Mikulášsky Jazzový Festival 2012: Predstavujeme účinkujúcich II.!

Druhý festivalový večer sa rovnako ako ten úvodný bude niesť v znamení prívlastkov „top.“ Pódium bude patriť ďalším trom kapelám pozostávajúcim z hudobníkov zo Slovenska, Poľska, Čiech a Rakúska, a chýbať nebudú ani dve fenomenálne jazzové speváčky.

Erik Rothenstein band (SK, A) – Skupina pod vedením kapelníka Erika Rothensteina sa orientuje na moderný jazz. Jeho štýlotvorné prvky sa spájajú s domácou tradíciou nášho regiónu. Jadro koncertného programu festivalu budú tvoriť Erikove autorské kompozície z albumu Prater Menuet (2005) a jeho nového projektu Blázni z Chelmu (vydanie CD je naplánované na september). Oba albumy obsahujú skladby ovplyvnené folklórnymi vplyvmi strednej Eúrópy a klezmerovej hudby. Okrem pulzujúceho swingového podkladu kapela používa aj rôzne groovové prvky a rytmy korešpondujúce s charakterom kompozícií. Melodicky zaujímavo komponované témy sú obohatené o väčšie, na seba nadväzujúce improvizačné plochy. Repertoár dopåňajú jazzové štandardy , ktoré sú zaranžované a prispôsobené tejto koncepcii. Vystúpenie kapely obohatí rakúska speváčka Alexandra Schenk, s ktorou už kapelník spolupracoval na spomínaných albumoch. Na klávesoch sa predstaví František Báleš, na kontrabas zahrá Vlado Máčaj a o rytmiku sa postará Milan Ruček.

Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Band (PL) – Meno Pawel Kaczmarczyk, jeden najväčších talentov modernej poľskej jazzovej scény, slovenskému publiku netreba predstavovať. Tento mladý 28-ročný klavirista pred dvoma rokmi vystúpil na jazzových festivaloch v Prešove a Banskej Štiavnici a tiež začiatkom tohto roka v Bratislave a Brezne. Toto leto zavíta opäť na Slovensko, aby sa spolu so svojim Audiofeeling Triom (v zložení Maciej Adamczak – kontrabas a Dawid Fortuna – bicie) predstavil jazzovému publiku na Liptove. Kaczmarczyk sa jazzu začal venovať už v detstve, popri štúdiu klasického klavíra a už ako 17-ročný sa stal členom tria KBD, ktorého album Live získal cenu Album roka 2005. Odvtedy zaznamenal mnoho úspechov na medzinárodných jazzových súťažiach a jeho zisk ocenenia Klavirista roka 2009 spôsobil v Poľsku senzáciu. Vtedy 25-ročný Kaczmarczyk zosadil z trónu fenomenálneho Leszka Mozdzera, ktorý v tejto kategórii kraľoval viac ako 10 rokov. V jeho hudbe možno cítiť vyplyvy a odkazy legendárneho Billa Evansa, švéda Esbjörna Svenssona či američana Brada Mehldaua. Na koncerte zaznejú okrem známych skladieb z posledného albumu Complexity in Simplicity exkluzívne aj nové skladby z pripravovaného albumu, ktorý vyjde v prestížnom vydavateľstve ACT Music začiatkom roku 2013.

Miriam Bayle band (SK, CZ) – Sobotňajší festivalový večer zavàši jedna z najlepších jazzových speváčiek pôsobiacich na československej scéne, v Prahe žijúca rodáčka z Liptovského Mikuláša Miriam Bayle. Domácemu publiku sa po troch rokoch opäť predstaví spolu so svojou kapelou Miriam Bayle Band zloženou z popredných hráčov (Matej Benko – klavír, Radek Zapadlo – tenor saxofón, Rastislav Uhrík – kontrabas, Roman Vícha – bicie). Jej repertoár sa skladá z klasických jazzových štandardov – balád, latin jazzu a swingu. Miriam suverénne zvláda ako jemnejší, tak dravejší prejav, i celkom nežné polohy svojho hlasu. Jej doménou je len zriedka slýchaný talent pre scatové improvizácie, ktorými obohacuje väčšinu svojich piesní. Hlas Miriam Bayle je v scatových polohách skutočným fenoménom. Bayle dozrela na interpretku profesionálnej kvality. Má dar drsného, tmavého hlasu a používa ho s maximálnym precítením, nekompromisne swingujúcim štýlom. Vystúpenie tejto liptáčky bude nepochybne predovšetkým pre domáce publikum vyvrcholením druhého festivalového dňa. Absolútnu bodku za sobotou však dá až tradičná jam session, ktorá v tak silnej zostave hudobníkov sľubuje nezabudnuteľný zážitok!

Začiatok programu o 18:30. Predpredaj vstupeniek v Dome kultúry Liptovský Mikuláš. Festival je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Tento projekt je podporený z rozpočtovej kapitoly Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky.

Viac informácií nájdete na www.mjf.sk alebo www.facebook.com/mikulasjazzfest.


Jazz


Zdroj: Mikulášsky Jazzový Festival 2012
Publikoval: Redakcia GREGI.NET