Medzinárodný filmový festival Bratislava: Uvedie svetové premiéry Made in Slovakia!

13.ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava uvedie v sekcii Made in Slovakia štyri svetové premiéry slovenských filmov a ponúkne svojim divákov reprezentatívny výber slovenskej tvorby.

Nesúťažná sekcia Made in Slovakia odprezentuje v tomto roku 15 slovenských filmov všetkých kategórií. Medzi vybranými snímkami je jeden z najoceňovanejších a zároveň jeden z najlepších filmov posledného obdobia, debut režisérky a scenáristky Zuzany Liovej Dom, ktorý citlivo zobrazuje komplikovaný vzťah otca a dcéry. Do obdobia 2. svetovej vojny divákov vrátia filmy Lidice v réžii Petra Nikolaeva – príbehom obyčajných ľudí, ktorí sa absurdnou zhodou náhod priplietli do cesty dejinám a medzinárodne oceňovaný a divácky mimoriadne úspešný film Mateja Mináča Nickyho rodina – príbehom neznámych osudov zachránených “detí” Nicholasa Wintona.

S dlhometrážnym filmom Čerešňový chlapec sa do kín vracia režisér Stanislav Párnický. Nakrútil príbeh o populárnom hercovi, ktorý sa po prekonanom infarkte vracia do života. Film má atraktívne obsadenie, hlavné postavy stvárňujú Milan Kňažko a Zuzana Kanócz, ktorá na festivale v tomto roku zastupuje Slovensko aj v medzinárodnej porote hraných filmov.

Vôňu leta divákom pripomenie Marhuľový ostrov, režiséra Petra Bebjaka, ktorý bude mať na festivale uvedený aj svoj krátky tanečný film VoiceS. Film predstavuje príbeh ženy, konfrontovanej s mnohými identitami, nakrútil Bebjak spoločne s choreografom Yori Korcom, už získal niekoľko ocenení z medzinárodných filmových prehliadok.

Priaznivcov Radošinského naivného divadla určite poteší spomienka na jednu z najvýraznejších postáv divadla Katarínu Kolníkovú vo filme Juraja Štepku. MFF Bratislava uvedie vo svetovej premiére umelecký dokumentárny film …a já, Katarína Kolníková alebo Filmový portrét radošinskej herečky, ktorým Juraj Štepka uzatvára svoju trilógiu dokumentov z prostredia Radošinského naivného divadla (Kronbika Komika 2003 a Ožiť v koži Jána Melkoviča 2008).

Ďalšími svetovými premiérami na festivale budú uvedenia dvoch hororových poviedok Interview a Monsterproces z pripravovaného celovečerného hororového filmu Strach. Do budovy Slovenského rozhlasu – priestoru, o ktorom koluje množstvo urbárnych legiend, situoval režisér Peter Magát dej svojho filmu Interview, v ktorom sú ústrednými postavami redaktorka a stúpenec okultizmu.

Ich rozhovor počas vysielania uvoľní do éteru zvláštnu silu, ktorá postupne manipuluje a zabíja. Monsterproces je príbehom o metafyzickom zle s dôrazom na výtvarnú stránku, ktorý nakrútil režisér Milan Balog. Rozpráva príbeh sudkyne, ktorú začne neriadene manipulovať trinásťročný chlapec prostredníctvom halucinogénnej drogy.

Animovaný film Prach a ligot, inšpirovaný mestom San Francisco, prinesie vo svetovej premiére na MFF Bratislava talentovaná Michaela Čopíková, držiteľka národnej ceny Slnko v sieti 2010 za najlepší animovaný film About Socks and Love. Prach a ligot je jednoduchý príbeh o mladom dievčati Magde a bezdomovcovi Trevorovi, dvoch ľuďoch, žijúcich v rozdielnych pomeroch, ktorých životy sa v niečom prelínajú, zrkadlia a nepriamo na seba pôsobia.

V sekcii Made in Slovakia bude uvedený aj najnovší film Pavla Barabáša Trou de Fer – Železná diera, ktorý už tiež stihol získať niekoľko medzinárodných cien. Film zachytáva napínavý príbeh piatich kamarátov, ktorí sa vybrali do tropického pralesa ostrova Réunion v Indickom oceáne, aby sa v srdci tej najdivokejšej prírody pokúsili o zdolanie najťažšieho kaňonu sveta.

Ďalším filmovým príspevkom k rómskej problematike na Slovensku je dokument Luník IX. z pohľadu anglickej režisérky Michelle Coomber. Film, ktorý v slovensko-britskej koprodukcii vznikal časozbernou metódou niekoľko rokov, je portrétom materskej škôlky na rómskom sídlisku, ktorá sa snaží „odchytiť“ čo najviac detí z ulice a pripraviť ich na základnú školu.

13.ročník MFF Bratislava odpremieta taktiež dve aktuálne snímky dokumentaristky Zuzany Piussi. Politický dokument zo zákulisia slovenského súdnictva Nemoc tretej moci a pokus o cestopis s názvom Kuracia láska, v ktorej Piussi s humorom odkrýva svoj pohľad na Ameriku. Diváci si tak budú môcť porovnať rôznorodú tvorbu tejto osobitej slovenskej režisérky.

Pätnástku filmov “uzatvára” krátka snímka Blue Red, talentovanej mladej animátorky Daniely Krajčovej. Mimo sekcie Made in Slovakia má Slovensko zástupcu aj v medzinárodnej súťaži hraných filmov, kde sa predstaví debut Petra Krištúfka Viditeľný svet a v sekcii Panoráma je zaradený film Martina Šulíka Cigán, ktorý si z MFF Karlovy Vary odniesol zvláštnu cenu pre mladého herca Jána Mižigára a cenu Dona Quijota.

Svoje miesto v programe má Pocta, v aktuálnom ročníku festivalu venovaná výraznej osobnosti slovenskej kinematografie 60.rokov – režisérovi Eduardovi Grečnerovi, v rámci ktorej bude uvedený jeho film Drak sa vracia, adaptácia rovnomennej Chrobákovej novely z roku 1967. A súčasťou slávnostného večera Cena Tibora Vichtu, ktorá sa počas MFF Bratislava uskutoční po druhýkrát, bude Pocta Pavlovi Brankovi, nestorovi slovenskej fimovej kritiky.

Festivalový program dopåňa sekcia Azyl – krátke filmy, ktorá ponúkne prierez krátkometrážnej tvorby zloženej z minútových a päťminútových filmov.

Viac informácií o 13.ročníku Medzinárodného filmového festivalu Bratislava nájdete priebežne na našej internetovej stránke www.iffbratislava.sk a na www.facebook.com/bratislavaiff.

Zdroj: MFF Bratislava
Publikoval: Redakcia GREGI.NET