LUKÁŠ ORAVEC ORCHESTRA (PR/SK/CZ/USA/HU/DE)

Trubkár Lukáš Oravec vydáva v poradí už tretí album medzinárodného jazzového orchestra s názvom „BIG CITY MOODS“. V 14 člennom zoskupení účinkujú najlepší hudobníci z Česka, Maďarska, USA, Nemecka a Slovenska. Nahrávanie sa uskutočnilo v štúdiu Orlí v Brne. Orchester predstavil sedem autorských skladieb členov orchestra.

Významným aranžérskym vkladom prispel nemecký kontrabasista Pavel Klimashevski, pod ktorého taktovkou orchester funguje už od svojho založenia. Na albume spolupracovali domáci aranžéri a skladatelia ako Martin Uherek Lukáš Oravec, Tomáš Baroš a Ľudovít Kotlár. Účinkujú: Gráf Ádám, Miroslav Nováček, Andy Middleton, Pavel Klimashevsky, Marek Kotača, Luboš Soukup, Pavel Zlámal, Lukáš Oravec, Petr Hnětkovský, Štěpán Janoušek, Michal Motýľ, Marián Ševčík, Ľudovít Kotlár a Tomáš Baroš. Zaranžovanie a prekomponovanie autorských skladieb a ich verejné uvedenie podporil z verejných zdrojov formou dotácie Fond na podporu umenia. S finančným príspevkom Hudobného Fondu. S podporou partnerov: SOZA, OSA, Melody, Imunoglukan. 

Lukáš Oravec Orchestra – medzinárodné zloženie, obľuba u poslucháčov a hudobnými publicistami potvrdená svetová úroveň. To je Lukáš Oravec Orchestra, big band slovenského trumpetistu a skladateľa Lukáša Oravca, ktorý získal hneď za svoj debutový album Light of Blue prestížnu cenu Radio_Head Award za najlepšiu jazzovú platňu roka. Lukáš Oravec si už pred založením vlastného big bandu vybudoval silné meno nielen na česko-slovenskej, ale aj európskej scéne. Zaujal vlastným kvintetom, do ktorého si pozýval špeciálnych hostí svetového renomé, okrem iného klaviristu Aarona Goldberga a Dannyho Grisetta alebo saxofonistu Boba Mintzera a Waynea Escofferyho. Kapela Lukáš Oravec Orchestra vznikla v roku 2018. „Myšlienku založiť vlastný orchester som niekde v podvedomí nosil dlho, ale nikdy predtým nenastala taká situácia, že by som mal okolo seba dostatok hráčov na úrovni, ktorá by ma uspokojovala. Avšak jedného dňa som si v Brne uvedomil, že vďaka Janáčkovej akadémii múzických umení už takých muzikantov okolo seba mám,“ obzerá sa kapelník za vznikom kapely. Výsledok Oravcovho prezrenia? Moderný európsky big band, o ktorého tvorbe sa napríklad publicista Ján Hocek vyjadril ako o „hudbe plnej farieb a energie, hutných i kvetnatých sadzieb, vynaliezavo frázovaných, premenlivej dynamiky, výraziva i hustoty matérie a mnohokrát strhujúcich sól, a to aj v baladách. V štrnásťčlennom zoskupení účinkujú poprední hudobníci z Česka, Slovenska, Nemecka, Maďarska a USA.

Spotify: https://sptfy.com/lukasoravecorchestra
Youtube: https://www.youtube.com/@LukasOravec
Instagram: https://www.instagram.com/lukasoravec.official/
www: https://bigband.sk/ 
Facebook: https://www.facebook.com/loorchestra
Teaser Youtube: https://youtu.be/unjvcDg7e8s?si=8DAkEUPqgeqpb9lR
Live koncert: https://www.youtube.com/watch?v=LGw3N7xZPQA 

Zdroj: TS