Mafia Corner a Tereza Kerndlová vs. násilie, týranie, strach…

Každý piata žena na Slovensku a v Česku je týraná. Túto trinástu komnatu našej spoločnosti sa v závere minulého roka rozhodla otvoriť Mafia Corner. Na tabuizovanú tému domáceho násilia upozornila singlom Byť, či nebyť. Pieseň autorského dua Toy Boy – Randy, ktorým v štúdiu za mikrofónom vypomohla Tereza Kerndlová, sa okamžite stala hitom najväčších českých rádií.

S fyzickou, či psychickou formou tyranie sa stretol každý z nás, no keďže táto téma je stále zametaná pod koberec, pokroky v riešení tohto problému sú stále v nedohľadne. Mafia Corner uviedla nový singel symbolicky v novembri, pretože práve tento mesiac je spojený s bojom proti domácemu násiliu.

Tereza Kerndlova 1

„Mnoho žien si myslí, že problémom sú ony a od svojho partnera si takéto správanie zaslúžia. Tým, že o tom nehovoria nahlas, upadajú do ešte väčšej priepasti. Najviac ma však zaráža, že vo väčšine prípadov si agresor, ktorý by mal byť trestne stíhaný, chodí s úsmevom po svete a chváli sa tým, aký je nedotknuteľný,“ zdôraznil Randy.

S myšlienkou nahrať skladbu so silným posolstvom prišiel Toy Boy, pretože ho šokovali výpovede žien o ich životných osudoch. Dni prežité v strachu, facky, kopance, psychický teror, dokonca aj znásilnenia… Toto všetko ho nenechalo ľahostajným najmä v dobe, kedy mediálna mašinéria umelo pracuje s obrazom modernej a úspešnej ženy, no ak sa niekto do tejto škatuľky nehodí, ostáva mimo hry.

„V médiách sú čoraz častejšie prezentované príklady nezávislých žien, ktoré sú pripravené ovládnuť svet. Väčšina pop star sú však iba produkty konzumného priemyslu, ktorý sa z tohto ich umelého imidžu snaží len vtĺcť prachy. Bohužiaľ, nikto sa nezaoberá a nepoukazuje na problém domáceho násilia, lebo to nie je cool, pritom každá piata žena na Slovensku a v Česku je týraná,“ kritizoval Toy Boy.

Jasný odkaz o nádeji a sile postaviť sa tyranii tvárou v tvár podporuje aj videoklip z dielne Rola Vranika. Keďže Mafia Corner nechcela lacným spôsobom šokovať vykalkulovanými scénami, pred kamerou sa objavila iba Tereza. Sama v prázdnej hale upozorňuje na samotu žien, čo je zároveň výzvou pre spoločnosť, aby pred domácim násilím nezatvárala oči.

Mafia Corner (Promo foto)

„Veľa žien sa so svojim trápením nezdôveruje a akékoľvek indície, napr. modriny na tele, dokážu pred okolím dobre maskovať. Priala by som si, aby táto skladba pomohla k odhodlaniu urobiť niečo so svojim osudom nielen samotné ženy, ale aby aj spoločnosť bola vnímavejšia. Pretože ak nenájdu silu ony, môže im pomôcť niekto z blízkeho okolia,“ zdôraznila Tereza Kerndlová.

Zdroj: GRAND STUDIO, s.r.o.