LONGITAL – ROZPLETÁM

Muži asi občas rozpletajú káble, ale každá žena, ktorá má dlhé vlasy, vie o zapletaní a rozpletaní vlasov. Asi by som nechcela mať vlasy celý život zapletené do vrkoča, je to ubíjajúce mať stále ten istý účes. Treba ich z času na čas rozpliesť, nechať rozpustené, pobehať si nimi tak že vlajú vo vetre, pohádzať si s nimi hore dole. A potom ich trebárs zase zapliesť. Ináč. Keď sú ľudia dlho spolu, tak sú tiež takí spletení.

Ak z času na čas neurobia očistu rozpletenia, zametania, rozmetania, zostanú spolu v účese, ktorý nedáva veľa priestoru na pohyb a môže tých dvoch ale aj troch, štyroch unaviť, lebo sa to týka aj mnohých, ktorí niečo spolu robia a po čase zistia, že tá krásna voľnosť a tvorivosť, ktorá bola na začiatku, stuhla do spletenca, v ktorom už chodia stále po tých istých cestách. A zároveň – je tu dočasnosť všetkých tých vecí, keď pristanú ústa na ústach a ruka v ruke, tak krásne je práve to, že sa o chvíľu oddelia a o chvíľu sa môžu spojiť znovu. A dovoliť to, aby sa oddeľovali a aby sa mohli znovu spájať. A potom zistíme, že z tohto krásneho pohybu sem a tam, môže vzniknúť nová pieseň. Zrazu započujeme niečo nové, a srdce poskočí, dvere sa otvoria dokorán a my vstupujeme do novej etapy nášho života.

Bude súčasťou nášho nového albumu, ktorý sme nahrali pod taktovkou Ondřeje Ježka v Bielych Karpatoch, dátum vydania je 26.9. 2016. Volať sa bude Divoko a už ste si mohli vypočuť prvú pesničku z neho. Premiéru nového programu sme uviedli na Grape festivale a pieseň Divoko mala svoju orchestrálnu premiéru 7.7. na hrade Devín v aranžoch Slava Solovica. Záznam z tohto vystúpenia si budete môcť pozrieť na konci leta v RTVS.


DIVOKO TOUR bude mať viac ako 20 koncertov v Čechách a na Slovensku, zatiaľ pre Vás vyberáme tieto:
30.9. CZ Ostrava, Cooltour & Květy
20.10. CZ Praha, Divadlo Archa & Katarzia s kapelou (krst albumov Divoko a Agnostika)
Predpredaj: https://www.divadloarcha.cz/cz/program-browse/show/longital-katarzia-divo…
3.11. SK Bratislava, Nu Spirit club (krst albumu) & Ondřej Galuška & Ondřej Ježek
Predpredaj:
https://www.ticketportal.sk/event.aspx?ID=22634
https://www.slnkorecords.sk/koncerty

Longital_kredit_Petra_Acova

 


POSLEDNÉ LETNÉ KONCERTY LONGITAL
19.8. SK Šamorín – záhrada synagogy + Marián Varga, The Magic Carpathians
https://www.athomegallery.org
26.8. CZ Fryšták – MALÝ SVĚT festival
https://malysvet.info/akce/letni2016


LONGITAL SUITA so sláčikovým kvartetom
23.9. SK Žilina, Literárny festival
29.11. CZ Česká Třebová

Niekoľko taktov ticha a celkom nová pieseň…

Vaši Shina, Dano, Marián
www.longital.com
www.facebook.com/longital

Zdroj: Longital
Foto: Petra Áčová