavy po ruskej invázii v jej rodnej krajine. Spoločné dielo ukrajinskej speváčky a pedagogičky spevu z Dnipra a ostrieľaného slovenského skladateľa by sme tak mohli označiť ako jeden z mála pozitívnych následkov vojny.

Album je pomenovaný podľa prvej zverejnenej spoločnej autorskej piesne, ku ktorej prispeli dve rešpektované osobnosti domácej hudobnej a umeleckej scény. Text o nádeji, hľadaní pozitívnej energie v ťažkej životnej situácii, nachádzaní zmyslu a cieľov v nezmyselnej dobe v čase vojny napísala Silvia Kaščáková. Mila Medvedovska ho zaspievala spoločne s Jurajom Benetinom z kapely Korben Dallas.

Špiner a Medvedovska na album Za dlaňou nakoniec zaradili deväť skladieb. Päť z nich je ukrajinských ľudových v originálnych aranžmánoch na pomedzí jazzu, šansónu a world music. Veľmi netradične je spracovaná pieseň Ty ž mene pidmanula (Ty si ma oklamala), ktorú s Milou nahral Peter Lipa. Pieseň Dumy, moje dumy je zhudobnenou básňou slávneho ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka. Modlitba matky je Milin text, v ktorom spieva o tom, ako sa jej mama modlí za svoje deti a ako sa Mila modlí za svoju dcéru. Na albume je zhudobnený aj jeden z najvýznamnejších textov kresťanského sveta – modlitba Otčenáš naspievaná ako duet so Simou Magušinou.

„Sama stále nemôžem uveriť, čo sa nám od príchodu na Slovensko začalo diať. Vždy som svojim študentom hovorila, aby skúsili oživiť ukrajinské ľudové piesne, urobili moderné úpravy a spievali ich inak, ako sme zvyknutí. Ale nikdy som nepomyslela, že raz vydám takýto album. Sama by sa k tomu neodhodlala,“ hovorí Mila Medvedovska a dodáva: „Spolupráca s Danielom, jeho nápady a originálne hudobné riešenia všetkých skladieb, ako aj účasť všetkých skvelých hudobníkov na tomto albume z neho urobili autentické a neočakávané dielo v tom najlepšom zmysle.“

Za dlaňou vychádza digitálne, na CD aj na vinyle. S albumom teraz autori plánujú viacero koncertov a jeden z vrcholov bude krst v Slovenskom Rozhlase v Bratislave 20. novembra spolu s viacerými hosťami.

„Som vďačná, že aj keď som teraz mimo svojho domova, môžem naďalej spievať v ukrajinskom jazyku, cítiť sa tak naplnená a možno aj užitočná. Dúfam a verím, že tento album osloví Slovákov aj Ukrajincov, niekoho inšpiruje a prostredníctvom netradičných aranžmánov odhalí nové významy týchto skladieb,“ uzatvára Mila.

Vydanie albumu z verejných zdrojov podporil Fondu na podporu umenia a Nadácia SPP.

VIAC INFO
Mila Medvedovska a Daniel Špiner – Za dlaňou (LP/CD/digital): https://www.slnkorecords.sk/mila-medvedovska-a-daniel-spiner/za-dlanou
Za dlaňou (album stream): https://slnko.lnk.to/ZaDlanou
Medvedovska, Špiner, Benetin – Za dlaňou (video): https://youtu.be/4DBdZaMDRKQ
Medvedovska, Špiner, Magušinová – Otčenáš (video): https://youtu.be/TA1PgXM5aOE
Medvedovska, Špiner, Lipa – Ty si ma oklamala (video): https://youtu.be/G68NKTaiqT

Zdroj: Slnko records