Mara Ohman prekračuje hranice v Galérii Starý Avion

Hranice nejasné: prekročenie povolené je názov výstavy diel výtvarníčky a poetky Mary Ohman, ktorú otvorili v Galérii Starý Avion na Americkom námestí v Bratislave. Prezentuje kresby aj asambláže, v ktorých autorka reaguje na okolitý svet, a ktoré sú zároveň súčasťou jej intímnej výpovede. Výstava potrvá do 15. 2. 2024.

Kurátor výstavy, historik a teoretik výtvarných umení Ľudovít Petránsky priblížil tvorbu Mary Ohman ako zábavu s neistým koncom, ktorý môže byť skvelým pokračovaním. „Nejasnosť nie je pre Maru Ohman hranicou, je stimulom pre prekračovanie menších i väčších prekážok, hľadá nové výtvarné výzvy, reaguje na objavy. Svet okolo nás je v Marinom podaní  abstraktnejší a možno aj experimentátorskejší,“ uviedol Petránsky.

Umelkyňa, výtvarníčka, poetka, rozprávačka príbehov Mara Ohman sa narodila v Bratislave ako Mária Nováková. Vyštudovala ochranu a tvorbu v pamiatkovom prostredí na Fakulte architektúry STU v Bratislave a na Katolíckej univerzite v Leuvene v Belgicku. Pôsobila v rôznych developerských firmách, ale aj ako šéfredaktorka odborného časopisu ASB. Absolvovala hodiny kresby pod vedením výtvarníka Andreja Augustína, v Academy Atelieri a v ateliéri Miró.

Výtvarné umenie je pre Maru Ohman formou ako pravdivo vypovedať o sebe, svojej ceste a vonkajšom svete a spoločnosti.  „Vo svojej tvorbe kladiem dôraz na autenticitu. Nebojím sa intímnej výpovede. Kľúčový je pre mňa prítomný moment, nádej a presvedčenie, že odpovede na zásadné otázky človek dokáže nájsť v sebapoznaní. Pointu ponúkam vyextrahovanú do jednoduchosti, alebo ju v niekoľkých plánoch ukrývam do viacerých vrstiev,“ opisuje svoju tvorbu Mara Ohman. Výstava Hranice nejasné: prekročenie povolené ďalej poputuje do Berlína. Na jeseň autorka pripravuje ďalšiu výstavu v Kaštieli v Modre.

„Teším sa, že naša galéria sa stala jednou z dôležitých zastávok na Marinej tvorivej ceste. Som rada, že pozná svoje hranice, ktoré sa však nebojí prekračovať a sú pre ňu výzvou. Výsledok jej odvahy je teraz tu, v našom komunitnom priestore – v Galérii Starý Avion,“ povedala majiteľka galérie Jana Chrappová.

Výstavu obrazov Mary Ohman si môžu návštevníci Galérie Starý Avion pozrieť denne okrem nedele v pondelky, stredy, piatky a soboty od 10 do 14 h a v utorky a štvrtky od 16 do 19 h. V sobotu 3. 2. autorka pozýva na komentované prehliadky. V Galérii bude pre záujemcov k dispozícii od 14 do 17 h. Verejná finisáž výstavy bude vo štvrtok 15.2.

Viac informácií na na www.instagram.com/galeria_stary_avion, www.maraohman.com alebo na galeriastaryavion@gmail.com a +421 904 107 951 (galéria).

Komunitný priestor Galéria Starý Avion vznikol v apríli 2023 na Americkom nám. 1 v Bratislave. Sídli v národnej kultúrnej pamiatke, v  dome Avion, ktorý bol vyhlásený v celonárodnej ankete za stavbu storočia v kategórii obytných budov. Galéria je miestom pravidelných kultúrnych akcií, stretnutí, tvorivých workshopov, komorných koncertov, diskusií, výstav, kurzov, aktivít pre deti aj dospelých.

Zdroj: TS