Marcin Wrona na Barbakane 2012!

Filmová časť festivalu Barbakan 2012 prinesie do Banskej Bystrice okrem množstva kvalitných filmov aj niekoľko významných hostí z radov ich tvorcov.

Medzi takých bez pochýb patrí aj úspešný filmový, televízny a divadelný režisér a scenárista Marcin Wrona, ktorého profilová prehliadka tvorí jednu zo sekcií tohtoročného filmového programu.

Marcin Wrona sa narodil v roku 1973 v poľskom Tarnówe, absolvoval filmovú vedu na Jagiellońskej univerzite v Krakove a réžiu na Fakulte rádia a televízie Sliezskej univerzity v Katoviciach, na ktorej od roku 2006 aj prednáša. Študoval tiež na filmovej škole Andrzeja Wajdu a Binger Film Institute v Amsterdame.

Už absolventským filmom Človek magnet (Czlowiek magnes, 2001) zaujal na prestížnom newyorskom festivale Tribeca a v roku 2002 si odniesol špeciálne uznanie poroty a cenu Student Visionary Award. Film rozpráva skutočný príbeh Marcinovho otca, hypnotizéra a liečiteľa, ktorý dokáže pomôcť komukoľvek, okrem seba.

V ďalšom krátkom filme s názvom Telefón (Telefono, 2004), ktorý sa objavil na kolekcii filmov Pedra Almodóvara, sa scenárista a režisér Wrona pohráva s myšlienkou, ako by Almodóvar zareagoval, keby mu jedného dňa zatelefonovala postava jeho nového scenára.

Na poli celovečerného filmu Marcin Wrona debutoval snímkou Moja krv (Moja krew, 2009), ocenenou na viacerých poľských i zahraničných filmových festivaloch. Profesionálny boxer Igor, ktorému v nej doktor oznámi, že mu ostávajú posledné mesiace života, sa rozhodne po sebe zanechať na svete potomka. Vhodnou matkou sa zdá byť vietnamské dievča Yen Ha, ochotné dieťa vynosiť výmenou za poľské štátne občianstvo. Dočasný vzťah dvoch odlišných pováh a kultúr skomplikuje láska…

Zatiaľ posledným Wronovým filmom je Krst (Chrzest) z roku 2010, ponurý príbeh dvojice kamarátov – Michala a Janeka, stretávajúcich sa po rokoch pri príležitosti krstu Michalovho syna. Janek ostáva zaskočeným výraznou premenou svojho kamaráta z drsného a rázneho chlapa na rodinne založenú cintľavku. Veci však nie sú jednoznačné tak, ako by sa mohlo zdať. Michala prenasleduje jeho zločinecká minulosť a bývalí kumpáni sa mu vyhrážajú smrťou.

Festival Barbakan 2012 sa bude v Banskej Bystrici konať v dňoch 10. – 14. októbra 2012. Ešte stále sa môžete zaregistrovať na www.barbakanfest.sk a zúčastniť sa filmovej časti festivalu za symbolický poplatok. Registrácie na študentské a dôchodcovské akreditácie končia 25.9.2012.

Zdroj: OZ Vresk Factory