Matta Raina nakopla k debutovému albumu ústna harmonika!

Dátum 1. január 2012 si vybral Košičan Matt Rain ako deň, kedy oficiálne vydal debutový sólový projekt pod názvom Like You, na ktorom sa nachádza jedenásť originálnych skladieb. Voľba na tento termín padla, podľa speváka s domicilom v kapele Ravenclaw, z jednoduchého dôvodu, aby bol album novinkou tristošesťdesiatpäť dní v roku. Pre naplnenie tohto cieľa spåňa všetky kritéria.

Každá pieseň má totiž výraznú identitu, textársky, aj hudobne. „Myslím si, že ľudia sú už presýtení a hlavne omráčení z preumelkovaných piesní, ktoré im médiá podsúvajú a dokonca v pravidelných intervaloch servírujú. Chcel by som, aby si pri tomto albume oddýchli a zrelaxovali. Preto je na ňom veľa kontrastov, napríklad smutný text spievam do veselých melódií a podobne…, čo môže vyvolať celú škálu pocitov,“ rozmenil na drobné album Matt Rain.

Matt Rain

Samostatnou kapitolou je zoznam použitých hudobných nástrojov. Nechýbajú medzi nimi gitary, akordeón, írska flauta „tipple“, piano, bongo, darbuka, ústna harmonika, či zvuky kvapiek vody a oceľovej reťaze. Matt Rain však v štúdiu neexperimentoval iba s ich kombináciami, ale dôkladne sa pohral aj s vlastným hlasom, ktorého rozsah farieb mu v spojení so zbormi dovoľuje vložiť do každej zo skladieb nezameniteľný príbeh. Keďže celok pôsobí kompaktne, človek získava pocit, že v priebehu necelej hodiny stihne všetko podstatné, čo mu život môže ponúknuť. Tento fakt podčiarkuje skutočnosť, že mladý umelec zbieral materiál od roku 2002. „Na albume sú veci, ktoré som napísal ešte v čase, keď som sa len začínal zaoberať spevom, hrou na nástroje, či skladaním a postupne som sa dostal až po súčasnosť. Ak zalovím v pamäti, tak najstaršou piesňou je In the darkness. Nápad nahrať a vydať tieto skladby sa však zrodil len nedávno, tesne po tom ako som sa začal učiť hrať na ústnu harmoniku,“ vysvetľoval Matt Rain.

Matt Rain

Na albume spolupracoval Matt Rain s viacerými hudobníkmi. Z kapely Ravenclaw mu s akordeónom pomohol gitarista Peter Birčák, piano nahral Gabi, plus oboch je počuť aj vo vokáloch. Írsku flautu „tipple“ obsluhoval Matúš Smolko, perkusie si vzal na starosť bubeník death metalovej legendy Erytrosy Marcel Koša. „Jemný detský vokál do zborov pridala moja mladšia sestra Mária,“ nezabudol na hlas zo skladby Nevermore Matt Rain a dodal, že finálnu verziu textov konzultoval s Matúšom Krajňákom, ktorý dvadsať rokov žije v zahraničí. „Taktiež nesmiem zabudnúť na kamarátku Luciu, ktorá prispela nápadmi do piesne Why is everything not again alright,“ dokončil zoznam hostí mladý spevák.

Žánrovým poznávacím znamením Like You je „rain folk“. Obsahovo rozdelil skladby ich autor na hlboko intímne a všeobecné, no, ako zdôraznil, všetky sa snažil podať formou, aby si v nich každý našiel vlastný príbeh. „Každá z piesní obsahuje viac tém a súbor pocitov a emócií… Stručne si možno stačí preložiť názvy, ktoré tak trochu zaváňajú mystickosťou, napr. Cats never die at home – mačky nikdy nezomierajú doma alebo dreamkeeper – strážca snov. V neposlednom rade mi išlo aj o to, aby tento album čo najviac charakterizoval štýl a ideu, v akom zmysle sa bude uberať prípadné pokračovanie projektu,“ ponúkol ďalší rozmer albumu Matt Rain.

Zdroj: Imrich Makó, PR a produkčný manažér / GRAND STUDIO, s.r.o.
Foto: Peter Bognár
Publikoval: Redakcia GREGI.NET