Mikuláš Galanda má autorský rekord, jeho Milenci sa predali za 151-tisíc eur!

Jeden z najvýznamnejších slovenských výtvarníkov Mikuláš Galanda si pripísal autorský rekord. Jeho dielo Milenci v modroružovom sa na Aukcii súčasného umenia spoločnosti White & Weiss predalo za 151-tisíc eur.

Ide o najdrahšie vydraženého Galandu na svete a druhé najdrahšie predané slovenské dielo tohto roka na aukčnom trhu. Galandovi Milenci sa súčasne zaradili do rebríčka TOP 10 najdrahšie predaných domácich diel.

Obraz z umelecky najsilnejšieho obdobia Galandovej tvorby, tzv. ružovej periódy, získal jeho nový kupec za viac ako dvojnásobok vyvolávacej ceny.

Jeden zo zakladateľov slovenskej moderny namaľoval obraz v rokoch 1931 – 1932, kedy sa jeho talent naplno odkryl. Cítiť v ňom inšpiráciu modernou francúzskou maľbou.

„Toto dielo možno považovať za raritné. Galanda za svoj krátky život namaľoval len cez 160 olejomalieb, v súkromných zbierkach je ich iba okolo 60. Podobné kusy sa na trhu objavujú raz za desať rokov. A zberatelia, ktorí ich vlastnia, sa ich nevzdávajú,“ povedal Pavol Weiss, riaditeľ aukčnej spoločnosti White & Weiss. Dielo sa na aukciu dostalo zo zbierky českého etnografa, ktorý pôsobil na Slovensku.

Doteraz bolo Galandovým najdrahšie predaných dielom plátno Žena s dieťaťom na červenom pozadí, za ktoré jeho majiteľ zaplatil v roku 2009 90-tisíc eur. V tej dobe obraz obsadil druhú priečku v rebríčku najdrahších slovenských výtvarných diel.

Pod dražobné kladivko sa 22. novembra dostali aj ďalšie dve Galandove diela, Žena s bielou šatkou z 30. rokov sa predala za 5400 eur a Ležiaci akt z roku 1935 za 4800 eur.

Autorský rekord si na aukcii pripísal aj Milan Paštéka, jeden z nasledovateľov Galandovho umeleckého odkazu, ktorý patril medzi ťaháky aukcie. Jeho olejomaľba Loďka z rokov 1962 – 1963 sa predala za 50-tisíc eur, za viac ako dvojnásobok vyvolávacej ceny – 20-tisíc eur.

„Loďka je vynikajúcim galerijným dielom z raného obdobia jedného z hlavných predstaviteľov výtvarnej skupiny Galandovcov a reprezentuje tvorbu prvej polovice
60. rokov,“ povedal Weiss s tým, že práve toto dielo predznamenáva neskorší výtvarný rukopis Paštéku, v ktorom sa prejavil nepokoj jeho osobnosti. Doteraz bola Paštékovým najdrahšie predaných dielom Čakáreň za 44-tisíc eur.

Za rekordný možno považovať aj predaj diela súčasného výtvarníka Marka Blaža Katedrála 2, ktoré sa vydražilo za 12-tisíc eur, teda za viac ako dvojnásobok vyvolávacej ceny 5 800 eur.

Na aukcii nechýbali ani diela ďalších slovenských velikánov. Dielo Jazdci jedného z najdrahšie predávaných domácich autorov, Cypriána Majerníka, sa vydražilo za 25-tisíc eur. Unikátny obraz vznikol krátko pred smrťou autora, počas obdobia druhej svetovej vojny a je dokladom jedného z umelecky a ľudsky najcennejších období predstaviteľa moderny.

Olejomaľbu Matka ústredného predstaviteľa košickej moderny Antona Jasuscha, ktorý je v rebríčku TOP 10 najdrahších slovenských autorov, získal nový majiteľ za 12-tisíc eur a jeho Zápasníkov za 8500 eur.

Za 8000 eur zakúpil nový majiteľ Kristovo nanebovstúpenie od Ľudovíta Fullu, ktoré vytvoril v roku 1933 ako návrh na vitráž.

Na aukcii spoločnosti White & Weiss 22. novembra sa predalo 65 diel za cenu 433 099 eur.

Ďalšie vysoko predané diela:
Imrich Weiner Kráľ:
Židovská ulica IV – 14 500 eur
Bohdan Hostiňák:
Krajina – 6 000 eur
Martin Gerboc:
Les Fleurd du Mal (Zátišie so slzami) – 6 800 eur

Zdroj: Zuzana Kizáková