Mikulášsky Jazzový Festival 2012: Toto leto bude celý Liptov žiť Jazzom!

V dňoch 20.-22.7.2012 sa bude v centre Liptovského Mikuláša konať už ôsmy ročník tradičného Mikulášskeho Jazzového Festivalu. Počas troch festivalových večerov si budete mať možnosť vychutnať vystúpenia viac ako 35 špičkových hudobníkov z 9 kapiel zo Slovenska, Česka, Poľska, Rakúska a USA.



Úvodný piatkový večer s podtitulom „Euroregióny spoločne 2012“ bude patriť mladému prešovskému zoskupeniu okolo Samuela Marinčáka – Jazz & More, ocenenému v rámci súťaže Nové tváre slovenského jazzu v roku 2009. Nasledovať bude česká zostava ostrieľaných džezmenov Formace Jazz Q, známych z jazzových festivalov po celom svete. Vystúpia spolu so špičkovým saxofonistom Marcinom Zupanskim, víťazom súťaže Mladý jazzový talent v Poľsku. Prvý deň festivalu uzavrie virtuózne trio poľského saxofonistu Borysa Janczarskeho, ktorého rytmiku bude mať pod palcom skvelý Stephen McCraven z USA.


Druhý festivalový večer sa bude opäť niesť v znamení prívlastkov „top“ a jeho ozdobou budú hneď dve vokalistky. Erik Rothenstein, známy slovenský barytón saxofonista vystúpi spolu so svojim kvintetom za doprovodu vokálov Alexandry Schenk z Rakúska. Po nich sa festivalové pódium zaplní tónmi Audiofeeling Band tria, v súčasnosti najväčšieho poľského klavírneho talentu – fenomenálneho Pawla Kaczmarczyka. Druhý letný jazzový večer zavàši band zložený z výnimočných hudobníkov z Čiech a hlasu rodáčky z Liptovského Mikuláša – Miriam Bayle – kritikmi označovanej za najlepší jazzový vokál v Prahe, kde dlhodobo žije a tvorí.


Posledný večer z festivalového pódia zaznie nie celkom tradičný, no o to zaujímavejší jazz. Mladá formácia v zložení Šarišský, Hittrich, Slávka pod názvom Talent Transport odštartuje nedeľňajší program. Predposledný koncert ôsmeho ročníka Mikulášskeho Jazzového Festivalu bude patriť znovuzrodenému Provisoriu Deža Ursinyho. Toto zoskupenie talentovaných muzikantov s dychmi Mariána Jaslovského a pod vedením Kuba Ursinyho oživí odkaz legendárneho slovenského hudobníka. Bodkou za celým festivalom a jeho vyvrcholením bude nepochybne vystúpenie Mariána Čekovského. V akej zostave sa predstaví a tým čo prinesie táto jedinečná osobnosť slovenskej hudobnej scény sa nechajte prekvapiť. Môžeme vám zaručiť, že to bude stáť za to!

Každý večer nebude chýbať tombola o atraktívne knihy s jazzovou tematikou, či cédéčka vystupujúcich kapiel. Tešiť sa môžete tiež na pohodovo komornú, takmer rodinnú atmosféru, dobré jedlo a pitie, ako aj tradične energické jam sessions, trvajúce do neskorej noci.


Piatkový večer bude pre návštevníkov vďaka podpore z rozpočtovej kapitoly Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky zdarma. Jednodňové lístky na sobotu alebo nedeľu (10 €), resp. dvojdňové permanentky (15 €) si môžete zakúpiť priamo na mieste alebo v predpredaji v Dome kultúry Liptovský Mikuláš.


Viac informácií o festivale nájdete na oficiálnej stránke festivalu www.mjf.sk alebo www.facebook.com/mikulasjazzfest. Mikulášsky Jazzový Festival 2012 je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.


Príďte si užiť tú pravú jazzovú pohodu na Liptove! Tešíme sa na stretnutie s vami.

Jazz
Zdroj: Mikulášsky Jazzový Festival 2012
Publikoval: Redakcia GREGI.NET