Lukáš Oravec debutuje s jazzovým albumom roka.

Debut, ktorý oslovil poslucháčov aj odbornú porotu. To je album Introducing Lukáš Oravec Quartet mladého slovenského trubkára a skladateľa Lukáša Oravca. Nahrávka už stihla získať cenu Esprit za najlepší jazzový album roka 2013 a jej kvality potvrdzuje aj špeciálny hosť quartetu, saxofonista Radovan Tariška. Oravcov debut je ďalším z jazzových nosičov vydavateľstva Hudobný fond.

„Na albume sme zachovali, čo sme dovtedy dosiahli. Základom bol starý repertoár, presnejšie moje najobľúbenejšie skladby. Napríklad vec Moon Alley. Je to pocta Tomovi Harrellovi, ktorého obdivujem ako skladateľa a trubkára. Nahrali sme aj skladbu Dear John od Freddieho Hubbarda, ktorá je zase venovaná Johnovi Coltraneovi. Okrem toho mal každý z nás niečo napísané, respektíve nahrávanie nás donútilo. Teda aspoň mňa osobne,“ opisuje s úsmevom prípravu albumu Lukáš Oravec. D

Lukas Oravec

o budapeštianskeho štúdia sa vybral so svojím mierne obmeneným quartetom. „Chcel som nahrať album s hudobníkmi, s ktorými som pôsobil od založenia mojej skupiny. Zmenou bol bubeník Marek Dorčík, ktorý hráva v Londýne a špeciálny hosť Radovan Tariška na saxofóne.“ Štúdiovú zostavu albumu Introducing Lukáš Oravec Quartet dopĺňajú kontrabasista Róbert Ragan Jr. a klavirista Jakub Tököly.

„Po vyhodnotení návrhov na nahrávanie albumu mi zavolal a zablahoželal. Ponúkol, že pomôže s nahrávaním a ostatnými záležitosťami. Napadlo mi, že keď už tam bude, mohol by si s nami zahrať. Hosťuje vo väčšine skladieb,“ opisuje Oravec spoluprácu so saxofonistom Radovanom Tariškom.

Mladý jazzman stavil na klasický zvuk slávnych nahrávok a urobil správny krok. V slovenskej ankete Esprit získal vo veľkej konkurencii cenu za najlepšiu jazzovú nahrávku roka 2013. Lukáš Oravec sa okrem aktívneho koncertovania s vlastným quartetom venuje aj pôsobeniu v slávnom Big Bande Gustava Broma. Na debutovom CD sa mladý trubkár a skladateľ predstavuje ako vyzretý líder s jasne rozoznateľným rukopisom.

„Jazz mi pobláznil hlavu. Kvôli nemu som zanechal aj klasické štúdium. Dáva mi priestor, aby som mohol nájsť samého seba. Je to ihrisko, na ktorom sa môžem vyhrať,“ dodáva výrazný predstaviteľ mladej generácie slovenského jazzu,. Jeho debutový album nepoteší iba milovníkov žánru: „myslím si, že v nahrávke je viacero skladieb, ktoré znesie aj menej zorientovaný poslucháč.“ Oceňovaný album Introducing Lukáš Oravec Quartet vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond.

https://www.facebook.com/hudobnyfond.sk

Zdroj: Hudobný fond