Martin Brunner a Markéta Foukalová vydávají nový videoklip Nadchází den v režii Terezy Vejvodové

Snové obrazy citlivě se snoubící s hudbou Martina Brunnera a textem básnířky a překladatelky Věry Koubové ztvárnila ve videoklipu písně Nadchází den oceňovaná režisérka Tereza Vejvodová.

Nadchází den je skladbou z desky Svou chvíli vydané labelem Animal Music v červnu tohoto roku. Album obsahuje osm básní Věry Koubové, které zhudebnil pianista a skladatel Martin Brunner pro zpěvačku Markétu Foukalovou a Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

„Jako vánoční dárek jsme sobě i našim posluchačům nadělili zbrusu nový klip nesmírně talentované Terezy Vejvodové, která poezii celé skladby krásně propojuje a doplňuje. Máme z videa velkou radost,“ říká Markéta Foukalová.

Nahrávka vznikla během koncertu v sále multikulturního centra DOX v Praze pod taktovkou dirigenta Marko Ivanoviće. Klasické hráče symfonického orchestru doplňují dva jazzoví klavíristé Vít Křišťan a autor hudby Martin Brunner. Svou chvíli zcela přirozeně propojuje světy klasické, jazzové a popové hudby, spolu s klipem pak vytváří doslova audiovizuální zážitek.

Martin Brunner je skladatel, klavírista a klávesista. Ve svých autorských projektech spolupracuje s nejvýznamnějšími osobnostmi české jazzové scény. Patří mezi výrazné progresivní skladatele své generace, pod svým jménem vydal pět autorských alb. Skládá hudbu pro oceňovaný big band Concept Art Orchestra a klasické komorní soubory. Jako sideman příležitostně spolupracuje s řadou osobností české hudební scény napříč žánry.

Markéta Foukalová je zpěvačka s přesahy do hudební i textové tvorby. Pohybuje se často na pomezí žánrů od popu, jazzu až k elektronice či soudobé vážné hudbě. Je vyhledávána předními hudebními osobnostmi a tělesy, jakými jsou Michal Pavlíček, Michal Prokop, Jasná Páka a mnoho dalších. Za povšimnutí stojí její domovská kapela Lanugo, se kterou chystá svou pátou desku. Vyučuje zpěv na konzervatoři a vede úspěšný dětský sbor Beznot.

Tereza Vejvodová je oceňovaná filmařka. Její krátké autorské filmy již získaly řadu ocenění a nominací na mnoha festivalech u nás i v zahraničí. Nejvýznamnější z nich je film Vymezení. Jako tvůrce videoklipu je podepsána například pod písní Just Be You Kláry Vytiskové.

Naživo vystoupí Brunner s Foukalovou a pianistou Janem Alešem 17. prosince v Divadelním klubu v Poličce, kde zazní komorní podoba písní z alba Svou chvíli v netradičním obsazení. Zpěv doprovodí dva klávesové nástroje a představí skladby ve volnější podobě s větším podílem improvizace.

Zdroj: TS