Mazal Tov!: Festival židovskej kultúry!

Festival „Mazal tov!“, ktorého názov možno voľne preložiť ako „Veľa šťastia!“, je prvým festivalom židovskej kultúry na Slovensku. V priebehu druhého júlového týždňa prináša do Košíc ochutnávku z nesmierne bohatého židovského kultúrneho dedičstva a ponúka ju širokej verejnosti. Súčasťou programu sú pešie prehliadky mesta, koncerty, výstava, workshopy, večery s filmom a literatúrou a prednášky.

Napriek tomu, že židovská menšina výrazne zasiahla do života Košíc, majoritná spoločnosť má o jej náboženstve a kultúre málo informácií. Židovské zvyky a tradície tak ostávajú zahalené rúškom tajomstva. „O židovskú kultúru sa zaujímam dlhé roky a som očarená jej håbkou a bohatstvom. Vnímam, že mnoho ľudí by ju tiež chcelo spoznať bližšie, avšak chýbajú im k tomu príležitosti. Judaizmus, na rozdiel od kresťanstva, totiž nie je vo svojej podstate misijným náboženstvom, je teda prirodzene ťažšie oboznámiť sa s jeho tradíciami a kultúrou. Som presvedčená, že festival si v Košiciach rýchlo získa svoje publikum,“ hovorí dramaturgička festivalu Jana Šargová.

Prvý festivalový víkend bude patriť obľúbeným Potulkám na tému „Židovské Košice“. Pešie prehliadky pamiatok židovskej architektúry umožnia návštevníkom nahliadnuť do bežne neprístupných miest. Známy košický sprievodca Milan Kolcun pripravil dva okruhy. V sobotu (7. 7.) bude mať premiéru nová trasa s troma bývalými synagógami, židovskou školou, reštauráciou, modlitebňou, lóžou B´nai Brit a „židovskou ulicou“. V nedeľu (8. 7.) nasleduje „klasická“ trasa so vstupom do synagóg, mikve a miestami, kde v Košiciach žili a pracovali známe židovské osobnosti.

presburger_klezmer_band.jpg

Téme židovských osobností Košíc je venovaná aj samostatná výstava a prednáška (12. 7.), ktoré pripravil odborník v tejto oblasti, Ján Gašpar – riaditeľ Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach. Pondelkové otvorenie výstavy spestrí koncert skupiny Mojše band (9. 7.).

Utorok a streda (10., 11. 7.) budú patriť dvom „headlinerom“ festivalu, ktorí prídu zahrať až z ďalekého New Yorku. Klezmerový ošiaľ rozpúta trubkár Frank London, zakladateľ legendárnych The Klezmatics, spolu s najlepšou slovenskou klezmerovou kapelou Pressburger Klezmer Band. Atraktívne spojenie jazzu a world music prinesú skutoční virtuózi: fenomenálny jazzový saxofonista Paul Shapiro a PaCoRa trio (Stano Palúch – husle, Marcel Comendant – cimbal, Róbert Ragan – kontrabas, Michal Fedor, a. h. – bicie)

Vo festivalovom programe majú priestor aj vzdelávacie aktivity: hudobný workshop s Michalom Paľkom, lídrom skupiny Mojše band (9. 7.), tanečný workshop s Pressburger Klezmer Band (12. 7.), prednáška o kóšer vínach a ich degustácia vo vinotéke Villa Cassa (13. 7.) a výtvarná dielňa pre deti s výtvarnou pedagogičkou Janou Bučkovou (15. 7.).

Na záver festivalu si môžu Košičania pozrieť český film Golet v údolí pri Dolnej bráne (14. 7.) a navštíviť čítanie poviedok slávneho spisovateľa Isaaca Bashevisa Singera s hudbou Kaschauer Klezmer Band, ktorý je jediným košickým klezmerovým projektom (15. 7.).

„Festival židovskej kultúry Mazal tov! nie je určený len pre židovskú komunitu. Program je pestrý a atraktívny. Prináša nové poznatky nielen laikom, ale aj odborníkom,“ povedala Mirka Vargová z umeleckej agentúry Arthea, ktorá je organizátorom festivalu. Festival nadviazal spoluprácu s etablovaným Festivalom židovskej kultúry v Krakove. „Je pre nás cťou spolupracovať s tými najlepšími v Európe. Už teraz pracujeme na rozšírení zahraničných partnerstiev pre ďalšie ročníky. Naším cieľom je vybudovať medzinárodný festival, ktorý si získa aj zahraničných návštevníkov,“ povedala Vargová.

Festival „Mazal tov!“ podporilo Ministerstvo kultúry SR v programe Európske hlavné mesto kultúry a Veľvyslanectvo USA na Slovensku.

Viac informácií: www.mazaltov.sk

Zdroj: Organizátor
Publikoval: Redakcia GREGI.NET