Martin Turčan: Všetko okolo v nás – Nevšedné autorské skladby a skvelí muzikanti

Nový album Martina Turčana Všetko okolo v nás predstavuje na našej hudobnej scéne niečo, čo by ste si určite mali vypočuť. A nie raz. Silné hudobné a textové myšlienky príjemne plynú a zároveň prekvapujú harmonickou aj zvukovou kompozíciou a kvalitnou interpretáciou. 

Martin Turčan vyštudoval Konzervatórium v Bratislave (herectvo/spev), po ukončení štúdia sa krátko venoval herectvu a pracoval v reklamnej agentúre. Rýchlo však pochopil, že prvoradou v jeho živote je hudba a vlastná tvorba. Fascinácia hudobnými zvukmi ho priviedla k počítačovému komponovaniu. Vznikla zaujímavá forma multi inštrumentálneho hrania (gitara, klávesy, bicie) a spevu bez textu, vokály sa v tónoch a zvukoch prepájali so zvukmi nástrojov. 

Z tohto obdobia pochádza projekt Toni Granko: Ľudia diaľok blízkych myslí a až k súčasnosti sa ťahá hudba k filmom, z posledného obdobia k dokumentárnemu filmuOsamelí bežci: Ideme ďalej! (2019) alebo k filmu The Sailor (2021).

Keďže Martin Turčan je hudobník a skladateľ, ktorý si na slovenskej hudobnej scéne neochvejne razí vlastnú cestu, dlho nenašiel vhodného textára a ani hudobníkov, s ktorými by spolupráca nenarúšala, ale umocňovala jeho talent. Prelom nastal, keď sa texty odhodlal robiť sám a zostavil kapelu Oblačný systém, ktorú spolu s ním tvoria skúsení muzikanti Martin Wittgruber, Maťko Gašpar a Ajdži Sabo.

Tak vznikol projekt a aktuálne vydané CD Všetko okolo v nás. Okrem skladby Tancovať  (Radovan Orth studio) sa tri dni nahrávalo v Lavagance studiu. Hoci sa každá skladba nahrávala dvakrát, všetky v albume sú napokon „firsttejky“, čo len potvrdzuje hudobnú profesionalitu zúčastnených.Ambiciózny hudobný projekt Oblačný systém,si všimol Oskar Rózsa, ktorý urobil mastering a 30. augusta 2021 vydal album vo svojom vydavateľstve Too_LUCKY*BASS_tardZ s. r. o. 

Na albume sa nachádza sedem skladieb (Somnambul 4:55, Paulovnia 10:52, Mier 3:39, Dunaj 10:25, Tancovať 6:11, Do očí 2:25, Planéty 6:54). Dlhšie skladby (Paulovnia, Dunaj, Planéty) predstavujú kompozičnú, inštrumentálnu a interpretačnú špičku albumu, ktorý je v ďalších skladbách dokladom širšieho skladateľského záberu autora (Tancovať, Do očí, Somnambul). K skladbe Mier (pod ktorej text sa autorsky okrem Martina Turčana výnimočne podpísala aj Michaela Sabo) vzniklo video v réžii Maroša Šlapetu. 

Album Všetko okolo v nás si môžete zakúpiť v sieti Dr.Horák,Artforum alebo v digitálnej verzii tu: https://martinturcan.bandcamp.com/album/v-etko-okolo-v-n-s

Video k skladbe Mier si môžete pozrieť na: http://youtu.be/nTfnRBPZWAo
Facebook: https://www.facebook.com/martin.turcan.music
Bandcamp: https://martinturcan.bandcamp.com
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjuK5PVURCrCvjFyngc0hFg

Zdroj: TS