Mácháč 2013 – Oficiálne vyjadrenie usporiadateľa.

Třináctý ročník festivalu Finlandia Mácháč je minulostí. Ve dnech 23. a 24. zavítalo na pláž Klůček u Máchova jezera rekordních 20 000 návštěvníků, kteří do posledního místa zaplnili vyprodanou kapacitu areálu.

Festival proběhl přesně takový, jaký jsme si všichni na začátku přáli – za naprosto ideálního počasí se sympatickými návštěvníky, které spojuje skvělá taneční hudba. I z ohlasů, které slýcháme od vás, máme pocit, že to není jen náš dojem, natož klasické festivalové klišé, které pořadatel musí napsat, aby si udělal radost.

DSC_0641

Situace vyprodaného festivalu, která naposled nastala před pěti lety, kdy do Doks zavítal Tiësto, však zaskočila mnohé pravidelné návštěvníky, kteří nechávají nákup vstupenek na poslední chvíli, případně plánují, že si obstarají vstupenku až na místě v den konání festivalu. Den před festivalem jsme přidali do prodeje limitovanou edici vstupenek v počtu 600 ks, abychom dali možnost např. těm, co už mají zaplacené ubytování, ale nemají vstupenku.

Další prodej vstupenek již nebyl možný, přestože poptávka byla obrovská. Kapacita areálu je však daná a pro nás je nemyslitelné ji překračovat na úkor bezpečnosti návštěvníků a snížení komfortu. Ač to někteří neslyší rádi, tak ve chvíli, kdy byl festival vyprodán, se pro nás stali prioritou ti, kteří si vstupenku zakoupili včas a my jim na oplátku měli nabídnout festival, ze kterého si neodnesou jen vzpomínky na nekonečné fronty na vstupu do areálu a na barech, přelidněnou pláž, nedostačující sociální zařízení nebo dokonce zranění.

DSC_0569

Letošní festival byl pro nás však zlomový nejen z pohledu prodeje vstupenek. Festival získal přízeň zásadního partnera – Finlandia Vodka, díky němuž jsme mohli zcela inovovat hlavní stage a přivézt zásadní umělce světové taneční scény. To je i směr, kterým se chceme ubírat příští rok, kdy bychom chtěli celou show rozšířit o další interaktivní prvky a posunout tak laťku festivalu zase o něco výš.

Poděkování patří nejen všem návštěvníkům za skvělé dva dny s fantastickou atmosférou, ale také realizačnímu týmu, vystupujícím umělcům, barmanům, brigádníkům, bezpečnostní službě, mediálním partnerům a sponzorům za důvěru v náš projekt.

DSC_1407

Zvláštní poděkování za vstřícnost a dlouhodobou přízeň si zaslouží zastupitelé města Doksy. Děkujeme také obyvatelům města za toleranci a shovívavost.

Těšíme se na vás příští rok na Finlandia Mácháči 2014!
NRG production, pořadatel festivalu

www.festival-machac.cz
www.facebook.com/festival.machac

Zdroj: NRG production