Mikulášsky Jazzový Festival 2011: Predstavujeme účinkujúcich!

Už tento piatok sa predstavia prvé dve jazzové formácie v rámci Mikulášskeho Jazzového Festivalu 2011. Tento ojedinelý festival na Liptove otvorí Lucia Lužinská spolu s triom Borisa Čellára. Známe All Time Jazz Trio v zložení klavír, gitara, kontrabas, založil pred desiatimi rokmi gitarista Boris Čellár, inšpirovaný slávnym Nat King Cole triom.

Lucia Lužinská

Tento klavírista a spevák ovplyvnil mnohých svetových jazzových hudobníkov a spevákov. O dva roky neskôr začala s kapelou spolupracovať speváčka a herečka Lucia Lužinská. V ich repertoári sa nachádzajú modernejšie originály od Miles Davisa, Buda Powella či Fritza Pauera, no zostávajú verní aj tradičným štandardom. Všetky skladby interpretujú vo vlastných zaujímavých aranžmánoch tak, aby ho priblížili aj ľuďom, ktorí si k jazzu svoju cestu ešte len hľadajú. V rámci Mikulášskeho Jazzového Festivalu sa predstavia v mierne pozmenenej zostave so pianistom Gregorom Ftičarom zo Slovinska a známym slovenským basgitaristom Jurajom Griglákom.

Druhou kapelou v rámci prvého festivalového večera bude slovensko-rakúske Fabian Supancic Organ Trio. Formáciu tvoria traja mladí hudobníci, ktorí už dlho pôsobia na oboch scénach a v tejto zostave hrajú od júla 2010 keď sa stretli na jazzovej akadémii Kunst Universität v rakúskom Grazi.

FSOT

Ich aktuálny program tvoria vlastné kompozície ako aj jazzové štandardy v moderných úpravách, so sprievodom ženského hlasu Ursuly Reicher. V rámci tohtoročného festivalu sa budete môcť započúvať do krásnych tónov klasického hammondu v podaní mladého klaviristu a organistu Fabiana Supancica a na bicie zahrá talentovaný Roland Hanslmeier. Na záver nemožno nespomenúť, že gitarista Ľuboš Brtáň je rodák z Liptovského Mikuláša.