Martin Husovský zhudobnil prvý krčmikál!

Líder prešovskej Komajoty Martin Husovský zhudobnil pre DJZ divadelnú hru Podivuhodný skon sedliaka Škorca. Hra vznikla k dvestému výročiu narodenia Jonáša Záborského. Dej sa odohráva výlučne v krčme a je o pálenke a vzťahu človeka k nej. Na základe toho prišiel režisér predstavenia Michal Náhlík s žánrovým pomenovaním krčmikál.

Martin Husovský dostal vybrané ľudové texty, ktoré úzko súvisia s dejom. Tie bolo potrebné zhudobniť. K nim pridal hudobník niekoľko inštrumentálnych skladieb. Dôležité bolo zachovať ľudovú líniu piesní. „Od začiatku som vedel, že majú byť tanečné, veselé a plné ľudovej energie. Dôležitú úlohu zohrala harmonika a husle,“ Popisuje charakter piesní Martin Husovský. S nahrávaním mu vypomohli Stano Čorej z Komajoty, ktorý nahrávanie zastrešil technicky, harmoniku nahral Dano Špiner a husle Michal Brandys.

„Najznámejšia je pesnička Na čo pôjdem domov. Ostatné ľudové texty sú zozbierané z celého Slovenska a mnohí ich určite nepoznajú,“ dopåňa spevák na margo výberu piesní. „Zásadným článkom v spojení mňa a folklóru bol nielen pri tejto hre Dano Špiner. Zakaždým si spomeniem na náš krásny výlet do Slavkova, kde som prvý krát v živote dostal podozrenie, že milujem ľudové pesničky. Najmä o tretej nad ránom, keď Dano hral na harmonike,“ smeje sa M. Husovský.

Krčmikál Podivuhodný skon sedliaka Škorca má premiéru 3. februára 2012. Lístky na predstavenie si fanúšikovia divadla môžu zakúpiť priamo v pokladnici Divadla Jonáša Záborského.

Zdroj: Edo Kopček
Publikoval: Redakcia GREGI.NET