Mestský park sa aj tento rok zmení na festivalový Priestor

Už o mesiac, 3. septembra sa môžu návštevníci tešiť na obľúbený Festival Priestor, ktorý sa bude konať na svojom zvyčajnom mieste – v Parku M. R. Štefánika v Trenčíne. Tento rok prinášajú organizátori menšie zmeny v programe aj v areáli – pôjde tak o tradično-netradičné siedme pokračovanie festivalu. Samozrejmosťou sú/budú výborné koncerty, zaujímavý sprievodný program a nezabudnuteľná atmosféra.

Hudobný program odštartuje mladá bratislavská kapela Riava. Emocionálny prejav speváčky Hany v spojení s kvalitnou zmesou syntetizérov a klasických akustických prvkov všetkých strhne do zvukovej riavy. Pozvanie prijala aj poľská folk-punková kapela Hańba!, ktorá je slovenskému publiku dobre známa z festivalu Pohoda – návštevníkov tak čaká poriadna dávka živelnosti a zábavy. V plnej sile sa na scénu po siedmich rokoch vrátila kapela Zlokot, ktorá odohrá to najlepšie zo svojho repertoára. Parkom budú znieť aj energetické drum&bassovo-popové beaty vďaka elektronickému projektu Meowlau x Val, za ktorým stoja dve mladé umelkyne Valentína Vlková a Laura Jašková. O poriadnu party do nočných hodín sa postará lokálny DJ sanel808. 

Farebné vlajočky, dobrá nálada, stretnutie s priateľmi a celodenný kultúrny program v parku – aj takto by sa dal opísať už siedme pokračovanie Festivalu Priestor. “S Festivalom Priestor sme začali, aby sme oživili kultúrou a umením zabudnuté a nepoužívané miesta. Park M. R. Štefánika sme naším festivalom oživili už päťkrát, okrem toho sme Priestor spravili aj vo vypustenom bazéne v Detskom mestečku v Zlatovciach. Veľmi sa tešíme, že vďaka nášmu festivalu sa do Parku pomaly vracia život a napĺňa funkciu, ktorú pôvodne mal.” povedala zakladateľka festivalu Terina Slezák Barčáková. 

Na altánku videoprojekcia, v parku Garáž, v Garáži workshop 

Altánok, hlavný bod parku, patril v predchádzajúcich ročníkoch koncertom, no tentokrát ho organizátori prenechajúumelcovi Gáborovi Szűcsovi, ktorý sa venuje abstraktnému mappingu na architektúre. Ten altánok premení na jedinečný priestor pre večernú videoprojekciu. Počas dňa bude altánok útulným miestom na oddych. 

V areáli sa tiež bude nachádzať Garáž, najmenší stejdž z festivalu Pohoda, ktorá je súčasťou projektu Trenčín 2026 a Pohody. Jej kultúrny obsah bude najbližšie 3 mesiace spravovať dvojica mladých Trenčanov. Počas Priestoru skupina výtvarníkov tvoriaca pod občianskym združením Formaat premení fyzický priestor Garáže na Cameru Obscuru. K tomu bude prebiehať aj výtvarný a audiovizuálny workshop pre návštevníkov. 

Sprievodný program dopĺňa umelecko-divadelné vystúpenie Slam poetry, diskusia so psychológmi z platformy Ksebe.sk, ktorí budú niekoľko hodín k dispozícii na tzv. terapiou chôdzou, na ktorú sa budú môcť záujemcovia prihlásiť vopred, či workshop s Tomášom Chorvátom, ktorý vysvetlí a ukáže správne dýchanie (nielen) počas stresových situácií. Súčasťou programu bude aj knižný swap s Verejnou knižnicou M. Rešetku a rastlinný swap, ktorý doplní kurz viazania kytíc. Ten má obmedzenú kapacitu a je potrebné sa naň dopredu prihlásiť. Ani tento rok nebudú chýbať spoločenské hry s iHRYskom a vedomostný kvíz. Prítomný bude aj tím Trenčín 2026, ktorý vo svojom infopointe bude poskytovať novinky o projekte a otvorených pracovných pozíciách. 

Príjemným doplnením je aj gastro zóna, v ktorej si budú môcť návštevníci vybrať z ponuky street foodu či ázijského jedla.  Okrem toho bude pripravená káva, nealko aj miešané drinky. 

Festival Priestor môžete podporiť už teraz dobrovoľným vstupným v sieti Tootoot. Ďalšie aktualizované informácie a novinky nájdete na webe festivalu, Facebooku či Instagrame.

Zdroj: TS
Autormi priložených fotografií sú Matej Slezák, Ivana Santová a Juraj Majerský.