Medzinárodný festival Art Meetings štartuje už o týždeň s výrazným slovenským zastúpením.

Piaty ročník medzinárodného, hudobného, mediálneho a komunitného festivalu Art Meetings (UA) predstaví kultúrnym profesionálom z celej Európy hneď štyroch slovenských umelcov.

Za úspechom slovenskej delegácie stojí bratislavská A4 – priestor súčasnej kultúry. Súčasťou populárneho kyjevského festivalu bude v dňoch 20.-21. novembra aj konferencia Share the Culture, zameriavajúca sa na diskusiu o aktuálnych témach spojených s kultúrou v kontexte aktuálnych udalostí na Ukrajine a v iných európskych krajinách.

Urbanfailure, Vritti, Isama Zing. To sú umelci, reprezentujúci domácu scénu súčasnej hudby na 5. ročníku festivalu Art Meetings, ktorý sa teší čoraz väčšiemu medzinárodnému úspechu. Festival s konferenciou sa zameriava na prezentovanie umelcov a združovanie ľudí pôsobiacich v oblasti súčasnej európskej kultúry.

V náväznosti na úspešnú spoluprácu medzi A4 v rámci konferencie Share the Culture sa organizátori po prvýkrát dohodli na rozšírení festivalu aj o jeho slovenskú umeleckú sekciu. Tú už v septembri tohto roku zastúpil slovenský skladateľ, hudobník a improvizátor Miro Tóth v prvej časti festivalu, konajúcej sa v Ľvove.

urbanfailure

„Okrem budovania vzťahov s medzinárodnou umeleckou komunitou cítime potrebu prezentovať súčasnú slovenskú scénu aj v zahraničí. Ide aj o výbornú príležitosť pre slovenských umelcov, byť videní osobami, ktoré stoja za najzaujímavejšími európskymi festivalmi z oblasti súčasného umenia a kultúry, experimentálnej hudby a umenia nových médií,“ uviedla spolu-organizátorka slovenskej umeleckej sekcie a riaditeľka A4, Beáta Seberíniová.

V minulosti Art Meetings navštívili osobnosti ako Oliver Baurhenn, riaditeľ významného festivalu CTM z Berlína, Carsten Stabenow, promotér a iniciátor nemeckého festivalu Garage zameraného na umenie a médiá, Marc Schegler, kurátor švajčiarskeho House of Electronic Arts Basel, či Christian Pallin, hudobný promotér zo Švédska. Slovenskú stranu už tretí rok zastupujú kurátor slovenskej časti festivalu Slavo Krekovič a Beáta Seberíniová z kultúrneho centra A4 – priestor súčasnej kultúry, a to nie len spolu-organizačne, ale aj aj ako hostia panelových diskusií.

Festival Art Meetings vznikol v roku 2010 z bilaterálnej spolupráce kultúrnych inštitúcií z Poľska (Nadácia Eclectica) a Ukrajiny (festival Art Pole) pod názvom UA/PL Alternative Music Meetings, za účelom prezentácie zahraničnej kultúry na Ukrajine. Odvtedy sa festival rozšíril nielen o nové žánre, ale aj konferenciu Share the Culture, či novo participujúce krajiny.

V rámci Share the culture sa v roku 2013 a 2014 uskutočnilo niekoľko panelových diskusií s predstaviteľmi kultúrneho života z Poľska, Maďarska, Nemecka, Švédska, Švajčiarska, Českej republiky, Bieloruska, Slovenska a Ukrajiny, a to na témy súčasnej reality v kultúrnom sektore daných krajín a témy práce s novými médiami v tomto sektore. Prvý ročník konferencie, ktorého súčasťou bola aj slovenská výprava, sa konal v októbri 2013 a mal veľký ohlas medzi ukrajinskými médiami a kultúrnymi animátormi.

Projekt Art Meetings: slovenská časť je podporený z programu Pro Slovakia Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

isama_zing1

Kto sú slovenskí organizátori:

Mgr. Slavomír Krekovič PhD. je absolventom magisterského štúdia hudobnej vedy na Univerzite Komenského v Bratislave a absolventom doktorandského štúdia na SAV v Bratislave. Je spoluzakladateľom kultúrneho centra A4  a jeho hlavným hudobným dramaturgom. Organizuje tiež vzdelávacie podujatia – workshopy a rôzne semináre o súčasnej hudbe a nových médiách. Je vedúcim ateliéru multimédií na fakulte výtvarných umení VUT v Brne. Venuje sa súčasnej elektornickej hudbe a pôsobí vo viacerých hudobných zoskupeniach.

Beáta Seberíniová MSc, je absolventkou bakalárskeho štúdia divadelného manažmentu na VŠMU a magisterského (Master) štúdia na Edinburgh Napier University v Škótsku v odbore Medzinárodný manažment festivalov a podujatí. Je výkonnou riaditeľkou A4, pričom má tiež na starosti manažment slovenských a zahraničných projektov, organizuje vzdelávacie a iné kultúrne podujatia. Má skúsenosti s organizáciou rôznych medzinárodných festivalov na Slovensku aj v zahraničí (Fringe Festival Edinburgh, Glastonbury Festival, Eden Festival, Kaleidoscope Festival, Art Film Fest, Festival Nová Dráma a mnoho ďalších.)

Kto sú slovenskí umelci:

Urbanfailure je zakladajúcim členom bratislavského kolektívu Urbsounds, ktorý funguje od roku 2001 a bol jedným z priekopníckych telies, ktoré sa na Slovensku začali venovať elektronickej a experimentálnej hudbe s koreňmi v D.I.Y. Michal Lichý sa hudobnej tvorbe venuje už od roku 1996. Počas svojej hudobnej kariéry má na svojom konte relatívne skromné množstvo platní, čo zdvôvodňuje tým, že ho viac baví hrať na živo ako sedieť v štúdiu. V súčasnosti je jeho pódiová šou tvorená zvukmi výhradne z elektronických nástrojov a pedálov, ktoré vrství a spája do slučiek. Inšpirácie z techna a noise music tvoria hudbu, ktorá je konkrétna a rytmická, stále však nie až príliš repetitívna na to, aby sa v nej nedokázal zanietiť aj náročnejší poslucháč.

Link: https://2014.nextfestival.sk/_urbanfailure/?lang=en

Vritti je pomerne nový experimentálny projekt dvoch skúsených predstaviteľov súčasnej experimentálnej scény, ktorí manipulujú s analógom, digitálom, frekvenciami, symbolikou a každé ich vystúpenie je novou syntézou naživo namiešaných zvkov. Vritti to sú Slávo Krekovič a Peter Kerekes.

ISAMA ZING je nový audiovizuálny projekt maldého producenta a violončelistu Jonatána Pastirčáka (Pjoni) a Michaely Chmeličkovej (Planeta 220). Pastričák, pomerne mladý ale pomerne úspešný. Tak by sa dalo hovoriť o Jonatánovi Pastirčákovi, ktorý po spoluprácach s viacerými slovenskými hudobníkmi a prevažne na duo projekte s Matejom Adamom – Ink Midget a Pjoni úspešne odštartoval svoju sólovú kariéru. Hudba, ktorú tvorí a aktívne prezentuje je na pomedzí ustálených kompozícií a inovatívneho experimentu zasahujúca do teritórií minimalizmu, elektroniky, klasickej hudby či alternatívneho hip hopu. Vydáva vo vydavateľstve Exitab.

Zdroj: Júlia Šimková