Lukáš Oravec Quartet Fall Tour 2013.

Quartet slovenského jazzového trumpetistu Lukáša Oravca je zostavený z mladých talentovaných hudobníkov tvoriacich mladú Slovenskú jazzovú generáciu. Sú to študenti a bývalí študenti renomovaných zahraničných akadémii v Rakúsku, Dánsku, Polsku a Čechách.

Repertoár LOQ je založený na kompozíciach autorov domácej jazzovej scény a trumpetových velikánov formátu Freddie Hubbard, Tom Harrell, Clifford Brown či Woodie Shaw. V kvartete hosťuje fenomenálny a popredný maďarský saxafonista Gábor Bolla!

LUKÁŠ ORAVEC QUARTET (SK/HU) feat. Gábor Bolla (HU)
Lukáš Oravec – Trumpet, Flugelhorn (SK)
Gábor Bolla – Tenor Saxophone (HU)
Jakub Tököly – Piano (SK)
László Csízi- Drums (HU)
Róbert Ragan Jr. – Doublebass (SK)

GÁBOR BOLLA – Narodený 15. októbra 1988. Vo veku desiatich rokoch začal hrať klasickú hudbu na klarinet. Mu bolo dvanásť, keď získal prvú cenu v súťaži Národná hudobných škôl. Ku koncu roka 2001 začal prejavovať záujem o jazz, Ovplyvnený predovšetkým jazzovou hudbou, ktorú počúvali jeho rodičia. Začal hrať na soprán saxofón a neskôr tenor saxofón, na ktorých bol samoukom. Získal cenu Hans Kollers ako Talent roka v Rakúsku v roku 2004. Potom, čo hral na saxofón je len šesť mesiacov, bol angažovaný na festivale Jazz Getxo v Bilbau. Od tej doby hrá Gábor s poprednými jazzovými hráčmi v rodnom Maďarsku. V lete roku 2003 Gábor bol jediný maďarský teenager, ktorý postúpil do semifinále súťaže World Saxophone, ktorá sa konala na festivale Montreux Jazz. Hral na festivale Jazz Yatra v Indii a na Jazz Festivale v Bukurešti v Rumunsku. Gábor spolupracoval s Davidom Murrayom, Guy Barker, Art Themen, John Critchinson, Bryan jar, Benny Golson, Johnny Griffin, Roy Hargrove, a John Engels. Momentálne pôsobí v Mníchove.

LUKÁŠ ORAVEC – Po absolvovaní konzervatória v Žiline bol prijatý na Royal Academy of Music Aarhus (DK) (2008/2009). Študoval odbor klasickej hudby u profesora Christiana Steenstrupa a Martina Schustera. Na jeho žiadosť mu bolo umožnené venovať sa štúdiu jazzovej trúbke pod vedením Jakoba Buchanana. V štúdiu pokračoval na Janáčkovej akademii múzických umění v Brně (CZ) (2009/2010) na katedre vážnej hudby u prof. Jana Brodu a u Jana Přibila na jazzovej interpretácii. Jednou z jeho najväčších skúseností bola stáž na Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego Katowice (PL) (2010/2011). Študoval na katedre klasickej hudby u prof. Stanislawa Dziewiora a na katedre jazzu pod vedením Piotra Wojtašíka. Momentálne sa venuje štúdiu jazzovej interpretácie na Janáčkovej akademii múzických umění v Brně u profesora Juraja Bartoša.Spolupracoval v mnohých bigbandoch a projektoch. RAMA Big Band (DK) v medzinárodných obsadeniach pod vedením Jens Christian Jensena, Geir Lysne, Ian McDougall a mnohými ďalšími. Od roku 2003 bol členom Big Band Žilinského konzervatória. Spolupracuje v Gustav Brom Big Bande. Je členom Žilinskej formácie Balkansambel či Brnenskej kapely Next Phase. Hrá v Boperation Quintete, tématicky zameraného na bebopovú tvorbu. Od začiatku roku 2012 hrá so svojím najnovším projektom Lukáš Oravec Quartet, s ktorým už má za sebou najvyššie ocenenie v súťaží nové tváre slovenského jazzu za „zrelý kolektívny výkon“.Ako interpret má za sebou viacero súťaží. „Absolútny víťaz“ v hre na trúbke na súťaži konzervatórií (2005). 1. miesto v II. kategórii v hre na trúbke súťaži konzervatórií (2007). 1. miesto medzinárodný festival dychových orchestrov Rybnik , Poľsko (2007). Nové tváre slovenského jazzu cena za „presvedčivý interpretačný výkon“ (2012). Hosťuje a spolupracuje s československou jazzovou scénou, napríklad s Radovanom Tariškom, Štefanom „Pištom“ Bartušom, Milom Suchomelom, Mariánom Ševčíkom, Vinzenzom Kummerom a s mladšou jazzovou generáciou ako Róbert Ragan Jr., Jakub Tököly, Martin Gasser, Norbert Farkas, Martin Uherek či Dávid Hodek.

Lukáš Oravec Quartet Fall Tour 2013.:
7.5. United Europe Jazz Festival – Banská Bystrica
8.5. Café Scherz – Bratislava
9.5. Café Tosca – Žilina
10.5. Kursalón Piešťany
11.5. Incheba – Bratislava

Zdroj: Lukáš Oravec