Michal Horák ako mafiánsky kápo v novinke Síť záchranná feat. Trocha Klidu

Píše sa síce rok 2023, ale Michal Horák sa v týchto dňoch spoločne s kapelou Trocha Klidu vracia v čase takmer o sto rokov dozadu. Teda aspoň v novom klipe k singlu Síť záchranná, ktorého dej je zasadený do roku 1927, a vďaka všetkým participujúcim i vychytaným dobovým kulisám vznikol výsledok priam až filmový!

Klip a singel Síť záchranná predznamenávajú Michalov tretí radový album, nie sú však jedinou výnimočnou aktuálnou udalosťou z tábora čoraz populárnejšieho mladého českého pesničkára. Na 23. apríla totiž pripravuje v domovskej Vysoké nad Labem v mnohom jedinečný benefičný koncert pod šírym nebom na pomoc Sdružení Neratov.

„S chalanmi z Trocha Klidu sa poznáme neskutočne dlho a už sme spolu čo-to zažili, takže prirodzená chémia pri písaní textu pesničky bezpochyby fungovala. Čo sa muziky týka, tam som sa tentokrát inšpiroval jazzom a gospelom, pretože to jednoducho milujem a prišlo mi to k téme a nálade piesne úplne ideálne,“ hovorí Michal Horák ku kolaborácii s 5-člennou šumperskou partiou. Novinka okrem výpravného obrazového sprievodu v štýle starej dobrej gangsterky i typického „horákovského“ humoru zaujme tiež skvelým i trochu netypickým zvukom a produkciou dua Jan Vávra (Ewa Farna, Mirai, Za100let.) a Filip Vlček.

Song je prvou ochutnávkou z Michalovho nového albumu, ktorého vydanie je plánované na jeseň tohto roka. Pesnička je zároveň oslavou pevného mužského priateľstva a ako Horák podotýka – „všetky príhody z piesne sú absolútne pravdivé“. Samotný klip vznikal tento rok vo februári. Jednotlivé fragmenty piesne sa v ňom spojili pod režisérskou taktovkou Vladimíra Špičku do uceleného príbehu a dodali skladbe ako takej ďalší kontext.

„Na prípravách nakrúcania som sa tentokrát podieľal viac než obvykle, pretože klip sa točil v mojom rodnom Hradci Králové, a v dedine, kde som vyrastal. Možno práve vďaka tomu sme mali s lokáciami neskutočné šťastie a mohli sme si dovoliť fakt veľkolepé zábery. S chalanmi i s celým štábom totálne milujeme hru Mafia a poznáme naspamäť všetky hlášky, takže o zábavu bolo na pľaci postarané, keďže celý klip sa odohráva v rovnakom prostredí,“ dodáva Michal k nakrúcaniu a zároveň vyzdvihuje fakt, že pieseň i klip sú výsledkom spolupráce dlhoročných priateľov: „Režisér Vláďa Špička, „Trocháči“ a producent nahrávky Filip Vlček sú kamaráti zo strednej, vo videoklipe hrá poväčšine naša hradecká a pražská partia, rolu žandára si dokonca zahral môj otec…“

Keď už je reč o priateľských, rodinných a iných blízkych väzbách, ďalšou významnou udalosťou v Michalovom kalendári bude spomínaný aprílový koncert pod šírym nebom na pomoc Sdružení Neratov s podtitulom „Potrebujeme novú strechu kostola“. „K tomuto koncertu som sa odhodlával dlho, pretože mám na domácej pôde trému, a predsa dosť mojich pesničiek vzniklo práve v súvislosti s týmto miestom. Ale s trémou mi dosť pomáha fakt, že urobíme dobrú vec a pomôžeme Sdružení Neratov opraviť strechu krásneho a známeho kostola v Orlických horách, kde sa konieckoncov vydávali obe moje sestry a kde som mal jeden zo svojich prvých koncertov. Takže to do seba vlastne celé zapadá a my sa i s celou kapelou budeme veľmi tešiť!“ komentuje mladý pesničkár a čerstvý magister Pedagogickej fakulty UK benefičnú akciu, ktorá prebehne 23. apríla na futbalovom ihrisku vo Vysoké nad Labem a vstupenky sú v predaji tu.  

Ďalšie informácie o koncerte i ostatních, doposiaľ potvrdených vystúpeniach Michala Horáka nájdete na webe www.michalhorak.eu a na jeho Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TS