LUCIE VYDÁVA PO 16 ROKOCH NOVÝ ALBUM EVOLUCIE.

Najslávnejšia česká kapela Lucie vydáva nový album. Nasledovník 16 rokov starej nahrávky Dobrá Kočzka, která nemlsá dostal názov EvoLucie. Kapela na ňom pracovala s prestávkami sedem mesiacov. Svojimi skladbami na album prispeli všetci členovia skupiny David Koller, Robert Kodym, P.B.CH. a Michal Dvořák.

O väčšinu textov sa postaral Robert Kodym. Všetkých trinásť piesní sa natáčalo pod dohľadom zvukára a producenta Pavla Karlíka. Výsledný zvuk časti skladieb však vyšperkovali aj skúsení zahraniční producenti Mike Fraser, John Spiker, Mark Plati, Mike Clink alebo českí zvukári Ecson Waldes a Jiří Janouch. Zaujímaví sú aj hostia, ktorí sa podieľali na tvorbe albumu, medzi ktorými sú speváčka Lenny, saxofonista Vratislav Brabenec z The Plastic People of the Universe alebo gitarista Phil X z kapely Bon Jovi.

Nová nahrávka vychádza vo vydavateľstve BrainZone na CD a vinyle, ale je dostupná aj v kvalitnejšom formáte Flac. V prvých týždňoch bude v predaji aj limitovaná edícia so špeciálnym bookletom a pamätnou mincou. S novým albumom kapela vyráža na halové turné a neminie ani slovenské mestá Bratislavu a Košice. Vstupenky sú ešte stále v predpredaji v sieti TicketLIVE.sk a Ticketportal.sk

„Je to stará, dobrá, klasická Lucie, ktorá sem tam vystrkuje rožky z prítomnosti, do budúcnosti. Ten názov EvoLucie vlastne úplne sedí. Jednoducho opäť je to tá rocková kapela z Prahy, ktorá má veľmi široký záber,“ hovorí o novom albume Robert Kodym.

Podľa Davida Kollera je EvoLucie veľmi pestrou nahrávkou. „Ale tak u nás to bolo myslím vždy. Nikdy sme sa nedržali iba  jedného štýlu. Koniec koncov sme zo strednej Európy, tu je veľmi veľa rôznych vplyvov. A aj napriek tomu, že sa na mnohých kapelách, ktoré sa nám páčia, zhodneme. Aj tak je každý z nás hudobne orientovaný inak, čo vyplýva aj z nástroja, kto z nás na čom hrá. Ja v tom vidím len samé plus.“ hovorí Koller.

Rovnako ako na predchádzajúcich albumoch si Lucie okrem výberu skladieb a aranžmánov dala záležať aj na precíznom zvuku. Okrem producenta Pavla Karlíka, ktorý s kapelou už spolupracoval aj v minulosti sa na albume kontinuálne podieľali aj ďalší zvukoví inžinieri. Okrem domácich Ecsona Waldesa a Jiřího Janoucha to bol napríklad Mike Fraser, známy napríklad z posledných piatich albumov skupiny AC/DC alebo držiteľ niekoľkých Grammy John Spiker, spolupracovník Becka alebo Steve Earla. Ďalší z nich Mark Plati, ktorý je známy ako spolupracovník Davida Bowieho dorazil za kapelou aj do Česka. Štvoricu zámorských producentov uzatvára Mike Clink, ktorý patrí medzi veteránov. Najviac sa preslávil produkciou debutového albumu Guns’n’Roses – Appetite for Destruction a dohromady im produkoval päť albumov, z ktorých sa predalo viac ako 90 miliónov kusov.

„Cez Mikea sme dokonca oslovili na hosťovanie gitaristu Slasha z Guns’n’Roses. Kvôli dátumu vydania albumu pred turné Lucie sme to však už nestihli zrealizovať. Úplne na poslednú chvíľu nám Mike úplne neplánovane poslal nahrávku, do ktorej nechal natočiť pôvodné Slashove sólo v skladbe Nejlepší, kterou znám Philom X, súčasným gitaristom Bon Jovi. Najprv sme si vraveli, že pokiaľ nebude Slash, tak nikoho iného nechceme, ale nakoniec gitarový part do pesničky zapadol skvele tak sme sa ho rozhodli tam nechať,“ popisuje manažér Lucie Ladislav Vajdička z vydavateľstva BrainZone.

Okrem Phila X sa v úlohe hostí na albume podieľali aj klávesák Jamie Muhoberac, ktorý nahrával s Rolling Stones, Fleetwood Mac alebo Bobom Dylanom, kurdská speváčka Sakiny Teyanová, speváčka Lenny, saxofonista Vratislav Brabenec z The Plastic People of the Universe, pražský vokálny zbor Gospel Limited, skupina Krless hrajúca na historické nástroje alebo stály hosť kapely Adam Koller.

Fanúšikovia na albume určite ocenia aj typické spoločné vokály Davida Kollera s Robertom Kodymom, štýlové rozpätie, ktoré siaha od rocku až k modernejšej produkcii producenta Marka Platiho alebo typické texty Roberta Kodyma, ktoré sa miestami rozpínajú od lyrických veršov v Nejlepší, kterou znám, cez sprostredkované spomienky svojho otca na ruskú okupáciu v piesni 1968 až po dadaistické refrény skladby Fénixovy slzy.

Nový album EvoLucie kapela podporí na veľkolepom turné. Okrem Česka zavíta aj na Slovensko, konkrétne do Bratislavy (27.11.) a do Košíc (30.11.). Okrem noviniek na ňom hudobníci zahrajú aj všetky najväčšie hity kapely a prierez celou kariérou.

Vstupenky sú ešte stále dostupné na internetovom portáli TicketLIVE.sk

27.11.2018  Bratislava Zimný štadión Ondreja Nepelu
30.11.2018  Košice Steel Aréna

Zdroj: TS