Martin E. Kyšperský – Svetr

Brněnský zpěvák, skladatel a multinstrumentalista Martin E. Kyšperský, známý jako frontman kapely KVĚTY, vydává své debutové sólové album. SVETR, jak ho skladatel nazval, je ozvěnou jeho vzpomínek na dětství, pouličních příběhů a zvuků, které během několika let potkával a na různé nosiče, nebo do své paměti, zaznamenával.

Přichází s osobitě zpracovanou hudební výpovědí o panických stresech, že bude válka, horečnatých vizích o oživlém oblečení, několika lovesongy, nebo vzpomínkou na Ivana Luťanského, kterého nikdy neznal. Díky striktní snaze pracovat na desce sám, je SVETR osobním záznamem nejen autorova vnitřního světa, ale i důkazem silné potřeby vyjádřit písní přesně to, jak to chce a cítí jen on.

MEK_SVETR (foto Petr Hegyi)

MARTIN E. KYŠPERSKÝ je brněnský zpěvák, skladatel, textař, hudební producent-aranžér (Mucha, Cermaque), autor hudby pro divadlo (DNO, Divadlo Marta, Městské divadlo Zlín), textař (Lenka Dusilová) a rozhlasový moderátor, multiinstrumentalista a performer. Dlouhá léta má kapelu KVĚTY, ověnčenou mnoha cenami, vlídností posluchačů i novinářů. Ve svých sólových vystoupeních kromě kytary hraje na různé objekty, které si doveze nebo nalezne na místě, vtahuje publikum do koncertu a pracuje s napínavým tichem, melodiemi i velmi agresivním zvukem.

„Album SVETR jsem připravoval několik let. Jednoduše jsem točil doma písničky, kdykoliv to šlo. Když toho začínalo být hodně, už jsem věděl, že udělám desku, a natočím si ji sám. Sobě basákem, bubeníkem, perkusistou, vokalistou, kytaristou, krabičkářem, varhaníkem, synťákem, ukulelem, harmoniem, pianem, banjem, balafonem a podobně. Taky jsem dva roky nahrával různé ruchy ulice a přírody. V jedné skladbě je takhle tajně na zvukovce nahraný i Ondra, bubeník ze Zrní. Zrychlil jsem jeho beatbox a sestřihl z něj smyčku. V „Děvče“ je úplně papírově tenký rytmus z kláves Casio, které mi věnoval v patnácti můj spolužák. Slyšet můžete sirény, vrzající vrata, čajovou soupravu Fikty Kaprála, hračky, holku rozezpívávající se ve vlaku a vlak pod mostem, zahleněné průdušky, Kobzovo piano v Praze na ulici, listí pod nohama, psí funění. V „Ptáci“ je jediný host, Lucie Krpalová. „Podél kolejí“ je velmi radikální cover od skupiny Listolet. Mimo jiné je několik textů reminiscencí na určité věci související s dětstvím. V bookletu je fotka s babičkou a dědou. Celý obal je dílem Janines Jansen, míchal a mastroval Ondřej Ježek v Jámoru. Album vychází u vydavatelství Polí5 na CD a taky (s různými bonusy) na audiokazetě.“ (M.E.K., listopad 2013)

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/66679195″ width=“100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

KŘEST CD:
04. 12. 2013
Kabinet Múz, Sukova 4, Brno
https://kabinetmuz.cz/akce/kvety-hm

HUDBA:
https://poli5.bandcamp.com/album/svetr
https://soundcloud.com/martin-evzen-k
https://bandzone.cz/kyspersky

CREDITS:
Natočil Martin E. Kyšperský doma a Broněk Šmíd ve studiu Indies (2013)
Mix a mastering Ondřej Ježek, studio Jámor.
„Podél kolejí“ je radikální cover písně skupiny LISTOLET.
Ve skladbě „Ptáci“ zpívá Lucie Krpalová, ostatní hudba a slova a zpvěvy M. E. K.

MEK_SVETR_COVER (Janisen Jansen)

TRACKLIST:
01. Vlasy
02. Poslední tank na světě
03. Děvče
04. Bmx abc
05. Italia 90
06. Umírá trpaslíků král
07. Ivan Luťanský ve městě Varosha
08. Letiště
09. V noci se probouzí oblečení
10. Video
11. Útočník
12. Podél kolejí
13. Ptáci
14. Zvony
15. Ukradený diamant

POLÍ5:
Edice Polí pět navazuje na neosamizdatovou vydavatelskou činnost Manuzia z počátku 90. let minulého století. Současné zaměření je na hudbu okrajů (hlavně českou). Dnešní edice sice byla naplánovaná jako „hand made“ artefakt s ediční lepenkovým obalem pro CD-r, ale posledních několik let převažují standardně lisované nosiče (CD, LP), jak v klasických obalech, tak různé digipacky nebi i ten původní lepenkový. V roce 2013 obdrželo vydavatelství Polí5 cenu Vinyla za svou vydavatelskou činnost. https://polipet.cz

Vydáno v r. 2013:
* Muff (CD)
* IQ+1 (CD)
* B4 – Germanium (CD+DVD)
* Moimir Papalescu a Petr Venkrbec (CD)
* Bellevue (Jirucha / Barová / Chaluš) – Sloky o pozdním létě
* Sousedi feat. Dorota Barova – Purpura Echo(CD)
* Tomáš Vtípil / FAQ (LP)
* Skrytý půvab byrokracie – Johoho (CD)
* Ruce naší Dory (CD)
* Živé kvety – Olga ideš…(LP)

Zdroj: Polí5