Ľudová kultúra našich predkov očami mladých výtvarníkov.

V rámci tretieho ročníka projektu „Dotyky s ľudovou kultúrou“ predstavujú mladí umelci vlastnú jedinečnú reflexiu pojmov symbol a ornament v ľudovej kultúre. Verejnosti projekt prináša Slovenské národné múzeum v Martine v spolupráci so Strednou umeleckou školou Trenčín a Školou úžitkového výtvarníctva Ružomberok.

V novom ročníku sa mladí umelci zameriavajú na vlastnú reflexiu pojmov symbol a ornament. Z množstva symbolov a ornamentov uplatňovaných v tradičnej ľudovej kultúre pracovníci SNM v Martine vybrali páve päť, ktorých aplikácia v ľudovom prostredí sa stala inšpiračným zdrojom pre študentov,“ predstavila bližšie projekt kurátorka Elena Zahradníková. Ako dodáva, ich úlohou bolo nájsť uplatnenie symbolov v každodennom živote súčasníka.

Ornamenty_2

Projekt Dotyky s ľudovou kultúrou vznikol v roku 2007. Slovenské národné múzeum v Martine oslovilo po predošlých úspešných spoluprácach stredné umelecké školy z Ružomberka a Trenčína. Študenti sa vtedy mohli v múzeu bližšie zoznámiť so zbierkovými predmetmi a svoju inšpiráciu detailom alebo motívom pretavili cez svoj pohľad do textilnej tvorby, grafiky alebo napríklad animácie. Prvý ročník projektuvyvrcholil výstavou v roku 2009, , pre druhý ročník zakončený výstavou v roku 2012 vybralo múzeum motív ľudových hračiek.

To, ako sa mladí umelci dotýkali ľudovej kultúry a ako sa ľudová kultúra dotkla ich, si môžete pozrieť v Slovenskom národnom múzeu v Martine – Etnografickom múzeu na Malej hore 2 od 18. septembra 2015 do 28. februára 2016.

Ornamenty_1

Slovenské národné múzeum dlhodobo podporuje Poštová banka, ako jeho generálny partner. Za ten čas mohli obdivovať slovenské kultúrne a historické dedičstvo tisícky jeho návštevníkov. Navyše, všetci klienti Poštovej banky majú vďaka tomuto partnerstvu 20-percentnú zľavu na vstup do všetkých 18 múzeí Slovenského národného múzea po celom Slovensku.

Zdroj: AMI Communications Slovakia