Levočská biela pani na hrade Krásna Hôrka!

Po mimoriadne úspešnej premiére výstavy „Levočská biela pani. Za bozk zradila krajinu, za krajinu obetovala svoju hlavu“ v Slovenskom národnom múzeu-Spišskom múzeu v Levoči, sa teraz presunula na svoje druhé významné románové dejisko – na legendami opradený hrad Krásnu Hôrku.

Obidva dejiská ponúkli svoje podmanivé prostredie a svoje dve hlavné postavy jednému z najtvorivejších uhorských románopiscov 19. storočia, Mórovi Jókaimu.

Prostredníctvom výstavy sa tak prenesieme do obdobia protihabsburských stavovských povstaní Františka II. Rákócziho, ním obsadenej a cisárskymi vojskami obliehanej Levoče. V piatich, za sebou nasledujúcich miestnostiach stredného hradu, tzv. Rákócziho traktu, sa tak pred návštevníkmi odvíja príbeh lásky a zrady Julianny Géczyovej – Korponayovej a kapitána mesta Levoče a zároveň i pána hradu Krásna Hôrka, baróna Štefana Andrássyho. Nevšednú prezentáciu prostredníctvom zbierkových predmetov z desiatich slovenských a maďarských múzeí dopåňajú vzácnosti fondov slovenských a maďarských archívov – overená kópia Satmárskeho mieru, listina o omilostení Štefana Andrássyho, testament jeho manželky Žofie Serédyovej, či listina s podmienkami kapitulácie mesta Levoče.

Ako to v skutočnosti s Levočskou bielou paňou bolo, z akých dôvodov ju uväznili a popravili – čo je legenda a čo skutočnosť? Čo o nej prezrádzajú jej listy z cesty za vidinou vrátenia majetkov, ktorá sa v skutočnosti stala cestou na popravisko? Kde ležia jej telesné pozostatky?

Pootvorte brány hradu Krásna Hôrka a spoznajte pravdivý príbeh Juliany Korponayovej – ženy, ktorá raz za jediný bozk zradila krajinu, druhý raz za túto krajinu obetovala svoju mladú hlavu.

Slávnostné otvorenie výstavy sa uskutoční dňa 30. júna 2011, vo štvrtok o 16.00 hod. na nádvorí hradu Krásna Hôrka. Výstavu si návštevníci môžu pozrieť do 18. septembra 2011 denne okrem pondelka v rámci prehliadkovej trasy i mimo nej, za upravené vstupné.

Sprievodnými podujatiami výstavy na Krásnej Hôrke budú:

PRAVDIVÝ PRÍBEH JULIANNY KORPONAYOVEJ – LEVOČSKEJ BIELEJ PANI
16. júl 2011, 19.00 hod.
Sprievodné podujatie k výstave Levočská biela pani zamerané na osud hlavnej hrdinky rovnomenného románu a výstavy, pútavá multimediálna prezentácia. Vstupné: 1 €.

KREATÍVNE NA HRADE KRÁSNA HÔRKA
22. júl 2011, 17.00 – 18.30 hod.
Prázdninová tvorivá dielňa pre malých aj veľkých v priestoroch Gotického paláca na hrade Krásna Hôrka – zdobenie rámikov na fotografie, vstupné: 2 € (vrátane materiálu), po ukončení dielne je možné zúčastniť sa večernej prehliadky výstavy.

VEČERNÁ PREHLIADKA VÝSTAVY LEVOČSKÁ BIELA PANI
22. júl 2011, 19.00 hod.
Vstupné: € 3 dospelý/ € 2 dieťa, študent, senior.

KREATÍVNE NA HRADE KRÁSNA HÔRKA
6. august 2011, 17.00 – 18.30 hod.
Prázdninová tvorivá dielňa pre malých aj veľkých v priestoroch Gotického paláca na hrade Krásna Hôrka – výroba podložiek a prestieraní z filcu, vstupné: 2 € (vrátane materiálu), po ukončení dielne je možné zúčastniť premietania filmu.

PREMIETANIE FILMU LEVOČSKÁ BIELA PANI
6. august 2011, 19.00 hod.
Pôvodný film o levočskej bielej pani Julianne Korponayovej z produkcie maďarskej televízie, v pôvodnom znení v maďarskom jazyku bez titulkov. Vstupné: 1 €.

KREATÍVNE NA HRADE KRÁSNA HÔRKA
20. august 2011, 17.00 – 18.30 hod.
Prázdninová tvorivá dielňa pre malých aj veľkých v priestoroch Gotického paláca na hrade Krásna Hôrka – výroba pohľadníc, vstupné: 2 € (vrátane materiálu), po ukončení dielne je možné zúčastniť sa večernej prehliadky výstavy.

VEČERNÁ PREHLIADKA VÝSTAVY LEVOČSKÁ BIELA PANI
(v maďarskom jazyku)
20. august, 19.00 hod.
Vstupné: € 3 dospelý/ € 2 dieťa, študent, senior.

BIELA PANI

Zdroj: Slovenské národné múzeum
Publikoval: Redakcia GREGI.NET