Maliarku Ritu Koszorús inšpiruje dadaizmus, bauhaus aj berlínske metro.

Rita Koszorús bude vystavovať v bratislavskej Galérii Čin Čin. Jej výstava nesie názov “schMERZraum”, čo je slovná hračka odvolávajúca sa na tvorbu avantgardného výtvarníka Kurta Schwittersa a jeho „vlastného dada“. „Rita posunula esenciu medzivojnovej abstrakcie do svojej vlastnej roviny, za ktorú sa nemusí hanbiť. Bez tabletu, bez Photoshopu a bez pózy. Len ona a milión nápadov. Keby kubisti žili dnes, prišli by na jej vernisáž,“ napísal garant projektu, dizajnér Maroš Schmidt. Otvorenie výstavy sa uskutoční 8. októbra o 18:00 hod., výstava potrvá do 31. októbra 2019. 

„Tvorí ako príroda. Nepozná hranice, ktoré by jej zväzovali ruky, neživí maniéru, pre ktorú by sa musela vzdať slobody a netrápi sa násilným hľadaním originality. Radšej sa nechá prekvapiť syntézov vlastných výrazových prostriedkov, ktorých je tak veľa, že pripomínajú slovnú zásobu. Nachádza ich v „grafobatike“, „merzbrushi“ alebo v ďalších vlastných výtvarných experimentoch. V jej ateliéri sa nemaľuje nič čo by sa mohlo pokaziť. Nič sa nevyhadzuje. Je dokonalý bezodpadový umelec,“ povedal vedúci Slovenského múzea dizajnu Maroš Schmidt, ktorý tvorbu mladej maliarky roky sleduje.

Výstava Rity Koszorús v Galérii Čin Čin má byť pokračovaním jej novej série nazvanej “schMERZbild”, ktorú začala rozvíjať začiatkom tohto roka počas svojho pobytu v Berlíne. Toto mesto ju inšpiruje najmä svojou aurou a históriou, no z formálneho hľadiska  aj architektúrou, urbanizmom, či stanicami metra. Dôležitou súčasťou autorského projektu bol aj dlhodobý výskum, ktorým mapovala modernistické formy a ich presahy do súčasnej kultúry.

Názov výstavy je kombináciou časti priezviska Kurta Schwittersa a názvu Merz. Touto jednoduchou kombináciou vzniká slovo SchMerz – BoLesť. Veľké písmeno M v názve odkazuje na Merz a v slovenskom ekvivalente sa tejto funkcie ujalo písmeno L, ktoré v Bolesti odhaľuje Lesť,“ vysvetľuje Rita Koszorús.

Vizuálny charakter diel – najnovšej série malieb a koláží – nadväzuje na autorkinu predchádzajúcu sériu malieb s názvom Hypnotime Stranger Things Collection, pre ktoré sa centrálnym motívom stala samotná abstraktná maľba.

Od štúdia maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave Rita hľadala taký maliarsky prejav, ktorý by jej dodával dostatok slobody. Prešla konkrétnejšou, no expresívnou maľbou, témami identity a umeleckej prevádzky, aby nakoniec jej obrazotvornosť dozrela až do súčasnej podoby. Všetok tento čas bol potrebný na to, aby si Rita našla svoju tému, aby si našla polohu, ktorá jej najviac sedí, aby sa cítila slobodne a robila konečne to, čo naozaj chcela,“ napísala kurátorka výstavy Barbora Komárová.

Tohto roku samostatne vystavovala maliarka v Banskej Štiavnici (BERLINER LUFT, ArtCafé, Banská Štiavnica, kurátorka: Juliana Mrvová), vlani v Galérii 19 (HYPNOTIME, Galéria 19, Bratislava, kurátor: Bukta Imre) a v roku 2017 v bratislavskej Dot Contemporary gallery (HATER PAINTER, Dot Contemporary gallery, Bratislava, kurátorka: Simona Bérešová).

Rita Koszorús sa dlhodobo zaoberá otázkami identity, pôvodu a jeho prejavmi v kontexte medziľudských vzťahov, mentality ľudí a výraze v umení. Spočiatku téma identity sa dotýkala najmä jej národnostnej povahy, momentálne však hľadá charakteristiky v rovine postsocialistickej spoločenskej identity v rámci našej geografickej oblasti, ale i identitu maľby ako média v súčasnosti.

Rita Koszorús (1989) študovala grafiku a maľbu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a na maďarskej univerzite výtvarných umení v Budapešti. V Budapešti absolvovala v roku 2016 aj rezidenčný pobyt v štúdiu FKSE, v rokoch 2018 a 2019 absolvovala rezidenčný pobyt v IAM Berlíne. Vo svojej tvorbe sa popri maľbe venuje aj jej presahom do iných médií ako je akčné umenie či video. Žije a tvorí v Bratislave.

Zdroj: TS