Medzinárodný filmový festival Bratislava: Filmový sviatok začne už tento víkend!

Program 13. ročníka bratislavského filmového festivalu prinesie divákom množstvo kvalitných, žánrovo a tématicky rôznorodých filmov v súťažných a nesúťažných sekciách. Bratislavský filmový festival otvorí novinka Woodyho Allena Polnoc v Paríži, premietať sa budú aj víťazné filmy z troch najprestížnejších filmových festivalov na svete.

Víťaza Zlatej palmy z Cannes film Terrenca Malica Strom života, film Asghara Farhadiho Rozchod Nadera a Simin, ktorý získal Zlatého medveďa na Berlinale a na festivale bude uvedený aj izraelský film Reštaurátor, ocenený Krištálovým glóbusom na MFF Karlovy Vary a nemecká snímka Neviditeľná, ktorá si z karlovarského festivalu odniesla cenu pre najlepšiu herečku. Svoju slovenskú premiéru bude mať dlhoočakávaný slovenský film Viditeľný svet s Ivanom Trojanom v hlavnej úlohe. Fanúšikovia westernov budú mať jedinečnú možnosť v rámci sekcie Červené westerny vidieť filmy, ktoré vznikli v období rokov 1924 až 1980 v bývalom východnom bloku a budú premietané len v rámci piatich európskych festivalov. Filmové snímky sa predstavia aj v sekciách Panoráma, Príbehy, Proti prúdu, Antidepresíva, Made in Slovakia, Azyl či v Súťaži prvých a druhých hraných filmov, Súťaži dokumentárnych filmov a v Súťaži krátkych filmov.

Na festivale bude premietnutých 137 filmov z celého sveta v rámci deviatich nesúťažných a troch súťažných sekcií. O ceny budú bojovať snímky v sekciách Medzinárodný súťaž prvých a druhých hraných filmov, súťaž dokumentárnych filmov a Medzinárodná súťaž krátkych filmov. Najsilnejšie zastúpenie na festivale má francúzska kinematografia, tá slovenská má však vlastnú sekciu. V Made in Slovakia bude premietnutých pätnásť filmov, z ktorých mnohé budú mať slovenskú premiéru. Lákadlom bude určite film o legendárnej a obľúbenej Kataríne Kolníkovej z Radošinského naivného divadla, slovenskú premiéru budú mať prvé dve poviedky Interview a Monsterproces, ktoré sa neskôr stanú súčasťou celovečerného hororového filmu Strach. Na festivale si diváci budú môcť pozrieť aj úspešné filmy Lidice, Nickyho rodina či Trou de Fer – Železná diera od Pavla Barabáša.

Medzinárodný filmový festival sa presúva na pravú stranu Dunaja do bratislavského Starého mesta. Okrem nových priestorov moderného centra Eurovea a kinosál multiplexu Cinema City sa budú filmy premietať aj v novootvorenom Kine Lumiere (bývalý Charlies), Kine Mladosť a v kinosále Slovenskej národnej galérie. Diváci si tak budú môcť vychutnať krásny večer v spojení kvalitného filmového zážitku a prechádzky malebným Starým mestom Bratislavy.

Festival spestria a doplnia aj zaujímavé sprievodné podujatia. Medzi vrcholy jednoznačne patrí Papučová noc, After parties v Nu Spirite či Masterclass s Johnom Bernsteinom. Novinkou Medzinárodného filmového festivalu Bratislava bude Filmový víkend s Doors a Rolling Stones, ktorý ponúkne divákom premietanie pod holým nebom na námestí Eurovea.

Okrem nového miesta premietania má festival aj nový programový tím, ktorý starostlivo niekoľko mesiacov sledoval dianie vo filmovom priemysle a vyberal to najlepšie pre slovenského diváka. Na jeho čele stojí Nenad Dukiæ, srbský filmový kritik, programový dramaturg, pedagóg a producent, pracujúci nielen pre medzinárodné filmové magazíny a popredné filmové festivaly viac ako 20 rokov. Ďalšími zahraničnými členmi tímu sú Erwin Houtenbrink, dlhoročný spolupracovník Filmového festivalu v Rotterdame a Radovan Holub, český filmový publicista, pedagóg a expert EU na audiovíziu. Slovensko zastupuje Pavel Smejkal pôsobiaci na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU zaoberajúci sa fenoménom filmových hviezd a dejinám filmovej publicistiky.

Organizátori festivalu sa zaujímajú aj o názor diváka a na festivale bude udelená cena za divácky najúspešnejší film, o ktorom rozhodnú hlasovaním. Okrem možnosti spolupodieľať sa na rozhodovaní budú môcť hlasujúci získať zaujímavé ceny. Veď, ktorý fanúšik by sa raz nechcel pozrieť do mekky filmu, Los Angeles. Ani ďalšie ceny nezaostávajú atraktivitou – darčeková Master Card či notebook.

Viac informácií o festivale, jeho programe a filmoch nájdete na oficiálnom webe www.iffbratislava.sk alebo na www.facebook.com/bratislavaiff.

Vybrané trailery sú na našom youtube konte www.youtube.com/bratislavaiff

Zdroj: MFF Bratislava
Publikoval: Redakcia GREGI.NET