Lord Of The Rings – Fellowship Of The Ring.

Legenda o prsteni znovu ožíva, tentokrát v unikátnom filmovom predstavení na gigantickom filmovom plátne za doprovodu 250 – členného symfonického orchestra, 100 – členného zboru a zahraničných sólistov.

Slovenské publikum s napätím očakávalo premiéru tohto „veľkofilmu storočia“ a dočkalo sa 10. januára 2002. Neuveriteľná návštevnosť vtedy dosiahla rekordné číslo 218 tisíc divákov. Teraz majú diváci po prvý krát možnosť vidieť toto majstrovské dielo v HD kvalite na ploche 150 m2, v pôvodnom znení so slovenskými titulkami. Jedinečné spojenie veľkolepej projekcie so živým hudobným doprovodom sľubuje skutočne fantastický zážitok.

Skladateľ Howard Shore privádza Tolkienove literárne predstavy k životu vďaka svojej hudbe k filmu Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa, ktorá získala ako ceny Akadémie®, tak i cenu Grammy®. Shoreova hudba vyjadruje film Petera Jacksona v podobe ohromného symfonického diela.

richedit_image_294_ian-mckellan_620

Hudba Pána prsteňov sa radí medzi tie najkomplexnejšie a najúplnejšie diela na poli filmovej hudby. Shoreova hudba zachytáva nielen rozsiahle emócie, ktoré je možné vo filme nájsť, ohromné výhľady a dlhé cesty, ale zároveň pripomína samotnú konštrukciu Stredozeme od Tolkiena. Štýly a nástroje z rôznych kútov sveta poskytujú jednotlivým prvkom Tolkienovho sveta unikátnu hudobnú stopu.

Veľký rozsah hudby vyžaduje symfonický orchester, zmiešaný zbor, chlapčenský zbor a inštrumentálnych a vokálnych sólistov spievajúcich v Tolkienových jazykoch Quenya, Sindarin, Khuzdul, Adûnaic, Čierna reč Mordoru, ale samozrejme aj v angličtine. Shoreovo skladanie ráta so zemitým a pevným tónom, ktorý sa opiera o robustné orchestrálne štruktúry a líniu, ktorá je jednak plynulá a taktiež je zbavená nadbytočného zdobenia.

Ako hovorí Howard Shore: Moja prvá hudba k trilógii Pán prsteňov, ku Spoločenstvu Prsteňa, bola začiatkom mojej cesty do Tolkienovho sveta a vždy budem mať k tejto hudbe a samotnému zážitku zvláštny vzťah.

Viac info www.xl.sk alebo https://sk-sk.facebook.com/XL-promotion-181772334430/timeline/

Vstupenky v predaji od 17.12. 2015 na www.xl.sk

richedit_image_293_lotr_620

Zdroj: XL