Mila Medvedovska a Daniel Špiner si k úprave známej ukrajinskej ľudovky prizvali džezmena Petra Lipu

Dva týždne pred vydaním debutového albumu zverejňujú ukrajinská speváčka Mila Medvedovska so skladateľom a klaviristom Danielom Špinerom ochutnávku v podobe duetu s džezmenom Petrom Lipom. Ide o netradičné poňatie ukrajinskej ľudovej piesne Ти ж мене пiдманула (Ty ž mene pidmanula), v slovenskom preklade Ty si ma oklamala. K piesni vychádza aj video.

Mila Medvedovska, povolaním hlasová pedagogička a speváčka, prišla na Slovensko s dcérou krátko po invázii Ruska na Ukrajinu na jar 2022. V Bratislave našla nielen nový domov, ale aj príležitosť pokračovať ďalej vo svojej hudobnej kariére. Spolu s Danielom Špinerom majú za rok a pol spolupráce za sebou  množstvo koncertov a tiež skladby s Jurajom Benetinom (Korben Dallas) aj Simou Magušinovou.

S ideou zaradenia ukrajinskej ľudovky “Ty ž mene pidmanula” prišiel Špiner. Ako rodený východniar sa s ňou od malička stretával na svadbách a rodinných oslavách. Zdala sa mu ideálna na prepojenie slovenského a ukrajinského publika.

„Výzvou bolo zaranžovať pieseň tak, aby sme do nej vniesli niečo naše. A práve Peter Lipa, ktorý sa rozhodol zaspievať si duet v originálnom jazyku, dodal pesničke šarm a originalitu. Hudobný rozhovor, či zaľúbenú hádku Mily a Petra podporuje nielen od slohy k slohe zvyšujúce sa tempo a metrum, ale aj postupná transpozícia o poltón vyššie. No a Mila ako tá, ktorá „pidmanula“ (oklamala), sa so spevom hrá s absolútnou ľahkosťou,” teší sa Daniel Špiner.

Rytmus v skladbe udávajú Michal Šelep na kontrabase a Igor Ajdží Sabo na bicích. Na soprán saxofón medzi ľudovkou a modernou osciluje Michal Žáček. Atmosféru v štúdiu pri nahrávaní zachytáva klip, ktorý vychádza spolu s nahrávkou.

“Ty ž mene pidmanula” bude súčasťou debutového albumu s názvom Za dlaňou, ktorý vyjde 27. októbra vo vydavateľstve Slnko Records.

Mila Medvedovska a Daniel Špiner – Ти ж мене пiдманула (Ty si ma oklamala): https://youtu.be/G68NKTaiqTE
Predpredaj albumu Za dlaňou: https://www.slnkorecords.sk/mila-medvedovska-a-daniel-spiner/za-dlanou
Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podpora umenia a Nadácia SPP.

Zdroj: Slnko Records