LONGITAL ZVEREJŇUJÚ PRVÚ SKLADBU A VIDEO ZO SVOJHO DESIATEHO ALBUMU.

Longital dokončili jubilejný desiaty štúdiový album. Ponesie názov Mauna a vyjde už tento piatok na značke Slnko Records. Pozvánkou k nemu je nové video a prvý zverejnený singel Slová. Koncerty s aktuálnym materiálom štartujú už v októbri, 5.10. prebehne krst v pražskom Paláci Akropolis a 28.11. je v bratislavskom MMC v príprave spoločné uvedenie nových albumov s Katarínou Málikovou.

Počas uplynulých troch rokov od vydania poslednej nahrávky Divoko, ktorá bola nominovaná na slovenský album roka, si všetci členovia Longitalu odskočili k sólovým projektom. Nové skúsenosti a pohľady priniesli naspäť do spoločnej tvorby a vznikla Mauna, ako pomyselné prepojenie viacerých žánrových etáp kapely.

Ústrednou témou albumu je ticho a Shina o ňom spieva aj v prvom zverejnenom singli Slová.

„Je to o situácii, keď viete, čo chcete povedať, ale nenachádzate to pravé slovo. Akoby som nalistovala miesto v slovníku a to konkrétne slovo, čo hľadám, je vygumované, alebo mi zrazu pripadá čudné, nezrozumiteľné. Možno je to nejaká porucha alebo skôr intuitívna strata slovníka, aby som menej rozprávala. Takto mi ticho vstupuje do života, zabývavam sa v ňom. Je to niečo, čo by sa v dnešnej dobe určite zišlo mnohým,”  hovorí speváčka a basgitaristka skupiny.

O video k pesničke sa postarala dvojica režisér Braňo Vincze a kameraman Viktor Cicko, ktorí sú známi napríklad zo spoluprác s umelcami ako Fallgrapp/Jana Kirschner, Ľudové mladistvá, Medial Banana a iné. Scénu a ideu klipu navrhol tanečník a dizajnér Michal Heriban. Dymová svetelná kocka sa objaví v jeho pripravovanom predstavení Stepný vlk. Šaty, ktoré má na sebe Shina, pochádzajú z dielne módneho návrhára Marcela Holubca W.

 Album Mauna vychádza 20. septembra vo vydavateľstve Slnko Record sa opäť je spoluprácou s dlhoročnými súputníkmi Ondřejom Ježkom (Jámor Praha) a Slavom Solovicom (Longital Suita). Vyznačuje sa viacerými zaujímavými a novátorskymi prístupmi k inštrumentácii. Nechýbajú orchestrálne aranžmány, klavírne plochy ale tiež experimentálne zvukové výlety a čiastočný návrat k elektronike.

MAUNA TOUR
02.10. Brno, Kabinet Múz
03.10. Olomouc, Jazz Tibet Club
04.10. Česká Třebová, Modrý Trpaslík
05.10. Praha, Palác Akropolis český krst albumu Mauna
10.10. Žilina, Stanica – Záriečie
17.10. Zlín, Zelenáčova Šopa
19.10. Vsetín, Tři opice
25.10. Prešov, Christiania
15.11. Brezno, Bombura
28.11. Bratislava, MMC krst albumu Mauna + Katarína Máliková krst albumu Postalgia
14.12. Trnava, Malý Berlín
19.12. Banská Bystrica, Divadlo Štúdio Tanca
 +
ďalšie dátumy ešte pribudnú

Klip, nahrávku albumu a turné z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia               

Zdroj: Slnko Records
FOTO z natáčania David Dvořák / Foto z klipu Michal Heriban