Medzinárodný filmový festival Bratislava: Program festivalu bude plný príbehov!

13.ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava odprezentuje široké spektrum filmov, ktoré patria medzi to najlepšie a najpozoruhodnejšie čo sa nakrútilo počas aktuálneho roka vo svetovej kinematografii. Filmové príbehy, filmy, ktoré vytiahnu diváka z depresie sa budú premietať v siedmych kinosálach hlavného mesta.

Víťazné filmy z najprestížnejších filmových festivalov, majstrovsky nakrútené diela, nezávislé filmy, novinky zo slovenskej kinematografie. Okrem obľúbených nesúťažných sekcií Panoráma, Proti prúdu, Made in Slovakia a Azyl – krátke filmy sú pre divákov pripravené i úplne nové programové sekcie – Antidepresíva, Príbehy, či programová lahôdka Červené westerny. Chýbať nebude ani Pocta, v aktuálnom ročníku festivalu venovaná režisérovi Eduardovi Grečnerovi a nestorovi slovenskej fimovej kritiky Pavlovi Brankovi. V súťaži sa o festivalové ceny budú uchádzať hrané, dokumentárne a krátke filmy.

Sekcia Panoráma ponúka divácky najatraktívnejšie filmy, oceňované na prestížnych filmových festivaloch, ktoré ale paradoxne majú často problém dostať sa do bežnej distribúcie. Návštevníci bratislavského festivalu budú mať v tomto roku možnosť zhliadnuť víťazné filmy z Cannes, Berlína a Benátok.

Víťaz Zlatej palmy v Cannes, film Terrenca Malicka Strom života, zavedie diváka do Texasu 50. rokov minulého storočia. Hviezdne obsadený film (Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastainová) je príbehom Jacka, ktorý sa stráca v modernom svete a snaží sa zorientovať v živote. Cez množstvo otázok, ktoré si Jack kladie sa v obrazovej symfónii odhaľuje divákovi svet okolo nás a tento obraz sa stáva poctou životu. Americký herec Sean Penn stvárnil aj ústrednú postavu ďalšieho filmu zo sekcie Panoráma. Snímka Toto je to miesto talianskeho režiséra Paola Sorrentina o bývalej rockovej hviezde, ktorá sa vydáva na cestu naprieč Amerikou, je ďalšou Pennovou pozoruhodnou hereckou kreáciou. Iránsky film Asghara Farhadiho Rozchod Nadera a Simin, ktorý získal Zlatého medveďa na Berlinale, rozpráva príbeh manželov Nadera a Simin. Pár stojí pred osudovou voľbou – opustiť Irán, alebo zostať. Každý z nich má svoje oprávnené dôvody a snaží sa naplniť svoje túžby. Film s ľahkosťou a veľmi prirodzene ukazuje každodenný život v iránskom meste. Rodinná dráma postupne kladie množstvo otázok, ktoré prestupujú hranice krajiny a sú zrozumiteľné kdekoľvek vo svete. Ďalšou filmovou lahôdkou je len nedávno v Benátkach Zlatým levom ocenený film Alexandra Sokurova Faust. Klasický príbeh sa zaoberá korupciou a mocou. Predseda poroty v Benátkach, režisér Darren Aronofsky na margo filmu povedal: „Sú filmy, ktoré vás rozplačú, sú filmy, ktoré vás rozosmejú a potom sú filmy, ktoré vás navždy zmenia. A toto je jeden z nich.“ Na slávnostnom ceremoniály Sokurov apeloval na vlády, aby podporovali umenie: „Kultúra nie je luxus! Je základom pre rozvoj spoločnosti.“ Bratislavský festival uvedie aj izraelský film Yossiho Madmoniho Reštaurátor, ocenený Krištáľovým glóbusom na MFF Karlovy Vary. Intímny príbeh o smútku zo straty blízkeho človeka, zúfalstve, ale aj odhodlania nevzdávať sa. Nový život sa dá začať aj v pokročilom veku. Do sekcie

Panoráma je zaradená tiež nemecká snímka talentovaného Christiana Schwochowa Neviditeľná, ktorá si z karlovarského festivalu odniesla cenu pre najlepšiu herečku. Psychologická dráma z divadelného prostredia je príbehom mladej adeptky herectva – v podaní ocenenej Stine Fischerovej Christensenovej -o zostupe do temných håbok vlastného vnútra. Pozoruhodný príbeh ponúka taliansko-francúzsky film Nanniho Morettiho Habemus Papam. Po smrti pápeža je na konkláve zvolená nová hlava katolíckej cirkvi. Zvoleného kardinála však prepadnú obavy zo zodpovednosti, ktorá na neho čaká a pochybnosti, či na je tým pravým. A tak Vatikán pozve známeho psychiatra, aby pomohol neočakávanú situáciu vyriešiť.

Sekcia Proti prúdu už tradične láka divákov na nezávislé filmy, ktoré sa svojim neobvyklým a experimentálnym štýlom rozprávania a formálnych postupov vymykajú mainstreamu. Sekcia okrem iných zaujímavých titulov ponúkne aj pôsobivý dokument juhokórejského režiséra Kim Ki-duka Arirang. Žalospev režiséra (arirang je kórejská pieseň, ktorú si ľudia spievajú keď je im smutno) odhaľuje autorovu cestu filmára – samouka, ktorý sa dostal svojou tvorbou až na vrchol, po jeho rozhodnutie stiahnuť sa do ústrania. Otázky, ktoré kladie Kim Ki-duk pustovník Kim Ki-dukovi filmárovi sprevádza ironický komentár tretieho Kim Ki-duka kritika. Film sa absolútne vymyká všetkému, na čo je divák zvyknutý. Nie je to iba sebareflexia umelca, ale aj mimoriadne osobná spoveď. Kim Ki-duk opäť zašiel v bolestnom odhaľovaní vnútorných démonov ďalej, ako sa odvážil ktokoľvek pred ním. Na tohtoročnom festivale v Cannes získal cenu sekcie Un certain regard ex aeguo. Do sekcie Proti prúdu je zaradený aj film Nič proti ničomu režiséra Petra Mareka, jednej z najzaujímavejších osobností súčasnej českej nezávislej scény, ale tiež francúzska snímka American Translation, ktorú nakrútili spoločne režisér Pascal Arnold a známy herec Jean-Marc Barr. Film ponúka novodobý príbeh Bonnie a Clyda vo svete plnom pokušenia a milostnej posadnutosti medzi mladou, dobre situovanou američankou a neodolateľným francúzskym „Adonisom“, ústiaci do netradičnej road-movie plnej telesnosti, žiarlivosti a sexu.

Filmový publicista Radovan Holub zostavil pre 13. MFF Bratislava dve tematicky zamerané programové sekcie Príbehy a Antidepresíva. Sekcia Príbehy je venovaná najzaujímavejším a najdiskutovanejším filmovým príbehom súčasnosti a prinesie aj filmy, odohrávajúce sa mimo civilizácie aj filmy urbárne. Do sekcie Príbehy bol zaradený napríklad film z Afganistanu Kandahar Break, ale aj kontroverzný hraný film o francúzskom prezidentovi Nicolasovi Sarkozym Víťazstvo. Príbeh špičkového európskeho politika, ktorý má víziu, vidí dopredu a zároveň tak trochu žije v oblakoch, vznikol na dokumentárnom základe. Pozoruhodný životný osud rozpráva dokument CALVET. Je to skutočný príbeh Jean-Marc Calveta, ktorý dostal od života druhú šancu. Začínal ako dieťa ulice, robil bodyguarda, priekupníka drog až sa nakoniec sám stal narkomanom. Žil v Južnej Amerike, kde celé dni a noci stál s nabitou puškou vo svojom dome, lebo sa bál pomsty mafie. Nakoniec začal maľovať po stenách farbou zmiešanou s krvou. V súčasnosti je úspešným umelcom, ktorý učí maľbu na akadémii v Nikarague a vystavuje svoje diela po celom svete.

Sekcia Antidepresíva chce prostredníctvom filmov predstaviť optimistický pohľad na svet a život okolo nás. Cieľom nie je uviesť komédie, ale skôr naopak. Rôznorodú škálu žánrov, tém a ideií, ktoré zobrazujú realitu nášho sveta prostredníctvom pozitivizmu, spolupatričnosti a nádeje. Napríklad film od Akiho Kaurismäkiho Le Havre, je príbehom malého chlapca, nelegálneho afrického utečenca, ktorý sa stratí a pomocnú ruku mu podá Francúz – čistič topánok. Film má na jednej strane aktuálnu pálčivú tému, ale zároveň ponúka aj nádej. Vo výbere “antidepresívnych” titulov sa objaví aj snímka v štýle bollywoodskych filmov Bollywood, či švajčiarsky film Malý raj, lovestory o človeku, ktorý vyjde z väzenia a zamiluje sa do mierne duševne zaostalého dievčaťa. K “antidepresívnym” filmom patrí tiež rumunská horko sladká komédia Ahoj! Ako sa máš?, režiséra Alexandru Malfteiho o staršom manželskom páre. Z ich vzťahu už dávno vyprchala erotika. Zmes vzrušenia a frustrácie dokázal režisér preniesť na plátno v pôsobivých obrazových kompozíciách.

MFF Bratislava patrí k piatim európskym filmovým festivalom, ktoré vo svojom programe uvádzajú atraktívnu sekciu Červené westerny. Sekcia bola odpremiérovaná na MFF v Rotterdame, kde vzbudili Červené westerny veľký záujem a u divákov mali nesmierny úspech. Následne putovali na filmový festival do Göteborgu, potom na festivaly Crossing Europe v Linzi, ERA Nové Horizonty vo Wrocławi a v novembri prídu aj do Bratislavy. Návštevníci bratislavského festivalu uvidia 5 filmov, ktoré osobne uvedie známy ruský filmový kritik Sergej Lavrentiev. Medzi päticou “červených westernov” nebude chýbať ani československá paródia Limonádový Joe aneb Konská opera a pre tých, ktorých zaujíma western, ale nakrútený mimo Ameriku, je pripravený napríklad film Nikitu Michalkova Doma medzi cudzími, cudzí medzi svojimi, či rumunský film s výrečným názvom Herečka, doláre a Transylvánci.

Tohtoročný kompaktnejší festivalový program chce uspokojiť tak kinofilov a filmových fajnšmekrov ako aj širokú verejnosť optimálnym počtom filmov s viacerými reprízami. MFF Bratislava prinesie okrem kvalitnej a rôznorodej programovej ponuky aj zaujímavé sprievodné podujatia, diskusie s tvorcami ako aj priateľské stretnutia v príjemnej festivalovej atmosfére.

Viac informácií o 13. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Bratislava nájdete na našej internetovej stránke www.iffbratislava.sk a na www.facebook.com/bratislavaiff.

Zdroj: MFF Bratislava
Publikoval: Redakcia GREGI.NET