Martin Chodúr vydáva album vianočných piesní a kolied s názvom „HALLELUJAH“. Nahral ho s Janáčkovou Filharmóniou Ostrava. 

Martin Chodúr si po dvojročnej usilovnej práci splnil veľký sen: nahral album so 60-člennou Janáčkovou filharmóniou Ostrava na čele s dirigentom Markom Prášilom a s repertoárom, po ktorom dlho túžil. Na albume sa podieľal textovo i aranžérsky a spoločne s dramaturgom Janom Adamom zostavili 14 vianočných piesní a kolied. Album pomenovali podľa titulnej piesne Hallelujah.

Nie je to len „ďalší“ album tohto typu. Zvukovo opulentne znejúcu kolekciu skladieb zahajuje snáď najslávnejšia koleda na svete Adeste fideles pastores: https://youtu.be/ekJOcywVzKQ, po dlhej dobe spievaná v češtine pod názvom Jdou zástupy věrných. Ďalej tu fanúšikovia nájdu storočiami či desaťročiami preverené slávne vianočné piesne a koledy z Francúzska, Británie, Ameriky, Čiech a Moravy. Niektoré z nich sú už známe v domácich verziách, iné sú vítaným novým objavom. Všetky dostali jedinečný orchestrálny či kapelový kabát z dielne skvelých aranžérov a starostlivú prácu zvukových majstrov. Spev Martina Chodúra nie je len obyčajným prednesom, ale naozaj prežitým príbehom s duchovnou i ľudskou skúsenosťou.

Titulnou skladbou je svetoznáma Cohenova Hallelujah, avšak zbavená nálepky takzvanej odrhovačky. Prostá pesničkárska predloha získala veľkú inštrumentáciu, v ktorej sa však nestratilo pôvodné textové poslanie, presahujúce omieľanie skladby v talentových súťažiach. Väčšina ostatných skladieb taktiež využíva filharmonický zvuk, od ľudových pastoreliek cez klasické vianočné melódie či americkú zasneženú romantiku až po melodicky mohutnú tému The Power Of Love britskej skupiny Frankie Goes To Hollywood. Martin sám si jednu skladbu kompletne zaranžoval, štyri prevzaté otextoval (Deck The Halls, Coventry Carol, Guardian Angels a Mary, Did You Know?) a ďalšiu s názvom la mít rád celú napísal.

Čo historicky prvého víťaza talentovej súťaže Česko Slovensko hľadá Superstar a majiteľa sýteho barytónu Martina Chodúra priviedlo k rozhodnutiu nahrať po troch albumoch s vlastnou tvorbou (Let’s CelebrateManifest Martin Chodúr 3) vianočný album? 

„Na vianočný repertoár som sa rozhodol sústrediť i preto, že vianočné koledy a piesne spievam tiež svojmu synovi Martínkovi, ktorý sa narodil 1. januára 2016. Ukázalo sa, že ich má rád a dokáže pri ich počúvaní pokojne sedieť a pekne počúvať. Teda, ak práve netancuje po celom byte! Koledy a vianočné piesne sú súčasťou našej spoločnej kultúry a je dôležité, aby sme ich uchovali aj pre ďalšie generácie. Nikto si ku koledám nevybuduje vzťah, pokiaľ ich počuje iba v škole alebo v televízii. Počuť ich z úst svojich rodičov, v tej krásnej atmosfére sviatkov, je nenahraditeľné. Práve tomuto pocitu sa chcem priblížiť na tomto albume aj na svojich vianočných koncertoch. Mám pocit, akoby som ich spieval sám svojmu synovi, a nielen cudzím ľuďom v tme. Sú to pre mňa magické okamihy a ja dúfam, že pre poslucháčov budú tiež,“ upresňuje spevák.

Na vydanie albumu nadviaže niekoľko vianočných koncertov. 6. decembra s Radkou Fišarovou, s Karlovarským symfonickým orchestrom a s dirigentom Janom Kučerom vo Veľkej sále hotela Thermal v Karlových Varoch, 12. decembra s Komornou filharmóniou Pardubice a s dirigentom Markom Štilcom v pardubickom Dome hudby a 20. decembra s Janáčkovou filharmóniou Ostrava s dirigentom Markom Prášilom v ostravskom Gongu.

Vianočné piesne a koledy Martina Chodúra s názvom Hallelujah vydáva Supraphon na CD s obsiahlym bookletom i digitálne.

Zdroj: TS