Mária Čírová prináša z Talianska AVRAI: Medzinárodnú spoluprácu s hviezdou z Neapola – Gianlucom Capozzim.

Speváčka Mária Čírová aktuálne boduje v hitparádach so singlom Unikát. Svojim fanúšikom v týchto dňoch navyše prináša malé letné hudobné prekvapenie, ktorým im skráti čakanie na ďalší singel i na svoj nový album. Týmto hudobným prekvapením je špeciálna talianska adaptácia jej piesne Chýbaš v podobe slovensko-talianskeho dueta so spevákom Gianlucom Capozzim. Skladbu s názvom Avrai predstavujú v premiére práve dnes.

Mária Čírová neúnavne pracuje na novom štúdiovom albume, ktorý fanúšikom predstaví už túto jeseň. Aby svojim priaznivcom skrátila čakanie na novú dosku, prináša im taliansku verziu jednej zo svojich najobľúbenejších skladieb – medzinárodnú spoluprácu s talianskym kolegom Gianlucom Capozzim, skladbu Avrai. 

Zo skladby Chýbaš je AVRAI

„S nápadom na spoluprácu prišla moja kamarátka Monika Paliatková, ktorá bola na dovolenke v Neapole. Ukázala Gianlucovi pár mojich skladieb a on sa hneď rozhodol pre spoluprácu!“ objasňuje netradičný štart hudobnej spolupráce Mária. Z nového projektu má veľkú radosť. Jej taliansky kolega si totiž zamiloval jednu z jej najväčších hudobných srdcoviek – emotívnu baladu Chýbaš. „Gianluca je medzi umelcami v Neapole pojem. O inej slovenskej umelkyni ani nebola reč. Máriina hudba ho okamžite chytila za srdce,“ prezrádza Monika Paliatková, iniciátorka výnimočného slovensko-talianskeho projektu.

„Monika mi ukázala Máriine videoklipy a hneď som ju požiadal, aby zorganizovala túto spoluprácu!“ dopĺňa ju Gianluca. „Pôvodne som chcel pre nás napísať celkom novú pesničku ja sám s mojím bratom, ale po vypočutí Máriinej balady Chýbaš som sa rozhodol, že upravíme hudbu a ja ju nanovo otextujem v taliančine,“ dodáva spevák na margo toho, ako vznikla nová talianska adaptácia Máriinej skladby Chýbaš.

„Gianlucovi sa skladba Chýbaš veľmi páčila a povedal, že by veľmi pekne vyznela v taliančine. Pár dní na to nám poslal text a rozhodli sme sa to nahrať,“ dopĺňa Mária.

avrai06

Bratislava + Neapol = AVRAI

Pieseň Avrai je skutočne medzinárodnou spoluprácou. Dôkazom je fakt, ako jednotlivé jej zložky vznikali súčasne na Slovensku i v Taliansku. Zatiaľ čo pôvodná predloha Chýbaš je čistokrvná slovenská skladba, jej adaptácia Avrai má už talianskeho autora. Zatiaľ čo nové talianske spevy do skladby sa nahrávali v Bratislave, celá hudobná produkcia a aranžmány piesne už vznikali v Gianlucovom domovskom štúdiu v Neapole. To však stále nie je všetko. K piesni vznikol tiež videoklip – ten je dielom slovenskej produkcie – nakrúcal sa pod taktovkou režiséra Martina Hudáka v Bratislave. „Námet vymyslel režisér Martin Hudák. Ide o zaľúbený pár, v ktorom došlo k nejakej kríze a keď už sa majú konečne stretnúť a udobriť, stretnutie im nevyjde, pretože sa v hoteli minú. Proste ten chalan bol asi dosť netrpezlivý J!“ vysvetľuje Mária.

avrai01

Gianluca Capozzi: „Slovensko je fantastická zem!“

„Práca s Máriou bola skvelá, pretože má silné umelecké cítenie. Hneď sa vedela vžiť do môjho umeleckého sveta a ja do jej,“ pochvaľuje si Gianluca svoj najnovší vydarený medzinárodný projekt a prezrádza, že nad žiadnou inou slovenskou speváčkou ani neuvažoval. „Máriu som si vybral pre jej jasné cítenie talianskej muziky, ktoré vždy mala a ktoré cítiť z jej piesní.“ Ako priznáva, pri práci s Máriou si veľmi obľúbil aj Bratislavu a Slovensko. „Vidím Slovensko ako fantastickú zem. Voľnosť a mentalita ľudí v mnohých pohľadoch je rovnaká s mojou. Milujete kultúru a umenie rovnako ako ja!“  

„Bola to naozaj super spolupráca, Gianluca je absolútny profesionál!“ dodáva Mária, ktorá sa prostredníctvom skladby Avrai vyznáva zo svojej veľkej lásky k Taliansku a talianskej kultúre. „Minulý rok som sa dosť intenzívne venovala taliančine, lebo sa mi ten jazyk aj krajina veľmi páči. Tento rok som dosť pracovne vyťažená, čiže budem sa musieť do toho jazyka zase dostať. Ale asi sa mi to podarí až na dovolenke.“

Ako Mária i Gianluca prezrádzajú, umelecká chémia medzi nimi funguje tak dobre, že by boli obaja radi, aby Avrai nebol ich prvou a zároveň poslednou spoluprácou. „Keď sme tú skladbu nahrali, bavili sme sa, že by sme ju mohli aj niekde zahrať. Možno urobíme nejaký taliansko-slovenský večer a tam dáme spoločný koncert. Najlepšie by bolo na Slovensku aj v Taliansku.“

Dueto Avrai je už druhou medzinárodnou spoluprácou Márie Čírovej. Prvou zahraničnou hudobnou spoluprácou slovenskej divy bola skladba Vloupám se s českou kapelou O5 a Radeček, ktorá zaznamenala v Českej republike veľký úspech. „Ak sa vydarí v budúcnosti aj nejaká ďalšia, budem sa iba tešiť. Hudba je medzinárodný jazyk,“ dodáva Mária na záver.

avrai03

Gianluca Capozzi (BIO)

Gianluca Capozzi je taliansky spevák, ktorý sa preslávil predovšetkým v oblasti Neapola. Má na konte 7 štúdiových albumov. V roku 2002 prvýkrát úspešne atakoval talianske hitparády singlom RestaV roku 2008 zaujal taliansku hudobnú scénu úspešným singlom Io ci saròV roku 2009 zaujal videoklipom k piesni Di Te. V roku 2010 vystúpil na odovzdávaní hudobných cien Venice Music Awards, v rámci ktorých bol ocenený soškou City of Venice. Rok 2013 prináša výrazný singel CadeTen vychádza v roku 2014 na novom albume Tra le cose che ho spolu so singlom Il mio errore da rifareOkrem hudobnej sféry sa Gianluca Capozzi presadil i v televízii a divadle.

Diskografia Gianlucu Capozziho:
1994 – Tra musica e poesia (Zeus Record, CD:ZS3612 – MC:ZS3614)
1996 – A spasso nell’anima (Zeus Record, CD:ZS4442 – MC:ZS4444)
1998 – Sono come sono (Zeus Record, CD: ZS4792 – MC: ZS4794)
2000 – Ogni giorno di più (Zeus Record, CD:ZS4972 – MC: ZS4974)
2002 – Sarò musica (Zeus Record, CD:BRC30012 – MC: BRC30014)
2002 – Da ieri a sempre (Zeus Record, CD:ZS5182 – MC:ZS5184)
2004 – Parlerai di me (C & C PRODUZIONI)
2005 – Sei (Zeus Record, CD:BRC30072 – MC:BRC30074)
2010 – E poi arrivi tu (Edel, CD:0205510TRZ)
2014 – Tra le cose che ho (Rosso al Tramonto, CD:01/2014)

https://mariacirova.sk/
www.facebook.com/mariacirova
www.instagram.com/mariacirova

Zdroj: SOUL FOR SHOW
Foto: Martin Hudák