Maduar si Barbaru pripomenie výročným turné, súťažou pre mladé talenty i pamätnou tabuľou v Košiciach

MADUAR venuje svoje turné pamiatke na Barbaru Haščákovú – výťažok z koncertov plánuje použiť na jej pamätnu tabuľu v Košiciach, ako aj na súťaž nesúcu jej meno, ktorou podporí spevácke talenty.

Skupinu MADUAR zasiahla správa o úmrtí ich bývalej speváčky Barbary Haščákovej v čase, keď finalizujú prípravy na oslavy 30. výročia na českej a slovenskej hudobnej scéne, spojené s debutovým albumom I Feel Good, na ktorom sa predstavila aj Barbara. Na jej počesť sa preto rozhodli zmeniť celé turné, vrátane záverečného megakoncertu v bratislavskej NTC aréne, na špeciálnu spomienku, ktorú chcú bratia Matyinkovci venovať svojej ex-kolegyni.

Je veľmi tragické, že s Barbarou sa už nebudeme môcť nikdy stretnúť na jednom pódiu. Je to však akási zvláštna hra osudu, že sme ju stratili práve v čase, keď doťahujeme práce na našej budúcoročnej koncertnej šnúre, na ktorej sme prostredníctvom Laterny Magiky – technológii umožňujúcej spojiť živý koncertný prejav s filmovou produkciou na veľkoplošných LED obrazovkách – plánovali priniesť všetkých našich bývalých členov a spolupracovníkov na jedno pódium a odohrať naše hity v pôvodných zostavách aj s originálnymi hlasmi, vrátane Barbary, ktorá si takto mala s nami “zaspievať” hity z nášho prvého albumu – I Feel Good, Do It a Anjel. A to s využitím našich archívnych videozáznamov, ktoré doteraz neboli nikdy zverejnené, ako aj koncertných záznamov či originálnych videoklipov z toho obdobia. Keďže koncert je postavený tak, že mapuje celý náš maduarsky príbeh od našich začiatkov až po súčasnosť, momentky z rokov 94-95, keď sme uspeli v Čechách a na Slovensku, sú mimoriadne emotívne. Prvé vypredané koncerty, prvé víťazstvá v hitparádach, prvé autogramiády, vrátane tej pražskej s Terezkou Pergnerovou, na ktorú prišlo viac ako 5 tisíc ľudí a museli kvôli nám odkláňať dopravu v centre Prahy – z toho všetkého sme mali úplne zimomriavky, keď sme to v strižni pripravovali pre už spomínanú videoprojekciu. Alebo počuť Barbarin 14-ročný hlas, ako spieva Anjela s našou doprovodnou kapelou, to sú proste mimoriadne silné momenty, ktoré teraz po tom, čo nás opustila, nabrali úplne iný rozmer.”, uviedol Ladislav Matyinko, zakladajúci člen Maduaru.

Táto časť koncertu bude s ohľadom na situáciu tak srdcervúca a dojemná, až som si nie istý, či to budeme vedieť zvládnuť, pretože v týchto chvíľach sa nám určite budú tisnúť slzy do očí, a zrejme nielen nám. Bude to však naša pocta jednému z najväčších speváckych talentov súčasnosti a svojím spôsobom bude nielen dôstojná, ale aj nádherná, pretože nám bude pripomínať Barbaru takú, ako sme ju spoznali my, keď sme ju objavili ako mladé dievča v Košiciach – zrodenú pre spev, plnú života, s celou kariérou pred sebou. Budú to okamihy, ktoré navždy zostanú v našich srdciach, pretože to bude posledný krát, kedy sa objavíme s Barbarou na jednom pódiu, aj keď len prostredníctvom technológií. A tak, ako sme ju fanúšikom v Čechách a na Slovensku pred 30. rokmi priniesli, tak sa s ňou spolu s fanúšikmi aj rozlúčime. Aj preto bude toto turné pre nás výnimočné a venujeme ho jej spomienke.”, doplnil Juraj Matyinko.

A bratská dvojica to nemyslí len symbolicky, ale aj praktickými činmi. Rozhodli sa, že z časti koncertných príjmov vytvoria fond, ktorý použijú na osadenie pamätnej tabule v Košiciach na mieste spätom s Barbarou a tiež v spolupráci s košickými konzervatóriami zrealizujú spevácku súťaž na podporu mladých talentov, nesúcu jej meno.
Pri vytvorení pamätnej tabule by sme radi oslovili Barbarinho brata Andreja, aby sa spoludieľal na jej výtvarnom stvárnení ako aj výbere miesta. Vieme si predstaviť budovu ZUŠ-ky, ktorú navštevovala, alebo košický Kulturpark, ktorý je aktuálne centrom kultúry tejto východoslovenskej metropoly.

Rovnako chceme finančne prispieť a organizačne pomôcť s realizáciou prvého ročníka talentovej súťaže, ktorá by pokračovala aj v nasledujúcich rokoch, a podporiť tak nielen mladé spevácke talenty, ale zachovať tým Barbarinu pamiatku pre ďalšie spevácke generácie ako v Košiciach, tak aj na celom Slovensku. Už máme pripravený koncept priebehu súťaže, účastníkov poroty i hosťujúcich účinkujúcich pre úvodný ročník. Veríme, že to bude mať dobrý ohlas a pomôže to mladým spevákom a speváčkam pri naštartovaní ich kariéry.

Na záver by sme radi poďakovali všetkým, ako fanúšikom Barbary, tak aj tým našim, za obrovskú vlnu podpory a dojímavé slová sústrasti príchádzajúce z celých Čiech a Slovenska pod naše dve spomienkové videá venované Barbare, ktoré majú už viac ako 1 milón vzhliadnutí, čo je priam neuveriteľné. Dovoľte, aby sme tieto odkazy presmerovali tam, kam skutočne patria, a to jej rodine, ktorej ešte raz vyjadrujeme úprimnú sústrasť.”, uzavreli obidvaja bratia.   

Všetky informácie spojené s oslavami 30. výročia skupiny MADUAR budú postupne zverejnené na webstránke kapely a jej sociálnych sieťach, vstupenky na spomienkový megakoncert v bratislavskej NTC aréne si fanúšikovia nájdu na Predpredaj.sk

Zdroj: TS