Medzinárodné posolstvo k Svetovému dňu divadla Johna Malkovicha!

Oslava Svetového dňa divadla je iniciatívou Medzinárodného divadelného inštitútu (ITI), ktorý je celosvetovou mimovládnou divadelnou organizáciou so živým prepojením na UNESCO. Prvý Svetový deň divadla sa zaznamenával v roku 1962 pri otvorení Divadla národov v Paríži.


Medzinárodné posolstvo k Svetovému dňu divadla Johna Malkovicha

Je pre mňa veľkou cťou priniesť Medzinárodnému divadelnému inštitútu UNESCO Posolstvo k 50. výročiu Svetového dňa divadla. Môj krátky príhovor chcem venovať divadelníkom; svojim priateľom, druhom a kamarátom.
Nech je Vaša práca príťažlivá a originálna. Nech je úprimná, dojímavá, hlboká a jedinečná. Nech nám všetkým pomáha rozpoznať, čo znamená byť ľudským a nech je toto poznanie šťastím pre srdce, jeho úprimnosť, otvorenosť a šľachetnosť. Želám si, aby ste prekonávali protivenstvá, cenzúru, nedostatok a ľahostajnosť, keďže mnohí z Vás sa tomu s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhnú. Želám Vám talent i prísnosť, prostredníctvom ktorých nám ukážete bijúce ľudské srdce v celej jeho kompletnosti, a tiež pokoru a zvedavosť, s ktorými sa toto stane Vašou celoživotnou náplňou. A nech najlepší spomedzi Vás, pretože to budú len tí najlepší a len v tých prchavých a zriedkavých momentoch, dokážu nastoliť najzákladnejšiu z otázok: „ Ako žiť?“ Boh Vám pri tom pomáhaj!

John Malkovich – Americký herec, producent, scenárista a režisér John Malkovich pôsobí v prvom rade ako divadelný umelec. Začiatkom sedemdesiatych rokov objavil (na Štátnej univerzite v Illinois) svet divadla a následne v roku 1976 spolu s Terrym Kinneyim, Jeffom Perrym a Garym Sinisem zakladá slávnu Steppenwolfovu divadelnú spoločnosť. Vo filme sa preslávil úlohou Valmonta v Nebezpečných známostiach Stephena Fearsa vedľa Michelle Pfeiffer a Glenn Close. Po stvárnení tejto úlohy, ktorá znamenala významný predel v jeho kariére, účinkuje vo viac ako 70 filmoch v USA a v zahraničí. Stvárnil širokú škálu postáv, dvakrát bol nominovaný na Oscara ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe v Miestach v srdci (Places in the Heart – 1984) a V dráhe strely (In the Line of Fire, 1993). Ďalšie ocenenia získal za herecký výkon vo filmoch Vražedné polia (The Killing Fields), Nebezpečné známosti (Dangerous Liaisons), V koži Johna Malkovicha (Being John Malkovich) a Výmena (The Changeling). Po úspechu svojich divadelných produkcií Hystéria (Theâtre Marigny, 2002) a Dobrý kanárik (Theâtre Comédia, 2007), za ktorú získal Molièrovu cenu za najlepšiu inscenáciu, režíroval v roku 2011 svoju tretiu divadelnú inscenáciu v Paríži – Nebezpečné známosti v Theâtre de l´Atelier.

Zdroj: Divadelný ústav / Theatre Institute
Publikoval: Redakcia GREGI.NET